Muhabbet Kuşlarında Üreme

muhabbet kuşu ürüme

Muhabbet Kuşu Üreme

 

  Muhabbet kuşları göz kamaştıran renkleri, zekaları ve insanlarla olan iletişimi ile bir çoğumuzun kalbine taht kurmuş canlılardır. Konuşma yetenekleri ve ses taklitleri ile bir çok evde kendilerine yer bulmuş olan muhabbet kuşlarının ana vatanı Avusturalya'dır. Her canlı gibi muhabbet kuşları da nesillerini devam ettirebilmek için üreme içgüdülerine sahiptir. Erişkin yaşa geldikten sonra uygun şartların oluşması durumunda yılda 3-4 kez kuluçka yapabilirler. Genelde yılda en fazla 1 kez kuluçka yapması istense de bazı üreticiler bunu göz ardı etmektedir.

  

Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme

  

  Kuşlarda içgüdüsel bir davranıştır. Nesillerinin devamını sağlamak için tüm canlılar üremek için çaba harcar. Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için bazı şartların çiftleşmeye uygun olması gerekir. Bunları sıralayacak olursak;

 

  Kaliteli ve doğru beslenme: Beslenme üreme için ana kriterdir. Üreme için gerekli olan unsurlar doğru beslenme ile uygun düzeye gelir. Bunların içerisinde en önemli unsur hormonel mekanizmanın sağlıklı çalışmasıdır ki bunun ana sebebi kaliteli beslenmedir.

  

Muhabbet Kuşu Doğru Eş Seçimi

 

  Muhabbet kuşlarında dişiler eş seçiminde oldukça hassastırlar. Bazen ne yaparsanız yapın dişinin istemediği bir erkek muhabbet kuşu ile çiftleşme olmaz. Bu sebeple eşleri yan yana getirdiğinizde onların anlaştıklarından emin olmalısınız.

  

Muhabbet Kuşları Üremede Işık ve Isı Nasıl Olmalı?

  En önemli unsurlardan biridir. Güneş ışınlarının yönü ve ortam ısısının 28 derecelerde olması ideal çiftleşme ortamı sağlar. Yumurtlama için ısı ve ışığın önemi oldukça yüksektir.

  

Muhabbet Kuşlarının Üremesi İçin Uygun Kafes ve Rahat Ortam

  Gürültüsüz ve kalabalık olmayan ortamlar, kuşların stressiz olmasını sağlar. Stresten uzak bir ortam yaratmalı ve yumurtlamaları için kafese kuş yuvaları konulmalıdır.

  

 

  Bu unsurların tamamı şekillendiğinde ilk gözlenen şey erkek kuşunuzun dişiye yaptığı kurlardır. Erkek muhabbet kuşu sürekli öter, oyuncakları ile oynar, dişiye yanaşır, dişinin omzuna gagası ile hafifçe dokunur. Bütün bunlar bir kaç gün aralıksız devam eder ve dişi izin verdiğinde çiftleşme gerçekleşir. Dişinin erkeğe izin vermesi kuyruğunu yana çekerek erkeğini beklemesi şeklindedir.

   

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

 

  Çiftleşmenin 12-15 gün sonrasında kuşunuz ortalama 4 ya da 6 yumurta yapar ve bu yumurtaları yapması için kafeste mutlaka kuş yuvası bulundurulmalıdır. İlk yumurtlamadan sonra muhabbet kuşları kuluçkaya yatar. Bu süreç dişi muhabbetler için oldukça sancılı bir süreçtir. Kuluçkaya yatan Dişi muhabbet sadece tuvalet yapmak için yumurtalardan ayrılır. Yemek yemek için dahi yumurtalarını terk etmeyen dişiyi erkek besler. Bu dönemde erkeğin dişiye olan ilgisizliği ya da kafesle çok oynanması durumunda dişi yumurtalara zarar verebilir hatta yuvada aşağı atabilir.

  

Muhabbet Kuşlarında Yavru Alma

  

  Yumurtlama sonrasında kuluçkaya yatan dişi muhabbet kuşu, her şeyin normal seyrinde olması halinde yaklaşık 20. günlerde yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Bu süreyi ilk yumurtlamadan sonra değil iki ya da üçüncü yumurtlamadan sonra saymak en doğrusudur. Yumurtadan çıkan yavru muhabbet kuşunun bakımını anne üstlense de, erkek muhabbet  kuşu annenin en büyük yardımcısıdır. Yavru besleme döneminde önemli olan, her dönemde olduğu gibi beslenme kalitesine özen göstermek olmalıdır. Bu dönemde dişi muhabbet kuşuna yem takviyeleri vermek yavrunun gelişimine fayda sağlar. 

  

  Yavru muhabbetler yaklaşık 3. haftada tüylenmeye başlar ve 1 aylık olduklarında artık küçük küçük yuvadan ayrılmalar başlamaktadır. Bu dönemlerde artık yavruların yemesi için yavru muhabbet yemleri kafese konulmalıdır.

  

 

  İlginizi çekebilir: Kuş Kumu Ne İşe Yarar? 

 

 

Etiketler: kuşlarda üreme, muhabbet kuşu, kuşlarda çiftleşme
Ağustos 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR