Köpekler Üşür Mü?

köpekler üşür mü

Köpekler Üşür Mü?

  Kış ayları sadece insanlar için değil, hayvanlar için de zorlu geçen bir zaman periyodudur. Ancak insanları çoğu, köpeklerin tüyleri olduğu için üşümediklerini düşünmektedir. Peki gerçekten köpeklerin tüyleri onları soğuğa karşı korumada yeterli mi? Köpekler üşür mü? Köpeklere kıyafet giydirilir mi?

Köpekler Kaç Derecede Üşür?

  Köpek tüylerinin birçok işlevi bulunmaktadır. Bunlar sıcaktan ve zararlı ışınlardan korunma, soğuktan korunma gibi işlevlerdir. Fakat bu işlevler elbette sonsuz koruma gücüne sahip değildir. Yani köpekler de türüne ve yaşına göre belirli sıcaklıkların altında üşürler.

Her Köpek Kış Ayında Üşür Mü?

  Köpeklerin atası orta olsa da, günümüzde dünyanın farklı yerlerine ait 400’den fazla köpek ırkı bulunmaktadır. Bu köpek ırklarının da hepsinin soğuğa karşı dayanma gücü aynı değildir. Afrika gibi sıcak bir bölgeye ait köpek ırkının soğuğa karşı aynı toleransı beklemek doğru olmaz. Köpeklerin soğuğa karşı dayanıklılığını belirleyen birkaç etken bulunmaktadır.

Köpeklerin Kürkü Tipi

  Çift katmanlı kalın kürkü bulunan köpekler soğuğa karşı en dayanıklı olan tiptir. Bu köpeklerin çoğu Kuzey iklimlerinde gelişmiştir. Husky ve Newoundland köpek ırkı bu tür köpeklere örnek olarak verilebilir. Diğer yandan ise tazı gibi çok ince ve az tüyü olan köpekler ise soğuğa karşı oldukça dayanıksızdır.

Köpeklerin Boyutu

  Küçük köpekler doğal olarak soğuğa karşı daha savunmasızdır. Vücutlarının hacimlerinin küçüklüğü dolayısıyla güçsüzdürler ve büyük köpeklere oranla daha çok üşürler.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Kulübeleri

 

Köpeklerin Ağırlıkları

  Köpeklerin vücutlarındaki yağlar, çoğu canlıda olduğu gibi köpeklerin de vücutlarının soğuğa karşı korunmasında yardım eder. Yani ağır köpekler, zayıf köpeklere oranla daha az üşürler. Fakat bu durum ağır köpeklerin daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez ve köpeklerdeki fazla kilo birçok hastalığın zemin hazırlayıcısı olabilir. Köpeğinizin üşümemesi için ona gereğinden fazla köpek maması yedirmek doğru değildir.

Köpeklerin Yaşı

  Yavru ve yaşlı köpekler yetişkin köpeklere göre daha savunmasızdır ve vücut ısılarını yeterince iyi düzenleyemezler. Yani özellikle yavru ve yaşlı köpeklerin soğuk havalarda kıyafet giydirme gibi özel bir ihtiyacı ortaya çıkar.

Köpeklerin Sağlıkları

  Hasta köpekler vücutlarının iyi çalışmaması sebebiyle diğer sağlıklı köpeklere kıyasla daha fazla üşürler ve köpeğiniz hasta olduğunda ona soğuktan korunmak için daha fazla ilgi göstermeniz gerekir.

Hangi Tür Köpeklere Köpek Kıyafeti Giydirmek Gerekir?

  Özellikle kış aylarında bazı köpeklerin soğuktan korunması için köpek kıyafeti giydirmeniz gerekebilir. Tazı, whippet gibi az tüylü ve zayıf köpeklerin ise muhakkak giydirilmesi gerekir. Yaşlı köpeklerde ise, özellikle artrit gibi ağrılı eklem hastalığı olan köpeklerin eklemlerinin sıcak tutulması gerekmektedir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Montları

 

Köpeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

  Köpekler hislerini çeşitli davranışlarla sergileyen canlılardır. Köpeğiniz üşüdüğünde de titrer, sızlar veya hareketlerinde yavaşlama olursa bu davranışları üşüdükleri anlamına gelebilir. Eğer sizin köpeğinizde de bu belirtiler var ise onu en kısa zamanda sıcak bir yere götürmeniz, hatta battaniye veya köpek kıyafeti ile de vücudunu hızla ısıtmaya yardımcı olmalısınız.

Sokaklarda Yaşayan Köpeklerde Üşüme

  Yukarı anlattığımız gibi köpekler de üşümektedir. Özellikle kış aylarında sokaklarda yaşayan köpekler ve yine evde yaşayan köpekler dışarı çıktıklarında üşüyebilirler. Evdeki köpeğiniz için dışarı çıkarken köpek kıyafeti kullanarak bu soruna çözüm yaratabilirken, sokak köpekleri için de kullanmadığınız giysileri onları dışarıda yattıkları yerlere koyarak ısınmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca sadece kıyafet değil, bir kap köpek maması da koymanız köpeklerin bu çetin hava koşullarında yiyecek bulmasını kolaylaştıracaktır. Unutmayın her canlının yaşama hakkı var ve sokakta yaşayan canlıların bizlerin yardıma daha çok ihtiyacı var.

 

İlginizi çekebilir: Çocuklarla En İyi Anlaşan 5 Köpek Türü

 

 

Etiketler: köpek kıyafeti, köpekler üşür mü,
Ocak 21, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR