Kedi Ve Köpeklerde Meme Tümörü

Kediler Hakkında, Köpekler Hakkında

Kedi Ve Köpeklerde Meme Tümörü

    
Kedi ve köpeklerde son dönemlerde kanser teşhisinin arttığı maalesef kaçınılmaz bir gerçek olmuştur.  Bu kanser teşhisleri farklı ırklarda farklı oranlarda teşhis edilse de, meme tümörleri hemen hemen her ırk ve türde sık görülmektedir. Meme kanseri köpek ve kedilerde çok yaygındır ve bir meme tümörü geliştirme potansiyeli, kısırlaştırıldığı yaşla doğrudan ilişkilidir. 
Son zamanlarda kısırlaştırma ile meme tümörünün yakın ilişkisi istatiksel olarak kanıtlanmıştır. Bu tümörün gelişiminde hormonların büyük etkisi bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmada, yavru kedi 6 aylıktan önce kısırlaştırılırsa meme kanserine yakalanma olasılığı çok düşüktür. 1 yaşında veya daha büyükken kısırlaştırılırsa, meme tümörü geliştirme şansı 27 kat daha fazla bulunmuştur! Kısacası; Kısırlaştırılmamış kedilerin, kısırlaştırılan kedilere göre meme tümörleri geliştirme riski çok daha yüksektir.
Erkek kediler ve köpeklerde meme tümörlerine nadir rastlanmaktadır.

Köpeklerin meme tümörlerinin iyi huylu ve kötü huylu olma olasılığı eşittir (50/50) ; ancak kedilerde meme tümörlerinin %90'ı kötü huyludur. Ayrıca bu tümörlerin çoğu, vücuttaki diğer dokulara da yayılmaktadır. 

 

Meme Tümörü Nedir?


Meme tümörleri, meme dokusundaki hücrelerin aşırı çoğalması nedeniyle oluşur. Meme tümörleri iyi huylu olabilir, ancak bu kanserli olmadıkları anlamına gelmez. Ne yazık ki, kedilerde meme tümörleri kötü huylu olma eğilimindedir. Bu tümörün birçok farklı türü vardır, ancak en yaygın olanı Karsinomlardır.

 

Meme Tümörlerine ne sebep olur?


Pek çok kanserli tümör gibi, kesin nedenini belirlemek zordur. Dişi üreme hormonlarına maruz kalmak, kedilerde meme kanseri gelişme riskinin artmasına neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 

Meme Tümörü Tedavisi


Onkologlar, tümörler küçükken yapılan agresif cerrahinin, tümör kontrolü ve hayatta kalma için en iyi şansı sağladığını söylemektedir.  Meme tümörlerinin cerrahi olarak uzaklaştırılması yaygın olarak tavsiye edilir, bu da koşullara bağlı olarak cerrahlar tarafından karar verilen bir durumdur. Ameliyat için kedinin fiziksel olarak ameliyat olabilecek durumda olup olmadığı ve kanser evresi göz önünde bulundurulmalıdır.

Meme dokusundaki hastalığı tedavi etmenin en etkili yolu radikal mastektomilerdir. Mastektomi; tüm meme dokusunun çıkarılmasına izin veren bir ameliyattır. Tek bir cerrahi prosedürle, hem sol hem de sağ meme bezi çıkarmak operasyon tekniği olarak mümkün değildir. Sıklıkla iki aşamada yapılır; tek taraf memeler alındıktan sonra iyileşmesini beklemek ve yaklaşık iki hafta sonra da diğer taraf memeler için operasyon yapılır.

Tümör vücuttan uzaklaştırıldıktan sonra kemoterapi önerilebilir. Kemoterapinin hastalığın tamamen ortadan kaldırması, seyrini değiştirmesi ve bunun evcil hayvanınızı nasıl etkileyeceği konusunda endişeleri mevcuttur
Her iki taraftaki memeleri çıkarmak ve ardından meme dokusunun dışına yayılmış (uzak veya metastatik hastalık) kanser hücrelerini tedavi etmek için kemoterapi uygulamak en iyisidir. Kemoterapi genellikle son ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra başlar, bu da tipik olarak dikişlerin alınma zamanıdır. Tümörlerin tam olarak eksize edilmediği veya ameliyat için çok büyük olduğu durumlarda, lokal hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için radyasyon tedavisi faydalı olabilir. 

Tümör başarıyla çıkarılsa bile kanserin yayılma riski vardır.

 

Meme Tümörlerinden Sonra Yaşam

 

Doğru bakım, besleme ve bağışıklığı güçlendiren ilaçlar kanserle savaşmaya, bağışıklık sistemini desteklemeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacaktır

Zerdeçal - kanser önleyici özelliklere sahiptir, iltihabı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur ve kalp, karaciğer ve sindirim sağlığını destekler. Zerdeçal içeren yem katkı maddeleri kullanılabilir.

Devedikeni - karaciğer fonksiyonunu ve rejenerasyonunu destekler, karaciğeri ilaçlardan kaynaklanan zararlı toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.

Evcil hayvanınıza meme kanseri teşhisi konduysa, bununla tek başınıza yüzleşmek zorunda olmadığınızı lütfen bilin. Tavsiye vermek veya ek destek için öneriler sunmak için her zaman buradayız.

 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Köpekler Neden Kovalar?

Sürü psikolojisi, tek olan ırkdaşları toplamak, yaşamı toplu halde sürdürmek, topluluğu bir yerden başka bir yere taşımak olarak adlandırılabilir ve doğal yaşam davranışıdır. Sürü hayvanı olan köpekler, çeşitli boyut, renk ve kürk yapısına sahip olabileceği gibi, hepsinde de aynı gütme içgüdüsü mevcuttur.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklere bakmak, her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken birçok sorumluluk içerir. Besleyici ve kaliteli yiyecekler, temiz su ve kalacak iyi bir yer sağlamanın yanı sıra, özellikle kalın, uzun tüylü veya kürklü köpek ırkları için, köpeklere uygun bakım yapılması gerekir. İpeksi pürüzsüz, kıvırcık veya dağınık olsun, bir köpek tüyü iyi görünmekten daha fazlasını yapar. Köpeğinizin kışları sıcak, yazın ise serin kalmasını sağlar. Kir ve nemi iter, cildini güneşten korur. Köpeğinizin güzel tüyleri, genel sağlığının anlamlı bir göstergesidir.

Yazının Devamı >>

Neden Köpeğime Oyuncak Almalıyım?

Köpeklerin oyuncaklarla oynamayı sevdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak onların genel sağlıkları ve davranışları üzerindeki etkilerini tam anlamıyla bilmiyor olabiliriz. Oyuncaklar, evcil dostlarımız için sadece bir vakit geçirme aracı değil, fiziksel sağlıklarına ve zihinsel becerilerine de katkı sağlayan çok yönlü objelerdir.

Yazının Devamı >>

Kangal Köpeği

2003 yılının Temmuz ayında düzenlenen 1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda çıkan sonuç gösteriyor ki; Kangal köpekleri Türk göçleri ile birlike Türkistan’dan insanlar tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. Kangal köpekleri yıllar boyunca bekçi ve çoban köpeği olarak görev almışlardır. Sivas Kangal köpeklerinin bir diğer adı da Anadolu çoban köpeğidir. Kangal köpekleri Osmanlı arşivlerinde de geçmektedir. Yeniçeriler Kangal köpeklerini hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanmışlardır. Ayrıca Kangal köpekleri kurtlarla baş edebilen tek köpek ırkıdır. Soğuk hava, sıcak demeden verilen göreve sadık kalır.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Kediler Hakkında, Köpekler Hakkında
Şubat 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR