Düzenli Bir Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

kedi bakımı

Kedinizin Tüylerinin Taranması

  Kediler son derece temiz hayvanlardır. Yine de kedilerin tüylerinin temizlenmesine yardım etmek en titiz bir kedi için bile faydalı olacaktır. Kedilerin tüylerini temizlemeye yardım etmediğinizde bir nevi evcil hayvanınızın midesinde kocaman bir tüy yumağı oluşmasına  yardım etmiş oluyorsunuz!

  Kedilerin küçük yaştan itibaren tüylerinin taranması ve fırçalanmasına alıştırılması iyi bir fikirdir. Bu bakım kediniz için rahatsız edici düğümleri önleyecek ve ölü tüylerin uzaklaştırmasına yarayacaktır. Düzenli olarak yapılacak olan bu bakım yalnızca kedinizin tüylerinin sağlıklı ve temiz olmasını sağlamakla kalmayacak eviniz içindeki tüy yumaklarının da oluşmasını engelleyecektir.

  Kedinizin tüylerini taramak onlarla sıkı bir bağ kurmanın mükemmel yoludur. Bununla birlikte pire artışı gibi istemediğiniz sorunları da kontrol etmeye yardımcı olur.

 

Kedilerde Tüy Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı?

  Kediniz uzun tüylüyse her gün ya da en azından haftada 2-3 kez taramanızı öneririz. Eğer kediniz kısa tüylüyse haftada bir kez taramanız yeterlidir. Kedi tarak ve fırçalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayınız.

  

Kedilerde Fırçalama İşlemi

  Kedinizin tüylerinin çok karıştığını farkettiğinizde, onu kedi fırçasıyla iyice fırçalayın. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey, fırçalama işlemi 5 ile 15 dk arasında olmalıdır. Kediler her ne kadar fırçalanmayı sevseler de, o an istekli görünmüyorlarsa bu işlemi daha sonra tekrar denemek için erteleyebilirsiniz.

  Uzun tüylü kedilerin tüyleri bazen matlaşır. Uzun tüylü kedilerde tüylerin karışıp düğüm olduğunu görürseniz daha dikkatli olmanız ve sabırla taramanız gerekecektir. Kedinizi fırçalarken tüyleri düğümün hemen altından tutmanız tüylerin çekilmesini önleyecektir. Kediniz bu bakımını kendiniz yapamayacağınızı düşünüyorsanız ya da sizin yapamayacağınız türden bir sorun oluştuysa veteriner hekiminizden profesyonel bir hizmet almanızı tavsiye ederiz.

  

Kedileri Yıkama

  Kısa tüylü kedilerin çok kirli ya da alerjik bir durum olmadığı takdirde yıkanmalarına gerek yoktur. Fakat uzun tüylü kedilerin zaman zaman yıkanması tüylerinin bakımlı olmasını sağlar ve yağ birikiminin önlenmesine yardımcı olur. Kedi şampuanlarına koyu renkli yere tıklayarak göz atabilirsiniz.

 

Kedi Nasıl Yıkanır?

  Aslında kedilerin çoğu ıslanmaktan çok da hoşlanmazlar. Yıkama işlemini yaparken birinden yardım istemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Kedi şampuanı ve havlu elinizdeyse, bir kişi kediyi tutarken diğeri de nazikçe onu yıkayabilir.

  Evcil havyanınızın tüylerinde dolaşma sonucunda oluşan düğümleri açmak için kedinizi iyice fırçalayın. Bu işlemi normalde farklı olarak suda yaptığınızda, tüylerin suda büzülerek sıkışmasını hatta kedinizin canının yanmasını önleyecektir.

  Kedinizi eğer banyoda yıkamayı düşünüyorsanız, kedinizi banyoya getirmeden önce suyu hazır etmeyi unutmayın. Aksi halde su sesi ve diğer hareketler evcil hayvanınızın daha da ürkmesine neden olabilir.

  Yıkama kabını en fazla kedinizin karnına gelecek şekilde suyla doldurun ve suyun ılık olduğundan emin olun. Yıkama işlemini yaparken illa bir küvetinizin olması gerekli değildir. Sabunlu su ve duruma kabı olarak kullanabileceğiniz 2 adet kap kedinizi uygun bir şekilde yıkamanız için yeterli olacaktır.

 

Kedileri Yıkarken İşinizi Kolaylaştıracak İpuçları

  Yıkama işlemi için suyu hazırladığınızda, kedinizi banyoya sokun ve kapıyı kapatın. Çünkü hiç kimse sabunlu sabunlu evde koşuşturan bir kedi istemez! Kedinizin kulaklarına su kaçmasını önlemek için dilerseniz kulaklarının içine pamuk koyabilirsiniz. Daha sonra kedinizi suya bırakın ve ona yatıştırıcı sözler söyleyin, fiziksel temasla ona güven verin.

  Bir bardak veya ıslak bezle tüylerini hafifçe ıslatın. Suyu doğrudan kedinizin başından dökmeye kalkmayın ve kedinizi suya batırmaya çalışmayın.

  Kediniz miyavlayarak, bağırarak yıkanmak istemediğini belirtebilir. Endişelenmeyin bu durum çok normal. Sadece onun canını yakmamaya özen gösterin.

  Kedi şampuanını tüylerine nazikçe sürterek köpürtün. Yüzüne, gözüne ve kulak çevrelerine şampuan kaçmaması için dikkat edin. Şampuanlama işlemi bittiğinde, kedinizin derisinde hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde iyice durulayın. Durulamak için duş başlığını tercih edecek olursanız, sesi ve püskürtmeyi en aza indirmek için başlığı kedinize yakın tutun.

 

Kedinizi Yıkadıktan Sonra

  Kedinizi sudan çıkarır çıkarmaz bir havluya sarın, yavaş yavaş okşayarak tüylerini iyice kurutun. Eğer kediniz uzun tüylüyse düğümleme ve tüylerin karışmalarını önlemek için nazik davranmanız oldukça önemlidir. Evcil hayvanınızı havluyla tam olarak kurutamayacak gibiyseniz, kedinizin tam olarak kuruyuncaya kadar içeride olmasını sağlayın. Kedinizi kurutma işleminde asla saç kurutma makinesi kullanmayı denemeyin. Sıcak hava kedinizin derisini yakabilir.

  

Kedilerin Tırnaklarının Kesilmesi

  Kediler tırnaklarının kısa kalması için tırmalarlar. Kedinize bu konuda yardımcı olmak için onların tırnaklarını kesebilirsiniz. Kediniz daha küçükken buna alışmasını sağlarsanız, ileriki zamanlarda işiniz daha kolay olacaktır. Kedi tırnak makaslarına koyu renkli yere tıklayarak petburada online petshop sayfasında gezinebilir, işinize yaracak olan uygun ekipmanlara göz atabilirsiniz. Bu işlemi yapmaya vaktinizin olmadığı zamanlarda ise bir kurtarıcı olarak düşünebileceğiniz, kedi tırmalamarından edinebilirsiniz. 


Etiketler: kedi bakimi, yavru kedi bakimi, kedi beslemek, kediler hakkında bilgi,
Mart 20, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR