Kediler Kutuları Neden Sever?

kedi ve kutular

  Evinizin içine boş bir karton kutu bıraktıysanız, kedinizin kutuyla nasıl da güzel vakit geçirdiğine şahit olmuş olabilirsiniz. Bu tanıklık muhtemelen her kedi sahibinin başına gelmiştir. İyi de kediler neden kutuları ve kutulara benzer nesneleri bu kadar çok sever? İşte kedilerin bu yalnızlık kalelerinde saklanmayı sevmelerinin ve tercih etmelerinin birkaç nedeni.

  

Kedilerin Güvende Olma İçgüdüleri

  Kutular içgüdüsel olarak kediler için güvenli görünen, sınırları belli alanlardır. Kedilerin bu güvenli ortamda gizlenme eylemlerini, vahşi doğada avını ona gözükmeden avlamak için elinden geleni yapan bir kedi olarak düşünebilirsiniz.

  Gizlenmek ve güvende hissetmenin yanı sıra, herhangi bir kutunun içine saklanmak av olmamak için harika bir yerdir. Ayrıca kutuların yanları da kapalı olduğu için çevreden gelecek saldırıları önler. Kediye yönelik tehlike gelecek olursa önden yaklaşmak zorunda kalacak yani kedi onu görebilecektir, daha sonra ya savaşacak veya kaçmaya çalışacaktır.

  Kedilerin saklanma, güvende olma iç güdülerini yalnızca kutularla değil valiz hazırlarken veya bazanın kapağını kaldırdığınızda oraya yerleşip kendi kalesi ilan etmesinden de tecrübe etmiş olabilirsiniz.

  

Kedilerin Uyuması İçin İdeal Bir Yer

  İnsanların iç güdülerinde olduğu gibi kedilerin de güvenlikleri konusunda endişe duymadan uyuyabilecekleri bir yer arama istediğini normal karşılamamız gerekiyor. Her ne kadar uyumak için birbirinden güzel kedi yatakları da olsa, her kediye bu yataklardan temin etmek her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle de sokak kedileri için!

  

Stres Azaltma

  Saklanacak bir kutunun olması, bir kedinin stres seviyesini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin eve yeni bir kedi getirdiğinizde, ona saklanması ve dışarı çıkmasına cesaret bulana kadar kutuda kalmasına izin vermek onun kaygılarını ve stres seviyesini düşürmesine yardım edebilir.

  Gergin olan kedilerin çoğu, dışarının güvenli olduğunu hissedene kadar saklanmak ister. Kutu gibi saklanabilecek bir yer verildiğinde kediler stres ve çevresel değişiklerle daha iyi başa çıkabilirler. Doğada bu olayı mağaralarda, ağaç tepelerinde dinlenen vahşi kedilerle bağdaştırabilirsiniz.

  

Sıcak Kalmak

  Bazı durumlarda kutunun küçük olması, her ne kadar sizin için rahatsız gözükse de kedilerin vücut ısısını daha verimli koruyabilmesi küçük kutular ideal bir seçimdir. Sadece sokaktaki kedileri göz önüne alacak olursak da karton kutular onlar için sığınabilecekleri birer ev olduktan sonra kutunun büyüklüğü çok da önemli değil. Özellikle kış aylarının ortasında hayatlarını sürdürebilmeleri için kapı önlerine içine battaniye veya kıyafet benzeri bir tekstil ürünü koyarak yatak veya yine bir kutudan kedi evi tasarlayarak yuvalar oluşturmanızı gönülden dileriz.

  

Kedinizin Kutu Sevgisinden Yararlanın

    Kedinizin kutulara ilgisi varsa ona kızmayın. Ne de olsa kediniz sadece içgüdülerini takip ediyor ve onunla eğleniyor. Bunun yerine, kedinize gerçekten zevk alabileceği bir oyun yaratın. Kutunun kenarlarına delikler açarak kutuyu ters çevirebilir, kutunun içene bir kedi oyuncağı bırakabilir, evde kediniz kutuyla beraber gezinirken onun bu keyifli vakit geçirmesine ortak olabilirsiniz. Hatta bu oyunla birlikte kedinizi dışarı çıkarırken kullanacağınız kedi taşıma çantalarının içine girmeyi, korkması gerektiğini, evcil hayvanınıza da öğretmiş ve onu bu duruma alıştırmış olursunuz.

 


Etiketler: kutular ve evcil hayvanlar, kediler ve kutular, karton kedi evleri, kedi yatakları, karton kedi kutuları,
Şubat 26, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR