Collie Köpek Irkı Özellikleri

Collie

 

Collie Köpek Irkı Özellikleri

 

İskoç çoban köpeği olarak tanınan Collie ırk birkaç alt türü ile gönüllere taht kurmuş köpek ırkıdır. Collie, güç, hız ve zarafeti birleştiren aktif, kıvrak, güçlü bir köpektir. Uzun iki katmandan oluşan ipeksi tüyleri ona zerafet katsada aslında tam bir görev köpeğidir. Collie'de kafa anatomisi  türün önemli bir özelliğidir. Kafatasının ve burnunun uzunluğu onu diğer köpeklerden farklı kılan en önemli görsel özelliğidir.

 

Cinsin kökeniyle ilgili bir kaç teori mevcuttur.Bunlardan ilki Border Collie ile aynı kökten türetilmiş olmasıdır. İsmin kökenine dair bir teori, İngiliz Adalarına ilk yerleşen Keltler tarafından, değer verilen yararlı çiftlik köpeklerini tanımlayan, yararlı anlamına gelen Galce bir kelimeden türetilmiş olmasıdır. Koyun gütme ve koruma, görevlerindeki üstün başarısından dolayıda köpek sevdalılarının dikkatini çeken Collie özellikle 1oğan aynı zamanda samur renginin dolayı Old Cockie adlı bir köpeğin soyundan geldiği düşünülmektedir. 1886'da, cinsi bugün olduğu gibi tanımlayan bir standart hazırlandı.

 

En ünlü Collie, film ve televizyon yıldızı Lassie, cinsi daha da popüler hale getirdi ve Rough Collie'yi Amerika'daki tüm zamanların en sevilen ırklarından biri haline getirmeye yardımcı oldu.
Bu ırkı dünya çapında üne kavuşturan, Lassie dizisidir. Hatta dizi öylesine ünlü olmuştu ki,bu film yüzden yanlış bir şekilde Collie ırkı,pek çok yerde Lassie ırkı sanılmaktadır. 

 

Çok zeki, herkesle iyi geçinen bir köpektir. Çocuklarla iyi anlaşır. Saldırgan değildir, ama hoşlanmadığı kimseler kuşkuyla yaklaşır. Kurtarma, görme engellilere rehberlik ve koruma görevlerini başarıyla yerine getirir. Bu ırk için önemli olan konulardan biri apartman hayatına asla uygun olmamasıdır zira köpeğin doğal özelliklerinden biri ona ne kadar egzersiz imkânı tanınsa da o kendisi için yeni işler yapma fikri edinmesidir. Köpek dünyada kabul görülen kaynakların çoğunda en zeki ırk olarak bilinir ve zekası boş boş tüm günü evde geçirmeyecek kadar geniştir. Yalnız bırakıldığında ve ilgilenilmediğinde kötü alışkanlıklar edinir.  

 

Bu ırk büyük bahçeler veya çiftlikler içinse ideal bir seçimdir. Koyun gütme güdüsü çok güçlüdür. 

 

Sağlıklı bir ırktır ancak yaşlılık dönemlerinde bazı eklem hastalıkları ile karşılaşabilirler. Günde iki öğün çok yağlı olmayan mamaların tercih edilmesi ve bu düzenin dışına çıkılmaması durumunda 8-12 yıl kadardır.


Her gün iyi bir yürüyüşe veya tasmalı koşuya veya eğlenceli bir oyun seansına ihtiyaç vardır. Tüylerinin de ölü tüyleri gidermek için haftalık olarak fırçalanması gerekirken, Kaba tüyler daha fazla zaman gerektirir.

 

   
Etiketler: Collie
Ekim 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR