Kediler Hangi Sesleri Duyabilir?

kedi duyma

Kediler Hangi Sesleri Duyabilir?

  Kedilerin duyma yetileri oldukça gelişmiştir. Peki kediler hangi sesleri duyabilir, hangi sesleri duyamaz? Gelin kedilerin duyma özelliklerine birlikte göz atalım.

  Kedilerin kökeni küçük kemirgen avcılardan gelmektedir. Böylelikle hem en küçük sesleri bile duyabilirler, hem de sesin kaynağını hemen algılayabilirler. Öyle ki bir kedinin duyma aralığı insanlarınkinden iki oktav daha yüksektir. Bizim duyamadığımız sesleri duyduklarından bu seviyeye ses ötesi denilmektedir. Bu büyük aralık kedilerin, yasaların karanlıkta uçarken yön bulmak için çıkardığı ses ötesi dalgaları ve farelerin veya başka küçük kemirgenlerin tiz seslerini duymasına olanak sağlar. Kedilerin duyma frekansı o kadar geniş aralıktadır ki, çıkardıkları seslerden kemirgenlerin türünü bile ayırt edebilmektedirler.

 

 

Kedilerde Duyma İnsandan Daha İyidir

  Kedilerin ses ötesi dalgalara olan bu hassasiyetleri en pes bas seslerden en tiz noktalara de bir insan kulağının duyabildiği her şeyi duyabilir. Hatta kedilerin on bir oktavlık duyma aralıklarıyla neredeyse diğer tüm hayvanlardan daha gelişmiş bir duyma yetilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Kedilerin kafası insanların kafasından küçük olduğundan dolayı duyma aralıkları da daha tiz oktavlara doğru kaymış olabilir.  Bu nedenle ses ötesi dalgaları duymaları belki de o kadar olağanüstü değildir. Fakat gerçekten şaşırtıcı olan kedilerin pes sesleri duyabilmeleridir. Pes ses 1.300 Hz dolayından fazla kabul edilen, yüksek frekanslı ses’e denir.

  Kedilerin kafalarının büyüklüğüne oranla duyabilmeleri gerekenden daha pes sesleri duyabilmeleri, kulak zarının arkasında bulunan rezonans odacıklarının normalden büyük olması sağlıyor olabilir. Buna rağmen ses ötesi dalgaları duyabilmelerinin nedeni de bu rezonans odacıklarının başka memelilerde görülmeyen sıra dışı yapısıdır. Oda birbirine bağlı iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu nedenle kulak zarını titreten frekans aralığı da artmaktadır.

 

  İlginizi çekebilir: Sesli Kedi Oyuncakları

 

 

Kedi Kulakları

  Kedilerin kulaklarının hareketli ve dik durması yönlerini bulmalarına yardım eder. Bu özellikle bir av sırasında işlerine yarayan mükemmel bir özelliktir. Kedinin beyni sağ ve sol kulağa gelen sesler arasındaki farklılıkları algılayarak kaynağı bulmalarını sağlar. İnsanların da duyabildiği pes sesler, örneğin kedimizle konuşmamız söz konusu olduğu, ses bir kulağa diğerinden daha geç gelir. Aynı zamanda daha tiz sesler de kaynaktan daha uzak olan kulağa eriştiklerinde daha boğuk bir hale gelmiş olacaktır. Bu da kaynağın yerine ilişkin başka bir ipucu yaratmaktadır. Bu aslında insanlarda sesin nereden geldiğini anlamak için kullanılan yöntemdir. Fakat kedilerin bizden de farklı bir numarası daha vardır. Kulaklarının dış kısımlarını hareket ettirerek sesin geldiği yere doğru veya aksi yöne dönerek tam kaynağı belirleyebilirler. Böylelikle kediler insan kulağının duyamadığı, bir farenin sesi gibi ses ötesi dalgalar söz konusu olduğunda duyabilirler.

 

 

Avlarını Sesle Bulabilirler

  Kulak kepçesi ya da pinne adı verilen, kulağın görünen kısmı olan dış kulağın yapısı kedilerin aynı zamanda gelen ses kaynağının yaklaşık ne kadar yüksekte olduğunu belirlemesine de yardımcı olur. Öncelikle kulak kepçesinin içindeki oluklar kulağı sertleştirip dik durmasını sağladığı gibi aynı zamanda kulak kanalına gire seslerin de değişikliğine neden olur. Bu değişiklikler sesin kedinin konumundan ne kadar aşağı veya yukarı geldiğine göre farklılık gösterebilir. Bir şekilde kedilerin beyni bu değişiklikleri algılayabilir. Pinnelerin hareket halinde olabileceği düşünüldüğünde bu olukça zordur. Pinne aynı zamanda kedilerde yön yükseltici işlevi görse de, fare seslerinden çok diğer kedilerin seslerinin frekansına karşı da oldukça hassastır. Bu da erkek ve dişi kedilerin kızışma dönemlerinde birbirlerini bulmalarına olanak sağlar. Aynı zamanda bu bir kedinin kulağında özellikle av bulmak için gelişmiş belki de tek özelliktir.

  


kedi banner

  

Kediler Şarkı Söyleyebilir Mi?

  Kedilerin duyusu birçok yönden insanlardan üstün olsa da söz konusu aralık ve kuvvet yönünden sesler arasındaki küçük farklılıkları algılamak olduğunda durum böyle değildir. Eğer bir kediye şarkı söylemeyi öğretmek mümkün olsaydı, kediler doğru akorları kullanamazdı. Dolayısıyla insan kulağı benzer sesleri birbirinden ayırt etme konusunda oldukça başarılıdır.

 

 

Kedilerin Sevdiği Sesler

  Kediler tiz sesleri sever. Bunun nedeni muhtemelen iletişim kurmak için konuşmaya başlamış ve konuşmacı hislerini gizlemeye çalıştığı zaman bile insan seslerindeki küçük değişim ve ipuçlarından söylenenlerin duygusal içeriğini anlama becerisi geliştirmiş olmamızdır. Kediler bu tarz küçük ayrıntıları ve farklılıkları anlayamazlar. Fakat sahiplerinin onlarla daha tiz bir sesle konuşmayı tercih ettikleri açıkça görülebilir. Belki de kalın erkek sesleri kedilere saldırgan bir erkek kediyi çağrıştırmaktadır.

 

  İlginizi çekebilir: Kediler Depremi Hisseder Mi?

  

 

Etiketler: kedi ses, kedi duyma, kediler sesi, kedi sesi,
Ekim 16, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR