Kedi ve Köpeklerde Trafik Kazası

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Trafik Kazası Geçiren Bir Kedi Yada Köpeğe Nasıl Yaklaşmalı?

Trafik kazası geçiren bir kedi yada köpeğe nasıl yaklaşmalı ve nasıl davranmalıyız? Kendimize de zarar vermeden trafik kazası geçiren bir kedi yada köpeğe nasıl yardım edebiliriz? Trafik kazası geçirmiş bir kedi ya da köpeğe ilk yardımımız ne olmalı?


Gün geçmiyor ki bir aracın çarptığı kedi ya da köpeğe rastlamayalım. Şehir içindeki ana ve yan yollarda ya da şehir dışındaki kara yolunda yaşamını yitiren bir kedi yada köpeği görmek vicdanımızı sızlatan bir durumdur. Bir kedi ya da köpeğin trafik kazası geçirmesinin ana sebebi, artan araç sayısıyla birlikte yoğunlaşan şehir trafiği, bir yere yetişme telaşında yada tatmin arayışında olan dikkatsiz sürücüler, şehrin dışına atılan köpeklerin yemek arayışı ve kimi zaman da yaşam hakkına saygı duyamayacak kadar kişiliğinin sağlıksız boyutuna düşmüş insanlardır. Arabasıyla bile isteye bir kedi ya da köpeğe çarpan insanlarınkine kaza demek elbette mümkün değil, bu bir cinayet! Sürücüler, "kedi veya köpek aniden önüme fırladı" diyerek kendini rahatlatmak istese de, sorumluluk her zaman sürücüye aittir.

Direksiyonu kullanan kişinin tüm dikkati yolda olmak durumundadır. Tabi ki, tüm koşullara dikkat edilmesine rağmen kaçınılmaz olan kedi ya da köpek kazalarının yaşanması da mümkün. Mesele, sebebi her ne olursa olsun trafik kazası geçiren bir kedi ya da köpeğe ilk müdahalenin yapılması ve acil olarak veteriner hekime ulaştırılması gerektiği gerçeğidir. Arabasıyla çarpan ya da kaza anında orada bulunan insanların çok az bir kısmı hayvana tedavi için yardımcı oluyor. Bunun iki nedeni var. İlki maalesef umursamazlık. İkincisi ise nasıl müdahale edileceğini bilmemek.

Peki trafik kazası geçiren bir kedi yada köpeğe nasıl yaklaşmalı ve nasıl davranmalıyız? Kendimize de zarar vermeden trafik kazası geçiren bir kedi yada köpeğe nasıl yardım edebiliriz? Trafik kazası geçirmiş bir kedi ya da köpeğe ilk yardımımız ne olmalı? Trafik kazası geçiren bir kedi yada köpeğin, onun için tehdit değil de, yardım edecek kişi olduğumuzu anlamasını nasıl sağlayabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

Trafik Kazası Geçirmiş Bir Köpeğe Nasıl Yaklaşmalı?

İlk olarak yapmanız gereken varsa bulunduğunuz ilin hayvan ambulansını arayın ve yardım çağırın. Akabinde ortamın güvenliğini sağlayın. Kazadan sonra tekrar araçların hem size hem de kazazedeye zarar vermemesi için tedbirler alınmalı, diğer sürücüler uyarılmalı ya da kazanın gerisine reflektör ve uyarı levhaları konulmalıdır. Hastanın güvenli bir alanda tutulması yaşanacak ikinci bir kazanın önüne geçecektir.

Sonrasında kedi veya köpeğin genel durumuna bakmak ve değerlendirmek gerekir. Çok fazla hareket ettirmek bazen olumsuz neticeler doğurabilir. Mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışarak yakınlardaki güvenli bir noktaya alınmalı. Genellikle şok sırasında vücut ısısı hızlıca düştüğünden, eğer hayvan izin veriyorsa üzerini bir battaniye veya havlu ile örtebilirsiniz. Dünyanın en sakin köpeği dahi olsa trafik kazası geçiren hayvanın şokta olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bilinçsiz çırpınmalar, ani saldırganlık, yoğun ağrı hissine bağlı bağırmalar görebilirsiniz. Canı yanan bir köpek, kazanın etkisi ve korku ile herkesi ve her şeyi tehdit olarak algıladığı için istemeden de olsa size tepki gösterme ihtimali vardır. Tedbirli davranmalı ve kendinizi de güvene alarak yardıma muhtaç hayvana sakince yaklaşmalısınız.Köpeğe yaklaştıktan sonra can havliyle ısırabileceği ihtimaline karşılık varsa yanınızda veteriner hekimlerin kullandığı eldiveni kullanarak yine yanınızda varsa köpek ağızlığını takın. Yanınızda bu malzemeler yoksa pratik bir yaklaşımla ısırmasını engellemek için otomobillerde bulundurulması zorunlu olan ilk yardım çantasındaki sargı bezini köpeğin çenesine çok sıkmadan, nefes alışını engellemeden bir kement yaparak kapatın.

Gerekli kontakt kurulduktan sonra öncelikle solunumunun normal olup olmadığına bakmalısınız. Eğer solunumu normalse ilk yapmanız gereken rahat nefes alabileceği yan pozisyonda yatırıp, olabildiğince boynunu ve diğer uzuvlarını hareket ettirmemesini sağlamaktır. Bu boynunun incinmesini engelleyecektir. Eğer solunumu normal değilse,  kazada kalbi duran hayvan için kalp masajı yapabilirsiniz. Ardından hızlıca bir gözlem ile açık bir yara, kırık ya da kanamasının olup olmadığına bakın. Eğer açık yara gözlemliyorsanız ve hasta izin veriyorsa açık kanamaları sargı bezi veya başka bir materyalle sararak kan kaybını azaltabilirsiniz. Çok fazla toz ve toprak bulaşmamasını engellemek için yarayı temiz bir bezle kapatın. Bunun için yara üzerine gazlı bez yapıştırmak doğru bir yaklaşımdır. Açık yara ile birlikte vücutta herhangi bir kanama odağı varsa kanama durdurulmalı ve basit turnike uygulamaları yapılmalı.

En çok rastlanan, ayaklarda ve daha çok kalça kemiklerindeki kırıklardır. Bu kırıklar açık kırık şeklinde gözlenmektedir. Kırık patiler hareketsiz kılınmalıdır. Bunun için tüm vücut kavranarak kucaklanmalı, kazazede bir battaniye üzerine yavaşça alınmalı ve battaniyeyeyla sarılmalı. Çok hareket ettirmek iç kanama ve omur kırıklarına zarar verebilir. O anda gözlemleyemediğimiz omur kırıkları geri dönüşü olmayan felçlere sebep olabilir. Kaza geçirmiş bir hayvanın soluk yolunda bir tıkanma veya kanama olabileceğinden kesinlikle mama yedirmeye, su içirmeye çalışmayın. İçireceğiniz su akciğerlere kaçarak aspirasyon pneumonisi’ne sebep olabilir, daha kötüsü solunumu durdurabilir. Otomobil altında kalınan bir vakada ise araç asla yerinden hareket ettirilmemeli. Eğer araç altına sıkışmışsa, aracın hareketi ona daha çok zarar verebilir.

Bu şartları sağladıktan sonra en kısa sürede veteriner hekime veya tam teşekküllü bir kliniğe götürmeniz en doğrusu. Omurga ve kemik kırıkları ihtimaline karşı bir veteriner kliniğine ulaştırana kadar hayvanın dikkatlice taşınması ve hareketsiz kalmasına dikkat edilmesi önemlidir. Eğer bulunduğunuz yerde hayvan ambulansı yoksa ya da zamanında gelmiyorsa, kaza geçiren yaralı köpeği vakit kaybetmeden aracınızın arka koltuğuna alın ve acil olarak veteriner kliniğine götürün. Bazı araç sahipleri aracı kirlenmesin diye hafif ticari araç ya da kamyonet gibi araçlarla veteriner kliniğine götürme düşüncesinde olabilir. Bu yanlış bir yaklaşım olur. Sert zemine alınan canlılarda araç titreşiminin etkisi ile kanamalar artacağından, trafik kazası geçiren bir köpeğe daha fazla zarar verilebilir.

Trafik Kazası Geçiren Kedilere Nasıl Yaklaşılmalı?

Kedilerde de durum çok farklı değildir. Trafik kazası geçiren bir kediye yaklaşırken, trafik kazası geçiren bir köpeğe yaklaştığınız gibi yaklaşın. Bulunduğunuz yerde varsa hemen hayvan ambulansını arayın ve yardım çağırın. Akabinde ortamın güvenliğini sağlayın. Sizin ona yardım etmek için yaklaştığını anlamasını sağlayın. Gerekli kontakt kurulduktan sonra öncelikle solunumunun normal olup olmadığına bakın.

Trafik kazasında kaçan kedi vakası en sık rastlanan durumdur. Can havliyle olay yerinden kaçan ıssız bir yerlere saklanan kediler genelde iç kanamadan hayatlarını kaybetmektedir. Bu nedenle aracınızla çarptığınız kediyi bulmak için gayret gösterin.
Kanamalı bir kediye müdahale etmek için üzerine bir battaniye yada örtü atarak zapt edebilirsiniz. Özellikle yavru kediler, baş kısmından çok etkilenir ve çene kırıkları olur. Trafik kazası geçiren bir kedinin soluk yolunda bir tıkanma veya kanama olabileceğinden kesinlikle mama yedirmeye, su içirmeye çalışmayın. İçireceğiniz su akciğerlere kaçarak aspirasyon pneumonisi’ne sebep olabilir, daha kötüsü solunumu durdurabilir. Genelde kaza sonrası kedinin vücudunu ıslatanlara da rastlanmaktadır. Bu yanlış bir yaklaşımdır ve kedi sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Kediler, trafik kazası sonrasında kaçma eğiliminde olurlar. Kaza yerinden veteriner hekime gidene kadar kediyi sardığınız battaniyeden çıkarmamanızı tavsiye ederiz. Eğer bulunduğunuz yerde hayvan ambulansı yoksa ya da zamanında gelmiyorsa, kaza geçiren yaralı kediyi vakit kaybetmeden tam teşekkülü veteriner kliniğine yetiştirin.

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mayıs 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR