Kedi Ve Köpeklerde Mikroçip

mikroçip

KEDİ ve KÖPEKLERDE MİKROÇİP

Öncelikle mikroçip nedir ile başlayalım. Radyo Frekans Teknolojisi ile çalışan, 15 haneli kimlik numarasına sahip, pirinç tanesi büyüklüğünde bir çip olup, genellikle boyun bölgesine, normalden biraz daha kalın bir enjektör vasıtası ile, iğne yapar gibi takılır. Böylece, bizlerin sahip olduğu gibi bir kimlik numarasına sahip olurlar.

Her bir çip kutusunun içinden ez az 3 adet çip numarasının yazılı olduğu sticker çıkar ve bunlardan bir tanesi evcil hayvanınızın sağlık karnesine yapıştırılır. Diğer stickerlar da saklamanız için size teslim edilir.

Yanınızda sağlık karnenizin olmadığı durumlarda, veteriner kliniklerinde, hayvan rehabilitasyon merkezlerinde ve bazı kolluk kuvvetlerinde bulunan çip okuma cihazı, evcil hayvanınızın vücudunda gezdirilerek çipin yeri tespit edilir ve cihaz kimlik numarasını okur.

Peki mikroçip ne işe yarar? Bizler nasıl ki bir sağlık kuruluşuna veya devlet dairesine ya da bankaya gittiğimizde TC kimlik numaramızdan kimliğimiz görülüyor ve işlem yapılıyorsa, mikroçiplerde de evcil hayvanınızın ismi, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve sahibinin bilgileri yer almaktadır. Ayrıca veteriner kliniklerinde yapılan işlemler (mevcut aşıları, varsa düzenli kullandığı ilaçlar, geçirdiği operasyonlar ve hastalıkları gibi) yine bu çip numarasına kaydedilmektedir.

Önceki yıllarda mikroçip taktırmak tamamen evcil hayvan sahiplerinin inisiyatifinde idi. Tercih edilmesinde ise pek çok farklı sebep bulunmaktaydı. Örneğin düzenli olarak evde yaşayan değil de, dışarıda kendi başına gezip belirli zamanlarda eve gelen hayvanlara sahip olanlar, bu hayvanların sahipli olduğunu belgelemek için çip taktırıyorlardı. Yani sokakta sahipsiz zannedilerek gerekli işlemlerin yapılıp yeniden salınması için hayvan rehabilitasyon merkezlerine yanlışlıkla alınan bir hayvan olursa, sahibi mikroçip numarası ile gidip, hayvanın sahipsiz olmadığını belgeleyerek geri alabilirdi. Ya da kaybolan bir kedi veya köpek bulunduysa en yakın veteriner kliniğine giderek önce mikroçipi olup olmadığı kontrol edilir, eğer çipi varsa kayıtlı numaradan sahibine ulaşabilirlerdi. Bu arada belirtmekte fayda var, mikroçipler takip cihazı değildir. Yani kaybolan ya da çalınan kedi veya köpeğinizin yerini belirlemede kullanılamazlar.

Mikroçip tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yine çipe kayıtlı sağlık bilgileri idi. Nasıl ki bizler yeterli tedavi göremediğimiz sağlık kurumundan bir diğerine geçeriz ve ortak sisteme TC kimlik numaramız girildiğinde önceki teşhis ve tedavilerimizi gören hekimler buna göre bir yol izlerse, aynı şekilde klinik değiştirmek zorunda kalan evcil hayvan sahipleri de çipe işlenen sağlık bilgileri sayesinde yeni veteriner hekimlerine yardımcı olmuş oluyordu.

Pek çok açıdan faydası bulunan mikroçip uygulaması, 31.12.2022 tarihi itibariyle zorunlu hale getirilmiş olup, yasaya uymayanlar hakkında 10bin TL para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Bu nedenle en kısa sürede ister kendi veteriner kliniğinizde, ister il/ilçe tarım müdürlüklerinde evcil hayvanınıza çip taktırmanız gerekmektedir. Tekrar hatırlatmak isteriz ki; 31 Aralık son gündür.

Takılacak olan çipin hayvan sağlığı açısından hiçbir zararı, yan etkisi ya da alerjen durumu söz konusu değildir. Ayrıca mikroçip uygulamasında herhangi bir şekilde anestezi uygulanmaz. Ancak doğru bölgeye hijyenik koşullar altında takılması gerektiğinden, mutlaka veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Uygulamanın ardından sizden gerekli tüm bilgiler istenir ve çip numarası altında veri tabanına kaydedilir. Özellikle kayıp/çalınma durumlarında hayvan sahibi ile iletişime geçilebilmesi adına, adres veya telefon numarası değişimleri mutlaka çipe yeniden işlenmelidir. Ardından evcil hayvanınızın sağlık bilgileri girilerek işlem tamamlanır.

01.01.2023 tarihi itibariyle de veteriner kliniklerinde tüm işlemler bu mikroçip numarası üzerinden yapılacak olduğundan en güncel ve güvenilir kayıtlara sahip olunacaktır.

 

Özetlemek gerekirse, cerrahi operasyon gerektirmeyen, anestezi uygulanmayan, herhangi yan etkisi bulunmayan ve birkaç saniyelik bir işlem olan mikroçip uygulaması, kanunen de zorunlu olmasının yanında evcil hayvanınıza ve kendinize yapacağınız en büyük iyiliktir.

 

Kedi ve Köpek Künyeleri İlginizi Çekebilir.

Etiketler: Mikroçip
Aralık 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR