Kedi Ve Köpeklerde Hipertansiyon

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Sistemik Hipertansiyon Nedir?

Kan basıncı (BP), dolaşımdaki kanın, kan damarlarının duvarlarına uyguladığı kuvvettir. Kan hacmi, arterlerin daralması veya genişlemesi ve kalp atış hızının hepsinin kan basıncı üzerinde etkisi vardır. Kedi ve köpeklerde tansiyon insanlarınkinden farklı ölçülerek yorumlanmaktadır.

İnsanlarda şu şekilde ölçülür: Sistolik basınç (kalpten kanın dışarı atılmasından hemen sonra). Diyastolik basınç (kalpten kanın atılmasından hemen önce). Sistolik basınç/diyastolik basınç olarak temsil edilir, örneğin 120/80 mmHg.

Evcil hayvanlarda, tipik olarak yalnızca sistolik basıncı ölçeriz. Köpek ve kedilerde normal sistolik basınç 120-130 mmHg aralığındadır.

Çoğu kedi ve köpekler stres altında oldukça endişeli olduğundan sıklıkla 160 mmHg'ye kadar tansiyonu yükselir ve stres anında bu normal kabul edilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, evcil hayvanlarda da yüksek tansiyon, sistemik hipertansiyon olabilir.

Köpek ve Kedilerde Yüksek Tansiyon Belirtileri

-Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, evcil hayvan sahipleri için ciddi bir endişe kaynağı olabilir ve hem kedileri hem de köpekleri etkileyebilir. Kedi ve köpeklerde yüksek tansiyon belirtilerini bilmek, tansiyon problemlerini erken teşhis etmenize ve ihtiyaç duydukları tedaviye bir an önce başlamamızı sağlayacaktır.
-Düşük Enerji: Normal davranışlarına kıyasla aktivite düzeylerinde bir azalma, yüksek tansiyonun bir göstergesidir.
-İştah Değişiklikleri: Yüksek tansiyon, evcil hayvanınızın iştahını etkileyerek mama tüketiminin artmasına veya azalmasına neden olmaktadır.
-Davranışsal Değişiklikler: Evcil hayvanınızın daha saldırgan davrandığını veya daha huzursuz olduğunu fark ederseniz, bu hipertansiyonun bir işareti olabilir
 -Fiziksel Değişiklikler: Yüksek tansiyon, evcil hayvanınızın görünümünde bacaklarda veya yüzde şişme gibi değişikliklere neden olmaktadır.
-Nefes Almada Zorluk: Yüksek tansiyon, kalbe ve ciğerlere baskı uygulayarak evcil hayvanınızın nefes almasını zorlaştırabilir. 

Sistemik Hipertansiyonun Kedi ve Köpeklere Etkileri

Hipertansiyon, seyrinin başlarında, yüksek kan basıncının ince klinik belirtileri, altta yatan durumun klinik belirtileri tarafından maskelenebilir veya evcil hayvanın sahibi hiçbir klinik belirti bildirmez. Birkaç organ sistemi, tipik olarak kronik Hipertansiyon varlığında hasara devam eden "hedef organ sistemleri" olarak kabul edilir. Bu organlar;

Hipertansiyonun böbreklere etkisi; Böbrek fonksiyonunda artan düşüş oranı,  Glomerülosklerozun teşviki, nefron kaybı, Proteinüri artışı. Klinik hastalarda böbrek hastalığının hipertansiyunun bir nedeni mi yoksa sonucu mu olduğunu belirlemek genellikle zordur.

Gözler; Eksüdatif retina dekolmanı, Retina veya vitreal kanama, hifema,  Retina ödemi veya papilödem,  Retina damarı kıvrımlılığı  "hipertansif retinopati/koroidopati" olarak anılır

Beyin; Kan akışı otoregülasyonunun bozulması,  Fibrinoid arteriyoler nekroz, Sonraki hipoksik hasar ile trombo,  Serebral şişlik/ödem .  Klinik belirtiler iskemik inme ve/veya hemorajik hasardan kaynaklanır

Kalp; Konsantrik LV hipertrofisi duvar stresinin artmasına neden olur ve iskemiyi destekler

 
Kedi Ve Köpeklerde Hipertansiyon Tedavisi


Sistemik Hipertansiyon Tedavisi

İnsanlarda hipertansiyonu tedavi etmek için mevcut olan çok sayıda ilaca rağmen, köpeklerde ve kedilerde sistemik hipertansiyon tedavisi hala yeterince araştırılmamıştır. 

Kronik Hipertansiyon Tedavisi

Sodyum içeriği orta derecede kısıtlanmış bir diyet, Hipertansiyonlu hastalar için makul bir öneridir ve kan basıncının kontrolüne yardımcı olabilir. Diüretikler şu anda Hipertansiyon tedavisi için monoterapi olarak önerilmemektedir. Bazı hastalar, kan basıncını yükseltme eğiliminde olan diğer ilaçların (örneğin, fenilpropanolamin) kesilmesine yanıt verebilir. Sıvı tedavisi alan hastalarda, uygulanan sıvı miktarındaki azalmalar damar genişletici ilaçlarla Hipertansiyonun daha kolay yönetilmesini sağlayabilir, ancak böbrek fonksiyonu yakından izlenmelidir.

Köpeklerde ve kedilerde Hipertansiyonun teşhisi ve tedavisi zor olabilir. Hipertansiyon teşhisi konduğunda tüm vücut sistemlerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Tersine, klinik bir hastada şüpheli klinik belirtiler veya Hipertansiyon ile ilişkili olduğu bilinen hastalıklar teşhis edildiğinde Hipertansiyon olasılığı araştırılmalıdır.

 

Bir kedi ve bir köpek için normal kan basıncı nedir?

Genel olarak, kedilerde normal kan basıncı sistolik 120 ila 140 mm Hg ve diyastolik 70 ila 90 mm Hg arasında değişir ve ortalama yaklaşık 110 mm Hg'dir. Köpekler, ortalama 133 mm Hg sistolik ve 75 mm Hg diyastolik ve ortalama 95 mm Hg ile bazı cins varyasyonları gösterir.

Köpekler veya kediler kan basıncını düşürür mü?

Evcil hayvanlar stresi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize, daha fazla egzersiz yapmanıza ve kan basıncını ve kolesterolü düşürmenize yardımcı olabilir. Bir evcil hayvan sahibi olmak daha formda olmanıza yardımcı olabilir; stresinizi ve kan basıncınızı, kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürün ve genel mutluluğunuzu ve esenliğinizi artırın.

Kedi ve köpeklerde kan basıncı nasıl ölçülür?

Ölçüm için hayvanı yan yatırın Manşet üzerindeki maskeli çizgi arter ile aynı hizada olacak şekilde manşonu hayvana yerleştirin ve tansiyon aletine bağlayın. (nabzın her uzuvda palpe edilebildiği yer).
 

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mayıs 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR