Kedi Korkusu

Kedi Korkusu

Kedi Korkusu

  Kimisi kedinin kendisinden, kimisi tüylerinden, kimisi de tırmalamalasından huylanır, korkar. Bazı durumlarda kedinin fotoğrafını bile görmek yeterli olur. Kedi görünce verilen tepki bazen istem dışı bir şekilde çığlık atma, masalara çıkma gibi çok şiddetli ve abartılı seviyelere ulaşabiliyor. Kişi bir kediyle karşılaşınca bir tehdit ve tehlike algısı içine girer, nefes alamama, çarpıntı, titreme, soğuk terleme, ateş basması, ve aşırı gerginlik gibi fiziksel tepkiler verir, o ortamı bir an önce terk etmek ister. Bu korkunun tıpta bir adı da var: “AİLUROFOBİ”, yani “kedi fobisi”. Şimdi bu fobinin nedenlerini ve tedavisini inceleyelim.

Kedi Korkusu Neden Oluyor?

  Çoğunlukla kadınlarda görülen kedi fobisine daha önce yaşanmış travmatik bir olay yol açabilir. Örneğin çocuklukta bir kedinin saldırısına uğramak ya da çevresindeki büyüklerin bir hayvandan aşırı derecede iğrendiğini gören bir çocukta fobi gelişebilir. Ayrıca yakınlarının çocuğa “Dokunma sakın kedi seni tırmalar, ısırır, hasta olursun” gibi telkinleri de etkili olmaktadır.
  Bütün fobilerin evrimsel bir kökeni de var. Freud’un iddia ettiği gibi sadece çocukluk çağında yaşanan olaylar tek başına bir sebep olmuyor. Hayvanlara duyulan korku en sık rastlanan fobilerden biridir. Özellikle tüylü, dişli ve kuyruklu hayvanlara olan fobi çok yaygındır. Niçin böyledir, derseniz, nesiller boyu bütün memelileri en çok onlar öldürmüştür de ondan. Yani evrimin, ilk zamanlardan beri genlerimize bu korkuları işleyen bir tarafı var. Biz doğuştan korkulara karşı kodlu doğuyoruz. Sonuç olarak korkular, insan hayatını acımasızca engelleyip kısıtlar. Ancak istersek bu kısıtlayıcı zincirlerden kurtulmak mümkündür.
  Ayrıca korkuların önlenmesinde anne babalara da önemli bir rol düşmektedir. Çocuklarına hem korkusuz  erişkin modeli olarak, hem de korkularının üzerine gitme konusunda onları cesaretlendirerek önleyici bir rol oynamaları yararlı olacaktır.
 

Kedi Korkusu Tedavisi Nasıl Olur?

  Kedi fobisi kısa sürede ve kalıcı biçimde düzeltilebiliyor. Kişinin kafasındaki ürkütücü kedi imajının aslında başka bir korkunun simgesi olduğu kişiye anlatılıp korkuyu duyarsızlaştırma terapileri yapılıyor. Korkulanın kedinin kendisi değil kişinin düşüncesinde simgeleştirdiği kötücül güç olduğu kişiye anlatıyor. Hatta sonunda gerçek bir kediyi alıp sevmesini sağlayacak kadar ilerlenebilmektedir. Bu aşamaları hızlandırmak için ayrıca hipnoz yönteminin kullanıldığı vakalar da bulunmaktadır. Tedavi gören bazı kişiler evlerinde kedi beslemeye bile başlayabilmektedirler.

 

Etiketler: Kedi Korkusu
Ekim 02, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR