Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Yapmak

evcil hayvanla uçmak

Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Yapmak


  Ülkemizde her geçen gün evcil hayvan besleyenlerin sayısı artmaktadır. Hal böyle olunca da evcil hayvan sahiplerinin tatile giderken önlerinde iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan birisi kedi, köpeğinizi veya kuşunuzu siz tatildeyken bakımını üstlenmesi için birine sorumluluk vermek. Bu bakım sizin evinizde veya tanıdığınızın evinde olabilir. Diğer seçenekte ise tatile giderken de evcil hayvanınızı yanınızda götürmektir. Bu seyahatiniz kimi zaman araba, kimi zaman tren, kimi zaman uçak gibi seyahat araçlarından herhangi biri olabilir. Biz de bu yazımızda evcil hayvanlarla uçak yolculuğu nasıl yapılır bundan bahsedeceğiz.

 

  Evcil hayvanınızla uçak yolculuğu yapmanız için dikkat edilmesi gereken 4 ana başlık vardır. Bu başlıklara dikkat ettiğinizde, sorunsuz bir şekilde evcil hayvanınızla uçak yolculuğu yapabiliriz.


- Rezervasyon

- Sağlık Raporu ve Kimlik

- Uygun Kafes

- Ek Ücret

  

Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?


  Yukarıda maddelerden de anlaşılacağı gibi ilk adım rezervasyon yapmanızdır. Yani evcil hayvanınızla beraber seyahat etmeye karar verdikten sonra, uçacağınız hava yolları şirketinin müşteri hizmetleriyle iletişime geçip, uçakta onun için yer ayırtmanız gerekmektedir. Çünkü her uçağın belirli sayıda taşıyacağı evcil hayvan kotası bulunmaktadır. Yani rezervasyon yapmayı unutur veya son ana bırakırsanız, bineceğiniz uçakta evcil hayvanınız için yer bulamayabilirsiniz.

 

  Evcil hayvanın uçak yolculuğuna çıkmadan önce veterinere gidip, kedinizin veya köpeğinizin seyahat etmekle ilgili hiçbir sakıncası bulunmadığını belirten bir sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bu raporun da veterineriniz tarafından kaşeli ve imzalı olması önemli bir detaydır. Sağlık raporunun dışında da aşı kartının dahil olduğu, geçerli bir hayvan kimlik kartına da sahip olmanız gerekmektedir.

  

Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilecekler


  Evcil hayvanınızla uçağa binerken hem sizin hem de evcil hayvanınızın, hatta diğer yolcuların rahat bir şekilde seyahat edebilmesi için uymanız gereken bazı prosedürler vardır.


- Evcil hayvanınız için uygun bir taşıma kafesi edinmelisiniz. Bu uçakta taşıma çantası ne kadar sade olursa o kadar iyi.


- Evcil hayvanınız belirli ağırlığın üzerindeyse veya taşıma çantasının boyutları büyükse evcil hayvanınız uçağın kargo bölümünde seyahat etmek zorundadır. Eğer birlikte seyahat etmek istiyorsanız, mümkün olduğu derece küçük bir taşıma çantası olmasında yarar var.


- Evcil hayvanınızın taşıma çantasının azami olarak 32*32*50 olmasına dikkat edin.


- Evcil hayvanla uçak yolculuğu yapmadan önce güncel bilgileri öğrenmek için çağrı merkezinden destek alınız.


- Evcil hayvanınızın X-Ray cihazından geçmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple havaalanı personellerinden mutlaka destek istemelisiniz.

  

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Ücreti


  Uçakta evcil hayvanınızla beraber seyahat etmek istiyorsanız, onlar için bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Uçakta evcil hayvan taşıma ücretleri farklılık göstermekle birlikte, aşağı yukarı bir fikriniz olsun diye bir firmanın ücret tarifelerini sizinle paylaşmak istedik.

 


Yurtiçi Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Ücreti


- 8 kg’a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan  70 TL

- 8 kg ile 15 kg arasında ağırlığı olan, uçak altında taşına bilen evcil hayvan  150 TL

- 15 kg üzerinde ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvan  215 TL

  

Yurtdışı Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Ücreti

- 8 kg’a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan  50 USD (Dolar)

  

Evcil Hayvanla Yurtdışına Çıkma Prosedürleri


  Evcil hayvanınızla birlikte yurtdışına çıkma prosedürleri her ne kadar uluslararası standartlarla belirlenmiş olsa da bu karşılaşacağın durumlar gideceğiniz ülkeye göre değişmektedir. Avrupa ülkelerine giriş yaparken prosedürlere çok dikkat edilse de Rusya ve Orta Doğu ülkelerindeki havaalanı güvenlik personeli, evcil hayvanlara karşı çok daha esnek olabiliyor. İşte o prosedürler


  Evcil hayvanınızla yurt dışına uçakla seyahat edebilmek için evcil hayvanın aşıları tam olmalıdır ve beklenen sağlık testlerinden geçebilmelidir. Bu testlerin geçerli sayılması için evcil hayvanınızı seyahatten 4-5 ay önce veterinere götürmeniz gerekmektedir.


- Kuduz titre (titrasyon) testi,  Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapacak olan hayvanların için bu testi zorunlu kılmıştır. Üstelik bu testin sonucundan itibaren 3 ay geçmiş olması gerekiyor.


- Ayrıca evcil hayvanınız mikroçip taşımalıdır.


- Evcil hayvanınız için Avrupa Birliği Pet Sağlık Formu temin ederek şehrin gümrük müdürlüğünde gerekli işlemleri yaptırmalısınız.


- Gideceğiniz ülkenin büyükelçilik biriminden detaylı bilgi edinerek sorunsuz bir şekilde evcil hayvanınızla yurt dışına çıkabilirsiniz.

  

Köpek İle Uçak Yolculuğu Yapmak

  Köpekler, genelde uçakların kargo bölümünde seyahat ederler. Özellikle taşıma çantası ile birlikte 8 kg’ı geçen evcik hayvanlar havalandırma sistemli kargo kompartımanında yolculuk ederler. Köpeğinizle birlikte uçak yolculuğu yapacaksınız, dikkat etmeniz gereken bir takım noktalar vardır.


- Köpeğinizle seyahat etmeden önce onu hafif yiyeceklerle beslemeniz iyi bir fikirdir.

 

- Köpeğiniz ilk kez uçağa binme deneyimi yaşayacaksa basınç değişimleri köpeğinizi rahatsız edebilir. Köpeğinize sakinleştirici vermeyi düşünüyorsanız, bu durumu veteriner hekimizle paylaşmanız ve onay aldıktan sonra vermelisiniz.

 

- Köpeğinizin mutlaka kimliğini belli edecek bir tasması olmalıdır.

 

- Köpeğinizi uçuşun hemen öncesinde beslemeyiniz.

 

- Köpeğiniz eğer kargo bölümünde seyahat edecekse ve seyahatin süresine göre de kafesin içine sabitlenmiş mama ve su kabı koymayı düşünebilirsiniz.

 

- Köpek taşıma çantanızın üzerinde “Canlı Hayvan” veya “Live Animal” ibaresi bulunmalıdır.

 

- Seyahat öncesi köpeğinizin enerjisini atması oldukça iyi bir fikirdir. Yolculuğu rahat geçirmesi için uçuş öncesi onunla oynayın veya onun uçuş öncesi bir yürüyüşe çıkarın.

 

  Ürün özellikleri ve boyutları yazan, uçakta taşımaya uygun köpek taşıma çantalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. 

  

Kedi İle Uçak Yolculuğu Yapmak


  Kediniz ile uçak seyahati yapmayı düşünüyorsanız yukarıdaki tavsiyelerimiz işinize yarayacaktır. Seyahatiniz uzun süreliyse kediniz için yanınızda yedek mama ve su bulundurmanızın yanı sıra türbülansa karşı emici özelliği bulunan evcil hayvan pedi gibi ürünlerle kedinizi taşıdığınız kafesi, taşıma çantasını veya kutuyu koruma altına alabilirsiniz.

 

  Kediler hava sıcaklığının ani değişimlerinden de hoşlanmazlar. Bu sebeple, uçak seyahat zamanını hava sıcaklığının ideal olduğu anlara göre ayarlamanız iyi olur.

 

  Ürün özellikleri ve boyutları yazan, uçakta taşımaya uygun kedi taşıma çantalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. 

  

Kuş İle Uçak Yolculuğu Yapmak


  Kafes kuşunuzla uçak yolculuğu yapmak için öncelikle müşteri hizmetlerinden destek almanızı öneririz. Kuş gribi (her ne kadar solunum yoluyla bulaşmıyor olsa da) gibi rahatsızlıklar, diğer yolcuları kötü etkilediği için belirli dönemlerde kanatlı evcil hayvanlar uçağa alınmayabiliyor.


  Evcil kuşunuzun uçak standartlarına uygun bir kafesi olmalıdır. Kafesin, havaalanı kontrol noktalarından geçerken şüphe yaratmaması için sade bir tasaruma sahip olması gerekir. Ayrıca kafesin üstünü kapatmak için örtü kullanıyorsanız, kontrol noktalarında örtünün açık olması gerekmektedir. Uçağın içindeyken kafesin örtüsünü kapatabilirsiniz.


  Uçakla seyahat öncesi veteriner hekiminizden destek alarak evcil kuşunuz için özel bir diyet programı geliştirebilirsiniz. Kuşunuz için mineral ve vitamin ağırlıklı bir diyet, onların bağışıklık sistemlerini güçlendirir.

 

  Kuşunuzla uçakta seyahat etmek için yeni bir kuş kafesi almanıza gerek yok fakat hali hazırdaki kafes büyükse uçakla seyahat ederken daha küçük bir kuş kafesine ihtiyacınız vardır. Uçakla seyahat etmeye uygun kuş kafeslerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayınız.

  

  İlginizi çekebilir: Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler

  

 

Etiketler: kedi uçak, köpek uçak, kuş uçak,
Eylül 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR