Her Köpek Sahibinin Bilmesi Gereken 20 Konu

köpek hakkında bilgiler

Her Köpek Sahibinin Bilmesi Gereken 20 Konu

 

  Köpeğiniz kaybolursa, onu bulmak için bir ilan çıkartıp ödül koyduğunuzda, köpeğinize kavuşma şansınız %90'dır

 

  Sadık dostunuza mutlu olsun diye köpek maması dışında yiyecekler yedirmemeye çalışın. Çünkü köpeklerin mama haricinde beslenmesi gerekli olan vitamin ve diğer besin değerlerini yeterince iyi alamamasına neden olabilir, köpeğinizin sağlığı bozulur. Bu sebeple köpeğinize köpek maması dışında herhangi bir yiyecek vermemeye çalışın.

 

  Bazı insanlar köpeklerin 3 yaşındaki çocuklar gibi davrandıklarını düşünürler. Fakat köpekler böyle düşünmez ve insanların başka tür bir canlı değil de, koca bir köpek olduklarını düşünürler. Köpeğinize karşı iyi biri olmak için, alfa bir karakterde olmanız ve bunu köpeğinize geçirmeniz gerekmektedir.

 

  İnsanlar, genelde köpeklerinin ot yediğini gördüğünde telaşlanmaktadır. Fakat şunu berlitmek isteriz ki bu davranış onlar için genelde zararsızdır. Ayrıca köpekler ot yedikten sonra kusarlar. Bu durumda gayet normaldir, sadece dikkat etmeniz gereken şey otların suni gübre ya da böcek ilacına maruz kalmamış olmasıdır.

 
  

 köpekler hakkında

   

  Köpeklerin kulaklarına ileride bir sorun çıkmasın diye daha yavruyken dikkat etmek lazım. Köpeğinizi gözlemlerken onun sürekli olarak kafasını kaşıdığını görüyor, sık sık salladığını farkediyor ve eşyalara sürttüğüne şahit olursanız vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmenizi öneririz.

 

 

Köpeğinizin iyi bir eğitim almasını istiyorsanız, sabırlı ve kararlı olmanız gerekmektedir. Sizi ve ailenizin diğer üyeleri mutlu etmeniz için lider ruhlu olmanız şarttır. Köpeğinize eğitim verirken de ders saatlerini kısa tutmanızda yarar vardır. Aksi halde köpeğin dikkati dağılabilir ve iyi bir eğitim alamaz.

 

 

  Diş eti hastalıklarını önlemek için köpeğinizin dişlerini kontrol edin. Diş eti hastalıkları kötü bir ağız kokusuna, acıya hatta şiddetli ağrılara neden olabilir. Köpeğinizin dişlerini her hafta fırçalayın. Kendi diş macununuzu kullanmayın, köpekler için ayrı köpek diş macunları var. Dilerseniz kullanmadığınız bir kumaşı et suyuna bandırdıktan sonra köpeğinizin dişerinin bununla ovarsanız daha yavruyken onu diş fırçalamaya alıştırabilirsiniz.

 

 

  Eğer çocuğunuz varsa, ne kadar köpek severse sevsin, yabancı köpeklerin ağız ve yüz bölgesini öpmesine müsade etmeyin. Genelde çocuklar çoğu zaman kendi köpeğinizle aynı ırktan başka köpeğin farklı olduğunu anlamayabilirler. Çocuğunuz köpeğe ilgi göstermek, onu öpmek istersen yabancı köpek bunu tehdit olarak aygılayabilir ve çocuğunuzun yüzünü ıssırabilir. Köpeklerin ıssıradığı insanlara baktığımızda da en çok çocukları ıssırdığı görülmektedir.

 

 
  

 

9. Köpekler gök gürültüsünden korktuğunda çoğu insan yapması gerekenin tam tersini yapıyor Köpeği zorla yatağın altından çekip çıkartıyorlar ve ona korkacak bir şey olmadığını söylüyorlar. Oysa yapmaları gereken şey, köpeğin yatağın altına veya saklanmak .istediği herhangi bir köşeye çekilmesi için onu cesaretlendirmektir Yabanıl yaşamda köpekler saklanacak yer ararlar. Köpeğinizin saklanacağı köşeye üzerinde kendi kokunuz olan bazı giysiler koyun, bu şekilde köpek fırtına geçinceye kadar kendisini daha güvenli hissederler.

 

 

10. Gök gürültüsü, şimşekler konusunda bir öneri daha: fırtınanın seslerini bastırmak için müziği açın, en iyisi perküsyon vurguları olan bir müziktir (bu şekilde gök gürültüsünün etkileri azalır), pancurları kapatın, çünkü köpekler şimşeği gök gürültüsü ile bağdaştırabilir ve şimşekten de korkarlar. Hiç bir şey işe yaramaz ise, veterinerinizden fırtına başladığında köpeğinize vermek üzere sakinleştirici isteyin (Asla herhangi bir şey için. köpeğinize kendi ilaçlarınız vermeyin, dozajları çok farklıdır).

 

 

11. Köpeğiniz, sizi sinirlendirecek bir şey yaptığında, örneğin bacağınıza sarılıp ilk seksüel denemeleri yapmak gibi, çok fazla tepki gösterip, bağırıp çağırmak ya da tam tersi köpeği kucağa alıp, okşamak veya herhangi bir başka bir şekilde özel bir ilgi göstermek gibi durumlarda olay daha da kötüleşir. Çoğu köpek bu içgüdüsel davranışı nedeniyle hiç bir tepki almamayı tercih eder.

 
  
 

12. Keneler başa beladır. Köpeğinizin üzerinde bir kene bulduğunuzda kenenin üzerine gaza batırılmış pamuk bastırın ve bir cımbız ile başının altından tutarak dikkatlice çekin. Kenenin başının cildin altında kalmamasına dikkat edin. Keneleri köpeğin üzerinde görmek çoğu zaman zor olduğundan, en iyisi kenelerin köpeğinize gelmesini önlemektir: kene ilaçları kullanın.

 

 

13. Sallanan bir kuyruk her zaman köpeğinizin mutlu olduğu anlamına gelmez. Pek çok başka şey de demek olabilir; sizi ısırmaya hazırlandığı, dahil olmak üzere. Diğer işaretleri de tanıyın ve dudaklarını kaldırıp kaldırmadığına bakın.

 

 

14. Köpeğinizi genel yerlerde gezdirirken tasmayı sıkı tutun. Aslında bunun böyle olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ne olur ne olmaz, önüne bir .kedi ya da dişi bir köpek çıkabilir ve onun peşinden gidebilir Seyir halindeki araçlara özellikle dikkat! Eğer köpeğinizi tutabilecek kadar güçlü değilseniz ya da köpeğiniz fazla güçlü ise, yanınızda size uygun adım yürümesi için onu bir eğitim programına sokun.

 

 

15. Köpeğinize her gün belirli bir süre ayırmak, köpeğinizin hem fiziksel hem de duygusal sağlığını iyileştirecektir. Her gün onu okşayıp, onunla oynayın. Bunun bir yararı da , onu okşarken bedenindeki anormallikleri fark edebilir ve durum ciddileşmeden önce veterinerinizle birlikte tedavisini başlatabilirsiniz. Masajlar da hayvanların hastalıklardan ve ameliyatlardan sonra daha çabuk iyileşmelerini sağlar, dolaşım bozukluklarını düzenler ve bir takım kas ve kemik ağrılarını hafifletir.

 

 
  
 
 

16. Köpeğinizi doğru biçimde fırçalamayı öğrenmek önemlidir. Fırçalamak, hem köpeğinizin tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar, hem de başka yararları vardır. Ciltteki kan dolaşımını arttırır, yağların bedene dağılmasını sağlar ve toz ve ölü hücreleri alır.

 

 

17. Evde olmadığınız zamanlarda köpeğinizin barınabileceği güvenli bir yeri olmalıdır. Bahçenizin çitleri sağlam ise, köpeğinizi bahçede serbest bırakabilirsiniz. Ama köpeğiniz çevreye zarar veriyorsa veya kaçma konusunda bir uzman ise, bir ''köpek yolu'' yapın. Çoğu köpek sahibi, bir köpek yolunun hapishaneden farksız olduğunu düşünür, ama aslında daha çok bir çocuk oyun havuzu olduğunu düşünebilirsiniz. Düzenli bir köpek yolunun içinde olan köpek hem dışarıda güven içinde olacak ve bahçe dışına kaçamayacaktır. Köpek yolu yapmak için, kulübesinin önünden başlayan 10-30 m.' lik çelik teli bir ağaç ya da duvara monte edin, iyice gerin, sevk tasmasını da bu tele monte ederseniz çok geniş bir gezinme alanı elde etmiş olursunuz.

 

 

18. İster yavru olsun, ister yetişkin, yeni bir köpek edindiğinizde yapılması gereken ilk işlerden biri size yakın iyi bir veteriner hekim edinmektir. Aşı periyoduna dikkat! Acil durumlar için veterinerinizin telefon no' sunu üzerinizde taşıyın.

 

 

19. Köpeğinizin üzerinde her zaman okunabilir bir köpek isimliği bulundurun. Köpeğin ne zaman bahçeden kaçacağını bilemezsiniz. Bu küçük kimlik kartı size geri dönmesini kolaylaştıracaktır.

 

 

20. Köpeğinizde ciddi davranış sorunları var ise, örneğin aşırı havlama gibi, bir uzmana danışın ya da bu konudaki kitapları araştırın. Bu sorunu şimdi ele alın, hem köpeğinizin, hem de sizin iyiliğiniz için (bazı durumlarda, komşularınızın ki de). Ayrıca, onu, eğitmek için vakit ayıramayacaksanız, köpek almayın, yoksa ömür boyu sorunlar yaşarsınız.

 

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Nasıl Yıkanır?

Etiketler: Her köpek sahibinin bilmesi gereken 20 konu
Şubat 08, 2014
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR