Kanarya Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Kuşlar Hakkına

 

Kanarya Ne Yer, Nasıl Beslenir? Kanaryaların En Sevdiği Besinler Nelerdir?

 

Yabani kanaryalar besin ihtiyaçlarını tabiattaki taze ve çeşitli tohum, meyve ve yeşilliklerden karşılarlar. Evcil kanaryaların ise bu ihtiyaçlarını temin etmek bizlerin görevidir.  Kanaryaya verilecek besinlerin protein, yağ, vitamin, kalsiyum, fosfor değerlerinin bilinmesi besin  ihtiyaçlarına göre yem seçimi yapılması esastır. Mevsimsel olarak besin ihtiyaçları farklılık gösterdiği gibi yuurtlama dönemi gibi dönemlerde de farklılık göstermektedir. Tüm yaşam için gerekli besin ihtiyaçlarını sağlayacak taze tohumların, yeşillik, meyve ve minerallerin hangi yiyecek maddeleri ile temin edilebileceği bilinmeli ve buna göre davranılmalıdır. Bütün bu maddeler aşağıda grup halinde açıkladığımız besinlerden temin edilebilir. Fakat bu besin maddelerinin seçimi karyanızın çevresel ve fizyolojik yapısına göre değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.

 

Kanarya Yemleri Nasıl Olmalıdır?

 

Kanarya yemleri, nişastalı ve yağlı hububat ve tohumlardan oluşmaktadır.  Yağlı tohumlar kenevir, keten, susam, şalgam, lahana, turp tohumlarıdır. Nişastalı hububat ise kuş yemi, darı, yulaf, bulgur gibi besinlerdir. Ayrıca pirinç darısı, marul, haşhaş, havuç, hardal tohumları olarak sıralanabilir. Bu tohumlar ya da hububatlar rast gele verilmesi hatalı beslenmelere yol açmaktadır. Tek başına tek tip beslemek yerine özel karışımlarla kuşun ihtiyacına göre hazırlanan karışımlar daha doğru bir besleme sunmaktadır. Yaz aylarında ve sıcak yerlerde kanaryalara kenevir, turp, keten, susam, hardal, haşhaş gibi yağlı ve kızıştırıcı tohumların verilmesi kuşu şişmanlatır. Yulaf gibi kuvvetli besinlerin sade ve fazla miktarda verilmesi de kanaryanın zamansız tüy dökümüne sebep olabilir.  Çok ince kıyılmış yulaf bulguru verilmelidir. Kabuğunun çıkarılması gerekir.  Darıca (pirinç darısı özü) kuşun sinir sistemine iyi gelir. Protein ve vitamin bakımından zengindir. Bilhassa Japon bakıcılar tarafından kuş yemi yerine kullanılan bir besindir.

 

Ortalama Türkiye şartlarında bir yem oluşturulmak istenirse ; % 40 Kuş yemi, %40 şalgam, % 20 Sair tohumları ve hububat karışımı uygun bir kanarya yemi rasyonu olacaktır. Soğuk mevsimlerde yağlı tohumlar, sıcak mevsimlerde ise nişastalı tohumlar ve hububat, çiftleşme zamanları kızıştırıcı tohumlar daha fazla miktarda verilebilir. Soğuk iklimlerde karışık yemin 1/3 miktarı hububat, 2/3 miktarı ise yağlı tohumlardan teşkil edilmesi daha iyidir.

 

Yeme karıştırılacak tohumların ve hububatın iyice elenerek mikrop ve tozlardan temizlenmesi gerekir. Bunun için tohumların elendikten sonra muayyen derecedeki sıcak sudan geçirilmesi ve çimlenmeden derhal kurutulması tavsiye edilir.

 

Yemlikte yarıdan fazla miktarda karışık yem daima bulundurulmalıdır. Azaldıkça tohum kabukları üflenerek temizlenir, pislenmiş ise pisliğe bulaşmış kısım temizlenerek atılır. Ve kalan yemin üzerine yeni yem ikmali yapılır. Haftada 2 - 3 defa yemin bu şekilde temizlenerek ikmali gerekir.

 

Kanaryanın Sevdiği Besinler

 

KUŞ YEMI — Uzunca ve açık sarı renkli, sent kabukludur. Unlu, az ısıtıcı ve memleketimizin Tekirdağ ilinde fazla miktarda yetiştirilen bir tohumdur. Kuşların esas gıdasını teşkil eder. Nişasta bakımından zengin proteinli bir besindir.

TATLI ŞALGAM — Yabanisinden daha in, yuvarlak siyahla yakın koyu mor ve koyu kırmızı renkte tatlı ve yaşlı makbul bir tohumdun. Kanaryanın ötüşüne yardımcı ve esas besinini teşkil eden tohumlardandır.

YABANI ŞALGAM — Yuvarlak, mora çalan kırmızı renkli, acı lezzetli boyca daha ufak, yağlı ve besin değeri az bir tohumdur. Memleketimizde rapsa adi ile satılır.

KETEN TOHUMU — Uzun yassı kahverengi ve sert kabuklu, yağlı esas besin tohumlardandır. Kuşun bağırsaklarını işleterek kabızlığı önler.

 NIGER — Uzun yuvarlak siyah, parlak renkli yağlı bir tohumdur. Guddeleri faaliyete getiren bir besindir. Çok az miktarda verilmelidir. Afrika’da yetişir, memleketimizde yoktur.

 KENEVİR - Yuvarlak, iri, yeşil ve hatta kurşuni renkte, yağlı ve kuvvetli bir tohumdur. Esas besinlerdendir. Fazla miktarda verildiğinde kuşun yağlanmasına sebep olur. Ayni zamanda kuşu kızıştırır.

 YULAF BULGURU — Uzun, unlu bir hububattır. Kabuğu beyazdır. -İç kısmı sarımtıraktır. Kanaryaya verilirken kabuğunu temizleyip iç tanenin bulgur halinde kırılmış olması gerekir. Serinletici bir hububattır. Vücudun hayatiyetini idame eder. Çok kuvvetli bir gıda olduğundan fazla miktarda verilirse erken tüy dökümünde sebep olabilir.

 KOLZA — Yuvarlak, siyaha yakın mor renkli ve yağlıdır. Şalgam gibi olanları vardır. Lezzeti daha acıdır.

 TURP — Gayri muntazam şekilde yuvarlak, in ve kırmızı renkte bir tohumdur. Lezzeti acıdır. Besleyici bir gıdadır. Kızıştırıcı olduğundan kuşa fazla verilmemelidir.

 DARI — Beyaz veya sarı renkli, yuvarlak tohumlardır. Çok unludur. Akdarıyı kuşlar daha fazla severler. Fazla miktarda verilmesi ses azalmasına sebep olabilir.

 BUĞDAY BULGURU — Buğdayın kabuğu çıkarıldıktan ve kaynatılıp kurutularak tanelerinin kırılmasından elde edilen nişastaca zengin bir besindir. Besleyici oranı fazladır.

 DARICA — Pirinç darısının özüdür. Protein ve vitamin bakımından zengindir. Besleyici ve ayni zamanda kuşun sinir sistemine faydalı bir gıdadır.

 

 SAĞLIK TOHUMLARI — Bunlar haşhaş, kimyon, anason lahana, salata, deve dikeni, hardal, semizotu tohumlarıdır. Kuşa güç verdikleri ve ayni zamanda fazla besleyici oldukları için az miktarda verilmelidir.

 

 

 

Etiketler: Kuşlar Hakkına
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR