Evde Pire ve Kene İlacı Yapılır mı?

pire ve kene

Evde Pire ve Kene İlacı Yapılır mı?

 

Evcil hayvan sahiplerinin başının belasıdır pire ve keneler. Pire ve kene ile mücadelede ilk yaptığımız en yakın veteriner kliniğine koşmaktır. Hekiminiz kedi yada köpeğinizle birlikte çevre faktörlerini de hesaplayarak size pire ve kene mücadelesi için en uygun ilacı önerecektir. Genelde oldukça pahalı olan dış parazit ilaçları kedi ve köpeğinizin sağlıklı kalmalarını sağlayacaktır. Kedi, pire için oldukça iyi bir konaktır. Ama kediler tırnakları ile kendilerini kaşırken kenelerin vücutlarına yapışmasına çok izin vermezler. Köpekler bu konuda oldukça şanssızdır. Köpek pire kene istilasına sık sık uğrar. Özellikle önlem alınmamış köpekler hemen hemen her gezinti sonrasında etraftaki pire ve keneleri adeta üzerine çeker.

Bu yazımızda kedi yada köpeğimizi pire ve keneden nasıl koruruz? Pire ve kene ile mücadelede evde ilaç yapabilir miyiz? Bahçe ve çevrede pire ve keneye karşı alınacak tedbirler nelerdir? Pire ve kene istilasından en kolay nasıl kurtuluruz? sorularının cevaplarını arayacağız. Doğal ve hemen hemen her yerden kolayca temin edeceğimiz ürünlerle pire ve kene mücadelesi için tarifler vereceğiz.

Öncelikle mücadele edeceğimiz parazitler hakkında kısaca bilgi paylaşalım. Pire ve keneler hedef gözetmeksizin kanla beslenmektedir. Bir çoğumuz bu parazitleri sadece kedi ve köpeğin sansak da aslında kenelerin kan emmek için kara kaplumbağalına bile tutunduğu gözlenmektedir. Pire kene ile mücadele aslında tek başına canlıların ilaçlanması ile çözülmemektedir. Çevre ilaçlaması, ve korunma temel prensip olmalıdır.

Pire ve keneler bahar ve sıcak yaz aylarında en fazla istilada oldukları dönemdir. Isının 10 derecenin altına düştüğü durumlarda açık alandan kapalı alanlara göç ederler. Ilık ve nemli bahar aylarında günde 50 kadar yumurta yapar. Yumurtadan ılıman havalarda hızla pire ve kene çıkar. Eğer bu pire ve kene evinize yerleşmiş ve hiç bir tedbir alınmamışsa 3 haftalık sürede binlerce pire ile mücadele etmek zorunda kalırsınız.

Keneler sıcak havayı sevdiğinden, yaz ve sonbahar aylarında en sık görüldüğü dönemdir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde keneye sık rastlanır. Kenelerin hastalık yaydığı bilinir, ancak tek bir ısırıkla birden fazla hastalığı köpek ve insanlara bulaştırmaktadır. Bu sebeple kenenin kan emip köpeğinizi son derece rahatsız etmesi alerjik reaksiyonlar gelişmesi ve kaşınmasından daha da önemlisi ölümcül hastalıkları bulaştırması diyebiliriz.

Pire ve Kene Mücadelesinde Önlemler

Pireler ve keneler genellikle köpeğinize evinizin dışındayken bulaşır, bu sebeple köpeğinizi enfekte olmuş alanlardan uzak tutmak ana kural olmalıdır. Özellikle bakımsız meralar, otluk alanlarda gezintiler yapmak yerine daha yeşil ve sulanan park ve bahçeleri tercih etmeliyiz. Pire ve keneyi amaç ortadan kaldırmaktır. Bu konuda başarısız olacağımız kesindir bu sebeple küçük uygulamalarla tedbirler kene ve pireden kurtulmak için işe yaramaktadır.

Bahçeyi İlaçlaması

Zararlıların evinizin yakınında üremesini önlemek için bahçenize püskürtülebilecek uçucu yağlar ve diğer toksik olmayan böcek ilaçlama için kullanılan ilaçları kullanabilirsiniz. Bahçe ilaçlama işlemi yaparken kullanacağınız ilacın evcil hayvanınıza ve size zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız.

Bahçenizi ve Çevreyi Temiz Tutun

Evinizin çevresinde kuru otlar ve bakımsız bitkileri uzaklaştırın . Kuru otlar keneler için iyi bir ara konaktır.

Çimleri biçmek

Pireler ve keneler uzun otlarda üremeyi tercih ettiğinden, çimlerinizin çok fazla büyümesine izin vermemelisiniz. Ancak, çimlerinizi çok kısa biçmekten kaçının, çünkü bu, pirelerin doğal düşmanları olan karıncaları ve örümcekler uzaklaşacaktır.

Sedir Malç Uygulayın

Pireler sedirden nefret eder, bu nedenle bahçelerinizde ve evinizin çevresinde sedir malç kullanmak doğal bir bariyer görevi görür. Sedir ağacından elde edilen ağaç kırpıntıları haşereleri ortamdan uzaklaştırır.

Çalıları Düzeltin

Pireler ve keneler karanlık, nemli alanları tercih eder, bu nedenle ölü otları çıkarın ve güneş ışığının bahçenize nüfuz etmesine izin vermek için kalın çalıları budayın.

Bütün bu yapacaklarınız pire yada kenenin köpeğinizin ve kedinizin güneşlendiği bahçenizden uzaklaştırmanın en iyi çözümleridir. Tüm bu tedbirleri almanıza rağmen , asla kesin bir çözüm olmadığını yaşayacaksınız. Kan emmek ve çoğalmak hedefiyle saldırıya geçen parazitler için ilaçlama kesin çözümdür. Bahçe ilaçlama fiyatları oldukça pahalı olduğundan çevreyi evde yapacağınız pire ve kene ilacı ile ilaçlayabilirsiniz. Pire kene şampuanları ile yıkanmak üzerinde olan haşereleri öldürürken evinizde bulunan parazitlere etkili değildir. Anlık çözüm olarak kullanılan şampuanlar yerine evde pire ilacı yapımı tavsiyelerimizi denemeniz daha etkin bir çözüm olacaktır.

Evinizin İçinde

Pireler evinize bir kez girdiğinde, onlardan asla kurtulamayacakmışsınız gibi görünebilir! Evinizdeki pireden kurtulmak için ilk yapmanız kedi yada köpeğinize yapacağınız uygulamalardır. Kedi ve köpekler için pire şampuanı, pire tasması, köpek ve kedi pire damlası pire tedavisi için en iyi çözümlerdendir. Parazitler karanlık rutubetli yerlerde uzun süre yaşayıp çoğalmaktadırlar. Kedi ve köpeğin kokusunu aldıklarında adeta hücuma geçerek hedeflerine ulaşırlar. Bunu engellemek için küçük uygulamalar işe yarayacaktır.

Pire ve Kene Tuzakları

Geniş, sığ bir kabı sıcak suya sabunu doldurun ve pirelerin yoğun olarak yaşadığını düşündüğünüz yere koyun. Bir lambayı doğrudan suyun üzerine parlatın. Pireler lambanın sıcaklığına ve ışığa atlarlar, sudaki sabun pirenin dışarı sıçramasını engelleyerek ölmesine neden olur. Özellikle bodrum, sığınak gibi yerlerde bu uygulama güzel sonuçlar vermektedir.

Silisli Toprak Kullanımı

Pireleri hızlı bir şekilde öldürmek için evinizin bodrumuna gıda sınıfı diyatomlu toprak uygulanabilir. Diyatomlu toprak, pirenin vücudunda delikler açar. Ayrıca son derece emicidir ve pireyi kurutarak ölmesine neden olur. Evinizin içinde pencereler, kapılar, süpürgelikler, köpek yataklarına diatomit kumları kullanabilirsiniz. Gıda sınıfı diyatomlu toprak evcil hayvanlarınızın çevresinde kullanım için güvenli olsa da, serperken evcil hayvanınızın tozu solumaması veya yutmaya çalışmaması için dikkatli olmalısınız.

Evde Kene Ve Pire İlacı Hazırlayın

Pire ve keneleri evinizden ve evcil hayvanınızdan uzaklaştırmak için doğanın gücünden faydalanabilirsiniz. Tariflerde kolay bulunan maddelerle yapılan pire ve keneler üzerine kaçırıcı, felç edici, ve öldürücü etkisi olan ürünleri yapacağız. Bu tarifler asla ilaç olmamakla birlikte doğal ve bitkisel çözümlerdir. Bu tarifler direk kedi ve köpeğe uygulanabildiği gibi ev içerisinde de etkilidir. Kullanım şekillerine göre;

Pire Ve kene şampuanları

Pire ve kene damlaları

Pire ve kene kovucu spreyler, olarak sınıflandırabiliriz.

Pireleri Uzaklaştırmak ve Öldürmek için Ev Yapımı Şampuan ve Spreyler

Pirelerle savaşmak için ev yapımı köpek şampuanı bile kullanabilirsiniz. İşin püf noktası, doğal bir antiparaziter ve antibakteriyel olduğu düşünülen lavanta esansiyel yağı eklemektir.  Tüm uçucu yağların köpekler veya diğer evcil hayvanlar için güvenli olmadığını unutmamak önemlidir. Bazı köpekler, bazı uçucu yağlara maruz kaldıktan sonra ciddi toksisite ve bağışıklık aracılı reaksiyonlara sahiptir.

Tarif 1:

1 litre su, 1 bardak beyaz sirke veya elma sirkesi ve 1 bardak köpek şampuanını birleştirin. Köpeğinizi ayda bir veya iki kez yıkamak için bu karışımı kullanın. Sirke, temas halinde pire ve keneleri öldürür ve gelecekteki istilaları önleyebilir.

Tarif 2:

Limon suyu pirelerin doğal bir önleyicisidir ve onları evcil hayvanınızdan uzak tutmak için çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bu karışım için 4 dilim taze limon, 1 yemek kaşığı tuz ve 6 su bardağı suya ihtiyacınız olacak. Suyu kaynayana kadar ısıtın, ardından tuzu ve taze limonu ekleyin. İki dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Karışımı tam gün (24 saat) demlenmeye bırakın, ardından şampuanlayıp yıkadıktan sonra köpeğinize sprey şişesine koyarak uygulayın. Bu karışım günlük olarak uygulanabilir.

Uçucu yağlar

Uçucu yağlar, damıtılmış veya soğuk preslenmiş ve daha sonra yüksek konsantrasyonlarda şişelenmiş, bitkilerdeki doğal yağların konsantre versiyonlarıdır. Bazı uçucu yağlar köpekler ve/veya kediler için toksik olsa da, bazılarının zararlıları kovmak için faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Seyreltilmiş uçucu yağları ensesine damlatmak iyi gelir aynı zamanda köpeğinizin şampuanına eklenebilir veya köpeğinizin vücuduna sprey şeklinde uygulanabilir.

Güvenli bitkileri, markaları ve konsantrasyonları belirlemek için evinizde veya evcil hayvanlarınızda uçucu yağlar kullanmadan önce veterinerinizle konuşmanız önemlidir . Uçucu yağlar da asla evcil hayvanınız tarafından yutulmamalı, asla doğrudan konsantre halde uygulanmamalı ve bir veteriner tarafından yönlendirilmedikçe hamile hayvanlarda kullanılmamalıdır.  Kediler için toksik olan birçok bitki olduğu gibi, çok sayıda zararlı uçucu yağ da vardır. Kedinizin çevresinde kullanılması tehlikeli olan daha yaygın olarak kullanılan yağlardan bazıları şunlardır:

  • Narenciye Yağları
  • Tarçın
  • Çay ağacı
  • Kekik
  • Mentol Yağları (Wintergreen, Nane, Huş, Okaliptüs)
  • karanfil
  • Kekik
  • Lavanta
  • Fesleğen
  • Hindistan cevizi
  • Rezene

 

Pire veya kenelerle savaşmak için uçucu yağların kullanılması pahalı kimyasallara, haplara, tasmalara ve spreylere göre etkili bir alternatiftir. Elbette tüm uçucu yağlar etkili değildir. Sorunları önlemek için en iyi üç seçenek şunlardır.

 

1.   Lavanta Esansiyel Yağı - Bu doğal uçucu yağ, evde kullanım için güçlü böcek kovucu özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, evcil hayvanlar, diğer bazı yağların yanı sıra lavanta yağına tepki göstermezler, bu nedenle en doğru kullanım, evin alanlarına uygulanan bir sprey şişesinde veya evcil hayvanlarınızda orta derecede kullanmaktır.

2.   Misket Limonu Esansiyel Yağı - Kolayca pire önleme için en iyi seçeneklerden biri olan bu yağ kenelere karşı da etkilidir. Zararlılarla savaşmak için mümkün olan her yöntemde kullanmak için harika bir seçimdir.

3.  Sitronella Esansiyel Yağı - Sitronella’nın sivrisineklere karşı etkili olduğu bir sır değil, aynı zamanda pire ve kenelere karşı savaşmaya çalışırken kullanmak için harika bir uçucu yağdır.

Bu tedavileri doğru uçucu yağlarla birleştirin ve hem sizin hem de evcil hayvanlarınızın sevebileceği pire ve keneler için bir çözümünüz olsun.

Tarif 3:

15 damla    uçucu yağı 1 yemek kaşığı  taşıyıcı yağ ile karıştırın. Doğal pire ve kene önleyiciyi giysilerinize püskürtün. Yağı seyreltmeniz son derece önemlidir.

Tarif 4:

Bir sprey şişesine 15 ila 20 damla  uçucu yağ ekleyin ve ardından su ile karıştırın. İyice çalkalayın. Bu karışım, evcil hayvanların kullanımı için uygundur.

Tarif 5:

Evcil hayvanlarınızı yıkamak için kullanacağınız şampuana 2 damla  uçucu yağ ekleyin. Böyleye pire ve keneleri evcil dostlarınızdan uzaklaştırın.

Etiketler: pire ve kene
Haziran 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR