Köpeklerde Tüy Bakımı

köpekler

Köpeklere bakmak, her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken birçok sorumluluk içerir. Besleyici ve kaliteli yiyecekler, temiz su ve kalacak iyi bir yer sağlamanın yanı sıra, özellikle kalın, uzun tüylü veya kürklü köpek ırkları için, köpeklere uygun bakım yapılması gerekir.

İpeksi pürüzsüz, kıvırcık veya dağınık olsun, bir köpek tüyü iyi görünmekten daha fazlasını yapar. Köpeğinizin kışları sıcak, yazın ise serin kalmasını sağlar. Kir ve nemi iter, cildini güneşten korur. Köpeğinizin güzel tüyleri, genel sağlığının anlamlı bir göstergesidir.

Köpekler Neden Tüy Döker?

Tüy dökme, köpeklerin eski ve hasar görmüş tüylerini döktüğü doğal bir süreçtir. Çoğu zaman tüy dökme süreci, cilt ve kürk sağlığının bir göstergesidir.

İlkbahar ve sonbaharda, çoğu köpeğin sıcaklık değişikliklerinin bir sonucu olarak fazladan tüy dökmesi muhtemeldir. Köpeğinizin cinsine, mevsime ve bir dizi başka faktöre bağlı olarak tüy dökülmesi yaşanabilir. Köpeğinizin herhangi bir hastalığı veya stres faktörü bulunuyorsa bu durum; köpeğinizin tüylerinin parlaklığını, dokusunu ve görünümünü etkiler. İlaç kullanımı, bazı hastalıklar, parazitler, alerjiler, beslenme bozuklukları, bakteriler, mantarlar, hamilelik ve emzirme olağandışı tüy dökülmelerine sebebiyet verebilir. Bunun için köpeğinizde normalden farklı bir tüy dökülmesi fark ederseniz, böyle durumlarda mutlaka bir veterinerden yardım almalısınız.

Normal saç büyüme döngüsü nedeniyle olağan dökülme durdurulamaz. Bununla birlikte, bazı hastalıkların neden olduğu anormal saç dökülmesi, köpeğinizin sağlığına kavuşması için ihtiyaç duyduğu uygun ilacı vererek giderilebilir. Buna göre, hastalık başarıyla tedavi edildikten sonra saç büyüme hızı normale döner.

Köpeğinizin Tüylerine Nasıl Bakmalısınız?

Tüy dökülmesi, saç büyümesi gibi doğal bir süreçtir. Tıpkı bizler gibi köpeklerin de tüylerinin sağlıklı kalması için uygun tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Tüy dökülmesini tamamen durdurmak imkânsız olsa da, dökülmeyi azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Uygun Banyo Teknikleri Kullanmak

Genellikle tüyler kirlendiğinde veya bir köpek kokusu geliştiğinde ara sıra banyo yaptırılması gerekir. Köpeğinizin ne sıklıkta yıkanması gerektiği, yaşına, yaşam tarzına, tüy tipine ve temel sağlık durumuna göre değişir. Sağlık sorunu olmayan ve tüy dökmeyen ırkların her altı ile sekiz haftada bir yıkanması uygun olur. Özellikle mevsimsel tüy dökme sürecinde banyo yaptırmak fayda sağlar.

Köpeğinizin cildi çok hassastır ve uygun köpek banyo malzemeleri kullanmayı gerektirir. Köpekler sadece köpeklerde kullanılmak için hazırlanmış özel bir şampuanla yıkanmalıdır. Derileri insan derisinden farklı bir kalınlığa ve Ph değerine sahiptir. Bebek şampuanı da dâhil olmak üzere insan şampuanı, ciltleri için çok serttir. Düzenli banyo için, herhangi bir ilave parfüm içermeyen hipoalerjenik bir köpek şampuanı en iyi seçimdir. Tüylerindeki yağlar koruyucudur, bu nedenle tüylerindeki tüm yağların gitmesini önlemek için uygun ürünler kullanılmalıdır. Uygun bir köpek şampuanı, birçok sağlık sorununu ortadan kaldırmaya ve köpeğinizin etrafta daha keyifli olmasına yardımcı olur. Banyodan önce fırçalamak, şampuanı cilde hapsedebilecek ve tahrişe neden olabilecek saçları temizler.

İnsanlar için tasarlanmış ürünlerin köpeklerde kullanılmaması gerektiğini unutmamalısınız. Kullandığımız saç ürünleri, köpeğinizin cildini tahriş edebilecek ve daha yüksek tüy dökülmesi riskine yol açabilecek sert kimyasallar içerebilir. Köpeğinizi sık yıkamak, cilt tahrişlerine, kaşınmaya ve sıyrıklara neden olabilir ve bu da tedavi edilmediğinde yara enfeksiyonuna dönüşebilir.

Düzenli Fırçalamak

Tüm köpekler, gevşek tüyleri ve ölü deri hücrelerini çıkarmak, tüylerini kir, kalıntı ve dış parazitlerden uzak tutmak ve doğal deri yağlarını eşit dağıtmak için düzenli olarak tımarlamadan yararlanır. Doğal yağların cilde dağılmasına yardımcı olmak için köpeğinizin tüylerini fırçalamalısınız. Özellikle ipeksi, uzun veya kıvırcık tüyleri olan köpeklerin tüylerinin, kulak çevresi, koltuk altları veya bacaklarının arka kısmında birikmesinin ve sertleşmesinin önüne geçmek için günlük olarak uygun tarak ve fırça ile taranması gerekir.

Tüy döken bir köpeğin günlük olarak fırçalanması, eve dökülen tüy miktarının büyük oranda azalmasını sağlar. Ayrıca köpeğin diliyle kendi kendini tımar ederken yuttuğu tüy miktarını da azaltır.

Doğru Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak

Deri vücudun en büyük organıdır ve deri hücreleri hızla değişir. Yenilen gıdaların kalitesi, genel sağlığı etkiler. Bu nedenle, köpeklerinizle sadece yemek artıklarınızı paylaşmak yerine, ihtiyaç duydukları doğru türde mama ile beslemeniz uygundur.

Sağlıklı bir cilt ve kürk oluşturmak içten başlar. Köpeğinizin cildinin ve tüylerinin sağlıklı kalabilmesi için, sindirimi kolay, kaliteli proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller içeren besinlere ihtiyacı vardır. Bunlarla birlikte günlük enerji gereksinimini karşılamak için de uygun miktarda kaloriye sahip dengeli bir diyet gerekir. Cilt besleyici takviyelerle formüle edilmiş ürünler, köpeğinizi ödüllendirmenin ve aynı zamanda kürküne bakmanın harika bir yoludur. Omega-3 yağ asitleri, köpeğinizin tüylerinin sağlıklı ve parlak kalmasında önemli bir rol oynar. Bu, köpeklerinizi alerjilerden veya diğer inflamatuar cilt koşullarından korur. Bu özel besinin eksikliği köpeğinizin tüylerini matlaştırabilir.

 

Güvenli olduklarından emin olmak için köpeğinize takviyeler verirken veterinerinizin tavsiyesine başvurmalısınız. Besinler iyi sindirilmez ve kalitesiz olursa, sadece vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmekle kalmaz, aynı zamanda sindirilemeyen atık ürünleri ortadan kaldırmak için karaciğer ve böbreklerin daha fazla çalışmasına neden olurlar. İdeal beslenme, köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna göre kişiselleştirilmelidir.

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Evde Köpeklerle Oynanabilecek Oyunlar

Köpeklerle oyun oynamak oldukça keyiflidir. Ancak onlarla oyun oynarken zorlayıcı veya fazla rahat olunmamalıdır. Köpeğinizin de oyun oynadığının bilincinde olması gerekir. Yani istemeden size zarar vermemesi gerekir. Köpeklerle oyun oynamak ilişkilerinizi güçlendirir. Böylelikle sizin istemediğiniz şeylerini daha sonra da yapmaz. Uslu bir köpek olur. Evcil hayvanınızın da sıkılmasını engeller. İşte köpeklerin en sevdiği oyunlar;

Yazının Devamı >>

Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri

Çoğu insan hayvanlara karşı sempati duymaktadır. Bu sempatiden kaynaklı da evlerinde kedi, köpek gibi evcil hayvan beslemektedirler. Elbette bir insan için sizi seven, sizi koruyan bir evcil hayvanın olması müthiş bir hissiyattır. Fakat bu sevimli canlıların tüy dökmesi kimi zaman sahipleri için problem oluşturabilmektedir. Bu yüzden de sadece tüyleri yüzünden evcil hayvanlarından şikayetçi olan insanların sayısı hiç de az değildir. Biz de köpek sahiplenmek isteyen fakat tüy dökmeyen köpek cinsi arayışında olanlar için bir yazı yazmak istedik. Gelin önce köpekler neden tüy döker ona bakalım.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kış Hastalıkları

  Kış aylarında köpeklerin gezinti veya tuvalet ihtiyaçlarını gidermek içi dışarı çıkması bir takım hastalıklara yakalanmalarına sebebiyet verebilir. Özellikle aşırı ıslanan ve soğuk havada kurulanamayan köpeklerin, izolasyonsuz kulübede yaşayanların bu hastalıklara yakalanma oranı daha yüksektir. İyi beslenemeyen köpeklerde de üşütmeye bağlı solunum hastalıkları sıkça görülür.

Yazının Devamı >>

Köpeklerin Özellikleri

Doğdukları andan itibaren köpekler insanlara karşı sevgi doludurlar. Köpekler bu şekilde dünyaya gözlerini açan tek hayvan türüdür. Bu nedenle siz köpeğinize yakınlık gösterip alışana kadar o çoktan sizi benimsemiştir. Köpeğiniz sahibi olduğunuzu anladığından itibaren kokunuzu benimser. Bu sebeple bulunduğu mekanlarda da özellikle sizin eşyalarınızın yanında uyumayı tercih eder ve bu onları rahatlatır. Annesinden yeni ayrılan köpekler sahibini en yakın dostu olarak görmektedir. Siz de yeni sahiplendiğiniz bir köpeğe davranışlarını kontrol edebilmeleri için yardım ettiğiniz takdirde sizin sadık dostunuz olacaklardır. İnsanlarla çok iyi dost olmalarının yanı sıra, insanlar köpekleri pek çok amaçları için kullanmaktadırlar.

Yazının Devamı >>

Etiketler: tüy bakımı
Ocak 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR