Köpeklerde Kanlı İdrar

Köpeklerde Kanlı İdrar

Köpeklerde Kanlı İdrar

  Hayvanlar biz insanların dilinden konuşamasa da bu durum sağlıkları hakkında hiçbir şey anlayamayacağımız anlamına gelmez. Köpeklerin sağlıkları hakkında fikir edinmek için rutin davranışlarındaki değişikliğin yanı sıra idrarları, dışkıları da bize bilgiler vermektedir. Köpeklerde kanlı idrar ise kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Bu belirtiyi ihmal ettiğinizde köpeğinizin hayatına dahi mal olabilir.

Köpeklerin İdrarında Kan Belirtileri

  Kan rengi değişken olsa da genelde insanların aklına ilk olarak kırmızı renk gelir. Fakat bazen idrardaki kan rengi farklı olabilir. Hatta idrarın renginin dahi değişmesine neden olabilir. Köpeklerdeki idrarın rengi kanla birlikte kırmızı, turuncu, kahverengi olabilir. Yani bu evcil hayvanınız idrar rengi bu renklerden biriyse kan olduğundan şüphelenebilirsiniz.

  İlginizi çekebilir: Köpek Külotları ve Köpek Pedleri

Köpeklerin İdrarında Kan Görülmesinin Nedenleri

  Köpeklerde kanlı idrar görülmesinin birçok neden olabilir. Bu nedenlerin bazıları ciddi hastalıklardır. Eğer siz de köpeğinizin çişinde kan olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime gitmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. İşte köpeklerde kanlı idrarın muhtemel nedenleri;

Köpeklerde Mesana ve Böbrek Enfeksiyonları

  Evcil hayvanınızda görülen kanlı idrarın altında mesana veya böbreklerdeki enfeksiyonlar neden olmuş olabilir. Bunlara ek olarak prostat ya da üretra enfeksiyonları da idrarda kan görülmesine neden olabilir.

Köpeklerde Mesana ve Böbrek Taşları

  Köpeğinizdeki mesana ve böbreklerdeki taşlar organları zorlayarak kanamaya neden olabilir. Bu da idrar kan görülmesine neden olmaktadır.

Köpeklerde Tümör

  Kanserli veya kanser olmayan tümörler evcil hayvanınızda kanlı idrara sebebiyet yaratabilir. Köpeklerde Zehirlenme Kanlı idrar bir takım zehirlenmelerden de kaynaklı olabilir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları

  İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtilerinden birisi de kanda idrar görülmesidir. Buna ek olarak idrarda ağır koku, mesane kontrolünde kayıp, tuvalete çıkmakta zorlanma, idrar yaparken zorlanma, sürekli olarak idrar deliğini yalama gibi belirtiler var bunlar da idrar yolu enfeksiyonuna işaret olabilir.

Köpeklerde Prostattan Kaynaklı Kanlı İdrar

  Evcil hayvanınız erkekse idrarındaki kan prostat sorunu yaşadığı anlamına gelebilir. Köpeklerde prostat sorunları iyi huylu prostat hiperplazisi, kistik hiperplazi, bakteriyel enfeksiyon, prostat kanseri, skuamöz metaplazi ve prostat kanseri olarak görülebilir.

Köpeklerde Östrus Dönemi Kanlı İdrar

  Dişi köpeklerde östrus döneminde yani çiftleşmede erkeği kabul etmedeki kanama idrara karışabilmektdir. Bu dönemde evcil hayvanınızın kanında idrar olduğunu düşünürsünüz fakat gerçekte yoktur. Dişi köpeğinizin idrarındaki kanın östrus döneminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için vulvasının yani genital bölgesinin şiş olup olmadığına bakılır. Bu bölge şişmişse eğer oturunca da kan damlaları görülüyorsa bu kanama östrus döneminden kaynaklıdır diyebiliriz.

Veterinere Başvurun!

  Bahsettiğimiz belirtiler ve nedenler köpeklerde kanlı idrar hakkında size sadece bilgi vermektedir. En doğru tanı ve tedaviyi belirleyecek olan sadece veteriner hekimlerdir. Yukarıda saydığımız belirtilere rastladığınızı ya da köpeğinizde olağandışı hareketler varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmenizi öneririz. Aksi halde hastalığın ilerlemesi tedaviyi zorlaştırabilir hatta geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.

Köpeklerde Kanlı İdrar Tedavisi

  Köpeklerde kanlı idrar görüldüğünde bunun bir tedavisi yoktur çünkü bu bir hastalık değil, bir belirtidir. Dolayısıyla veteriner hekim köpeğinizden kanlı idrar geldiği kanısına varırsa ilk olarak altında yatan hastalığı tespit edecektir. Bunun için çeşitli tahliller yapabilir. Daha sonra size düşen görev veteriner hekimin önerilerine harfiyen uymanızdır. Ancak bu şekilde sadık dostunuz eski sağlığına geri kavuşabilir.

köpeklerde kanlı idrar

Etiketler: köpek hastalıkları,
Ağustos 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR