Kuduz Nedir?

kuduz

Kuduz Nedir?

  Kuduz tüm sıcakkanlı hayvanları enfekte edebilen bir virüstür. Enfeksiyonların hemen hemen hepsi ölümle sonuçlanmaktadır. Günümüzde hala sıkça görülen ve özellikle sığırlardaki ölümlerin başlıca sebepleri arasındadır. Kuduz virüsünün hayvanlardan insanlara geçmesinde en önemli etken köpeklerdir. Enfekte olan köpeklerin salyalarındaki virüs her yıl dünyada 75 binden fazla insanın bu hastalığına yakalanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden köpekler için kuduz aşısı olmazsa olmaz aşılardandır.

Kuduz Nasıl Bulaşır?

  Kuduz virüsü ısırma, tırmalama veya açık yaraya hasta hayvanın salyasının teması ile bulaşabilmektedir. Isırılan hayvanda kuduzun şekillenmesi bölgenin merkezi sinir sistemine uzaklığı ile doğru orantılıdır. Daha sonra bu virüs tüm vücuda yayılır.

  İlginizi çekebilir: Köpeklere Kemik Vermek Doğru Mu?

 

Hayvanlarda Kuduz Belirtileri Nelerdir?

  Bir canlının kuduz olup olmadığını bir takım belirtilerle anlayabilirsiniz. Kuduz virüsü olan hayvan sinirli, huzursuz, agresif ve hareketli olur. Bu durumlara ek olarak su içemez ve su korkusu şekillenir. Bu canlılarda aşırı tükürük salgısı gözlenir. Işık ve ses karşı aşırı tepki gösterirler. Hatta anlamsız hareketler sergileyebilir ve bir takım ilginç sesler çıkarabilir. Zaman zaman bir şey avlar gibi hareketler yapabilir ya da kendi etrafında dönerler. Objelere saldırır, ısırır ya da yiyecek olmadığı halde bazı şeyleri yemeye çalışabilir. Kuduz olan canlı boğazında kemik varmış gibi hareketler gösterebilir. Son olarak da koma, felç, solunum durması ve ölümle sonuçlanır.

Kuduz Hayvan Isırırsa Ne Yapmak Gerekir?

  Eğer kuduz olduğunu düşündüğünüz bir hayvan tarafından ısırıldıysanız öncelikle sakin olmalısınız. Daha sonra ısırılan bölgeyi sabunla ve soğuk suyla yıkamalısınız. Bir sonraki yapmanız gereken şey ise hemen sağlık ocağına başvurmaktır. Isırılan yer temizlendikten sonra immulobulin denilen serum verilir ve daha sonra aşılama yapılır.

  İdeal olan kuduz şüphesi olan hayvanın gözlem altında olmasıdır. Yani ısırılan hayvan yakanabiliyorsa yakalanır, 10 gün boyunca karantina altında tutulur. Hayvan 10 gün içinde hayatını kaybetmezse sorun yoktur. Yapılan gözlemlerde köpek kuduz ise, ısırılan kişi kuduz tedavisi görmelidir.

  Barınaklarda ve sokaklarda yaşayan, belediyenin kontrolü altında olan canlılara korunma amaçlı kuduz aşısı yapılır. Genelde aşılama 3 aylıktan itibaren yapılır ve yılda bir tekrarlanır. Siz de köpeğinizin aşıları için veteriner hekiminizden gerekli bilgiyi almayı ve aşı takviminizi oluşturmayı ihmal etmeyin.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Aşıları

Etiketler: kuduz, köpek hastalıkları
Mayıs 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR