Kediler Depremi Hisseder Mi?

kediler depremi hisseder mi

Kediler Depremi Hisseder Mi?

 

  Kediler hayatta kalmak için ihtiyaçları olan her şeye sahip, donanımlı hayvanlardır. Birçok hayvan ve kedi türü neslini günümüze kadar sürdürmeyi başaramazken, evcil kediler binlerce yıldır varlıklarını büyük bir başarı ile sürdürmeyi başarmışlardır. Bu başarının arkasında fiziksel yapılarının olduğu kadar iletişim kurma ve uyum konusundaki becerilerinin de rolü oldukça büyüktür. Böyle olunca insanın aklına ister istemez şu soru gelmektedir; acaba kedilerin hayatta kalmalarının bir sırrı da depremi önceden hissetmeleri olabilir mi? Gerçekten kediler depremi hisseder mi? Bu soru uzun zamandır hem kedi sahiplerinin hem de bilim dünyasının kafasını kurcalıyor. Bazı insanlar iddialı bir şekilde kedilerin depremi hissettiğini savunsa da kimi insanlar bilimsel bir kanıt olmaksızın bu görüşün kabul edilemeyeceğini belirtiyorlar.

 

 

Birçok Kedi Sahibi, Kedilerinin Depremi Tahmin Ettiğini İddia Ediyor

 

  Hayatını kedilerle paylaşan ve deprem tecrübesi bulunan, dünyanın farklı yerlerinden insanlar kedilerinin deprem öncesinde rutin dışı hareketler sergilediğini söylemektedir. Bu durumu da kedilerin depremi tahmin ettiği, ön gördüklerine yormaktadırlar. Tabi ki bir kedinin deprem öncesi olağandışı hareketlerde bulunması doğrudan depremi tahmin ettiği anlamına gelmez. Fakat yaşanan depremlerden sonra deprem bölgelerinde inceleme yapan bilim insanları depremden önce kedim garip davrandı diyen insanların sayısının hiç de az olmadığını belirtiyorlar. Depremin olduğu aynı bölgedeki birçok kedi depremden önce kaçma, saklanma, yavrularını taşıma, ortadan kaybolma ya da ısrarlı bir şekilde insanın kucağından inmeme gibi davranışlar sergilemektedir. Bu da kedilerin depremi hissettiği görüşünü desteklese de yine de aynı deprem bölgesinde deprem öncesi pek çok kedinin de rutin davranışlarına devam etmiş olması soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu durumdan sonuçla da, belki de bazı kediler deprem olmadan önce depremi hissedebiliyorken, bazıları da hissedemiyor olabilir.

  


deprem

  

Kedi Bıyığı

 

  Kedilerin insanlardan daha hassas koku alma ve işitme duyuları vardır. Bunun yanı sıra kedilerin çevreyi bizden çok daha iyi algıladıklarını gösteren bir şey daha vardır ki o da bıyıkları. Kedi bıyığı bir anten gibi çalışır. Kedinin çevresindeki havada meydana gelen tüm titreşimleri beyne iletir. İşte kedilerin depremi önceden hissetme iddiasında olanların da en önemli destekçisi kedilerin bıyıklarıdır. Teorik olarak kedilerin bıyıkları da deprem öncesi dünyanın havasını ve gazların elektriksel değişimlerini hissetmemesi için hiçbir neden yoktur.

 

 

Japonya Uzun Yıllardır Hayvanlar ve Depremler Üzerinde Çalışmaya Devam Ediyor

 

  Bilindiği gibi dünyanın en fazla ve en yıkıcı depremleri Japonya’da yaşanmaktadır. Japon bilim insanları uzun yıllardır hayvanların depremi hissedip hissedemeyeceği üzeri çalışmaktadırlar. Fakat bugüne kadar yapılan çalışmalar bir kediyi veya bir köpeği kesin olarak depremi haber vermesini sağlayacak bir nokta getirmediğini belirtiyorlar. Bu sebeple kedilerin depremi hissedebilme olasılığı var ancak bir kediyi depremi hissettiğinde spesifik bir davranış sergileme, alarm verme konusunda ikna edecek herhangi bir yol yoktur.

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Oyuncakları

 

 

Çinliler Kedilerin Depremi Hissettiği Konusunda Israrcı

 

  Kedilerin depremi hissettiği konusunda en ısrarcı olanlar Çinlilerdir. 1975 yılında Çin’in Haicheng şehrinde meydana gelen depremden önce yetkililer kedilerin ve diğer hayvanların garip davranışlar sergilediğine farkederek kenti depreme karşı boşaltmışlar. Ardından gelen 7.3 şiddetindeki büyük depremde az sayıda kişinin zarar görmesini sağlamışlar. Depreme hazırlıksız yakalanma durumunda ise ölü sayısının en az 150 bin olacağı hesaplanmıştır.

 

 

Kediler Depremi Hissediyor

 

  Tüm bu veriler doğrultusunda kediler depremi hisseder mi sorunun yanıtı evet, ancak hem her kedinin depremi hissedeceği kesin değildir, hem de bir kedi depremi hissettiğinde tek bir davranışının olmaması bu durumu anlamamız konusunda bize çok yardımcı olmamaktadır. 

  

  İlginizi çekebilir: Kedi Alışveriş Listesi

 

Etiketler: kediler depremi hisseder mi, kedi deprem, kediler hakkında,
Ekim 07, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR