Barf Nedir? Barf Hakkında Bilmemiz Gerekenler

barf diyeti

Barf 

 

  Barf biyolojik olarak kedi ve köpekler için uygun gıdaların çiğ olarak verilmesi olarak tanımlanabilir. Biologically Appropriate Raw Food kelimelerinin kısaltılması ile türetilmiş Barf son günlerde oldukça ilgi gören bir besleme yöntemidir. Birçok köpek sahibi doğalarına en uygun besleme şekli olarak Barf diyetinin faydalı olacağını düşünse de, Barf tipi beslenmenin bir takım sakıncaları da mevcuttur. Barf, son zamanlarda internetten bulunan birkaç Barf mama tarifinin hazırlanması ile yaygınlaşsa da, bu tariflerin kimler tarafından hazırlandığı konusunda endişelerimizi bilmenizi isteriz.

   

Barf Diyeti

  Barf Diyeti köpekler için faydalı ve besleyici değerleri olan gıda maddelerinin belirli oranlarda harmanlanarak hazırlanması ile elde edilmektedir. Özellikle protein kaynağı olarak kullanılan etin yanında köpekler için gerekli olan meyve ve sebzelerin belirli oranlarda harmanlanması ve ilave vitamin ve minerallerin katılması ile doğala yakın bir köpek maması elde edileceği düşünülmektedir. Evde hazırlanabilir olması bu diyetin cazibesini arttırsa da, Barf diyeti aslında zahmetli ve yorucu bir köpek besleme yöntemidir.

  

Barf Mama

  

  Barf tipi beslemede köpeklerin mamalarını daha lezzetli yemeleri sahiplerini mutlu etmektedir. Köpeklerin çiğ ete bayıldığı hepimizce bilinen bir gerçektir. Pişmemiş etin en büyük riski içeriğindeki parazit ve parazit yumurtalarının köpeklere vereceği zarardır. Bunu için Barf diyeti hazırlarken önce etin -18 derecede bir kaç gün dondurulması tavsiye edilir ki, bu bile parazit yumurtalarının bir çoğuna etkisiz bir yöntemdir. Çiğ besin maddelerinin bağışıklığı daha da güçlendirdiği gerçeği pişme esnasında vitamin ve minerallerin deforme olmamasından kaynaklıdır. Evet, Barf tipi beslenmede kullanılan malzemelerden vitamin ve mineralleri en doğal şekli ile alsalar da, malzeme içerisindeki besin değerlerinin her seferinde ölçülememesi kocaman bir soru işaretidir.

  

  Kuru köpek maması ile beslemede kullanılan koruyucular ve boyar maddelerin zararlı olduğunu düşünen köpek sahiplerinin daha taze olduğunu düşündüğü besleme şeklidir Barf. Katkı maddelerinin bir çoğunun zararlı olduğu ve vücutta birikimlere sebep olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Lakin bu durum her kuru mama ya da konserve köpek maması için geçerli değildir. Dünya mama endüstrisi en doğru besleme ve en kaliteli mamayı üretme rekabeti içindedir. Bu sorun, daha çok ucuz ve kalitesiz üretim yapan mama firmalarında üretilen köpek ve kedi mamalarının sorunudur.

   

Barf Diyeti Nasıl Hazırlanır?

  Gelelim kabaca Barf diyeti hazırlamaya. Öncelikle kullanacağımız malzemeleri yıkamak ana kuraldır. Üstelik bu malzemelerin taze olması şarttır.  Genel olarak köpeklerin Barf tipi besleme tipinde ihtiyacımız olan maddeleri oranlayacak olursak ki bu kural olmasa da bir çok Barf savunucusunun ortak tarifidir.

  % 50 Kemikli Et

  %20 Kemiksiz Et 

  % 10 Sakatat

  % 20 Çiğ sebze,meyve, yumurta,yoğurt, kefir 

  Bu oranlama ile kabaca Barf diyeti hazırlanabilir. Peki Barf mama hazırlarken hangi malzemeleri kullanmalıyız.

    

Barf Diyeti Yağlar

  Ayçiçek Yağı, Balık Yağı, Zeytin Yağı, Tohum Yağları

Barf Diyeti Kalsiyum Kaynakları

  Kemik, Yumurta Kabuğu

Barf Diyeti Protein Kaynakları

  Çiğ tavuk-hindi, Çiğ dana-koyun, Haftada bir sakatat, Çiğ balık, yoğurt,yumurta

Barf Diyeti Vitamin-Mineral Kaynakları

  Sebzeler; mevsim sebzeleri

 

  En önemli konu, kullanılan meyve ve sebzelerin köpekler ve kediler için zararlı maddeler içermemesidir. Bununla alakalı köpek ve kediler için zararlı maddeler listesinin incelenmesi şarttır. Büyük köpekler için mutlaka ilave Omega 3 - 6 E vitamini, B vitamini ve C vitamini şarttır. Genelde haftalık ya da aylık tüketime göre hazırlanan Barf diyeti derin dondurucuda porsiyonlar halinde saklanmalı ve günlük tüketilecek miktar buzu çözüldükten hemen sonra verilmelidir. Dondurma ve çözmenin tekrarlanması sonucunda zehirlenmeler şekillenmekte olduğundan, çözünen gıda asla tekrar dondurulmamalıdır.

  İlginizi çekebilir: En İyi Bekçi ve Koruma Köpekleri

Etiketler: Barf Nedir? Barf Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Ağustos 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR