İguana

iguana

İguana Almadan Önce

  Her şeyden önce iguana beslemenin kedi ve köpek beslemeden daha zor, pahalı olduğunu unutmayınız. İguanaların ihtiyaçlarını bilmeden, minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zaman yeni malzemeler almak zorunda kalırsınız. Sabırlı olmayan insanların iguana beslemesi zordur. Çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir. Ayrıca İguanaların ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir. Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar. Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirdiğini da hatırlatmak isteriz. Ülkemizde iguana beslemekle ilgili bilinenlerin çoğu yanlıştır ve bu konuda sürekli olarak araştırma yapmanız gerekmektedir. Kısacası iguanalar zamanı olan, sabırlı ve biraz da maddi imkanı olanların besleyebileceği türden hayvanlardır. Son zamanlarda geçmişe göre iguana besleyenleri sayısında artış olmuştur. İguanaları evcillleştirmeye başlamıştır insanlar ve artık büyük şehirlerde yaşayanlar da kolaylıkla iguana besler hale gelmişlerdir.

 

Yeşil İguana


  İguana ailesinin en iri türü yeşil iguanadır. Doğa koşullarında iguanalar ortalama 10 – 15 yıl yaşarlar. Ev koşullarında iguanalar daha iyi bakıldığından ve vahşi doğada karşılaşabilecek tehlikelerden uzak olduğundan 20 yıla kadar çıkabilir yaşam süreleri. Evde yaşayan iguanalar iyi bakılıp, iyi beslendiklerinde boyları 2 metreye kadar ulaşabilir. Erkek iguanalar, dişi iguanalara göre daha iridirler ve ortalama ağırlıkları 8,5 kg kadardır.

  

İguanaların Cinsiyetleri Nasıl Belirlenir?


  İguanaların cinsiyetlerini ayırt etmek için en basit yöntem iguanayı ters çevirdiğinizde erkeklerde karın-bel kısmında mevcut olan deri gözeneklerinin dişi iguananın deri gözeneklerine göre daha iri olduğu gözlemlenir ve iguanaların cinsiyetleri bu şekilde belirlenir.

 


İguanalar Nerede Yaşarlar?


  Vahşi doğada iguanalara en çok tropik bölgelerde rastlanır. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı severler. En çok ise Amerika ve Kuzey Amerika’da rastlayabilirsiniz onlara. İguanalar hayatlarının büyük kısmını ağaçlarda geçirirler. Tırnak yapısı müsait olduğundan uzun kuyruklarını kullanarak ağaç gövdesi ve ağaç dallarında rahatlıkla sürünebilirler.

  

  İlginizi çekebilir: Sürüngen Aksesuarları

   


İguanaların Çiftleşmesi


  Çiftleşme dönemleri yaklaştığında iguanalar ağaçtan inip çiftleşirler. Yuva kurup, yumurta bırakırlar. İguanalar bir çiftleşme sonrasında 12 ile 24 adet arasında yumurta bırakırlar. Yumurtalarını toprağa gömüp geri yaşadıkları bölgeye dönerler. Bazen iki dişi yumurtalarını aynı yere gömer.

 


İguana Beslemek


  İguanaların renklerine göre beslenme alışkanlıkları da farklıdır. Yeşil iguanalar vejetaryandır, çok fazla yeşillik, sebze ve meyve tüketirler. Doğada düşmanından korunmak için doğa renklerine göre kamufle olup saklanırlar. Genelde genç ve yetişkin iguanalar ağaçların yüksek yerlerinde yaşarlar. Bunlara ek olarak iguanalar çok iyi yüzücüler. Doğada düşmanları olan vahşi kuşlar ve yılanlar iguanalara saldırırlar. İguanalar ise tehlike anlarında yüksekten kendilerini suya atıp avlanmaktan kurtulurlar. Çok ilginçtir ki bu canlılar su altında 30 dakika nefes almadan saklanabilirler. Yine güç ve enerjiden tasarruf etmek için kalp atış sayısı bir miktar azalıyor. İguanalar ayaklarını gövdesine paralel olarak uzatarak ve kuyruğunu kullanarak su üzerinde mükemmel yüzerler.

 


İguana Ne Yer?


  Evde beslenen yeşil iguanaların beslenme şekilleri oldukça önemlidir. Çünkü beslenmeleri sağlıklarını iyi veya kötü yönde etkiler. İguanaların sindirim sistemi hayvansal proteinleri tüketmeye uygun değildir. Gelişme çağında bir miktar hayvansal protein tüketimi onların büyümeleri için önemlidir. Fakat çok tüketildiğinde 3 - 5 yaşına gelen iguanaların ölümüne sebep olabilir. Bunun nedeni fazla alınan hayvansal protein sindirimde etkili olan iç organlara ciddi boyutlarda zarar verir. Ayrıca karaciğer ve böbreklerde  bir takım sorunlara da yol açar. İguananın tüketeceği besin miktarında %70 ile 80 oranında yeşillik, %10 ile 15 oranında sebze, geri kalanında ise meyve olmalıdır. Haftada bir yemlerine mutlaka bir miktar kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. 

  

  İlginizi çekebilir: İguana Yemi

  


İguana Bakımı


  Ev ortamında yaşayan iguanalar için birden çok faktöre dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle iguanaların evde yaşayacağı ortamı özenle hazırlamak gereklidir. Bunun için büyük kafes veya terrarium satın alabilirsiniz. İguanalara doğal ortamından uzaklaştığını hissettirmemek için akvaryumun tavanından tabanına her ayrıntıyı en ince detayına kadar düşünmelisiniz. Kafes ölçüsü en az iguananın boyutuna göre olmalıdır. Bu ideal ölçü yavru iguanalar için 120x80x60 cm, yetişkin iguanalarda ise 200x200x150 cm kadar olmalıdır. Ayrıca ortamın ısısı da en az akvaryumun boyutu kadar önemlidir. Gündüzleri 28 ile 30 derece gece ise 22 derece olmalıdır. Terrum ve kafes için uygun ısı lambası edinmeniz gerekmektedir. Akvaryuma iç ısıyı kontrol etmek amacıyla küçük bir derece yerleştirebilirsiniz. İguanalar doğada ağaçta yaşadıkları için akvaryumda da ağacın olması şarttır. Ağacın yönü ısı lambasına göre yerleştirilmelidir. İguana üşüdüğünde ağaca tırmanarak ısınmak için kendi yerini seçer. Lambanın yerleşimine de dikkat edilmelidir. Çünkü lambaya yaklaştıklarında iguanalar ağrı duyusunu fark etmeden derilerinde ciddi yanıklar açılabilir. İguanalar suya çok düşkün olduklarından terruma yerleştireceğiniz su kabı her gün temizlenip suyu yenilenmelidir. Susuzluğunu gidermek için periyodik olarak su tüketirler. Genel olarak iguana su kabının ölçüsü kafes boyutunun 4’te 1’i kadar olmalıdır. Kafesin havalanması da bir o kadar önemlidir. Fakat iguanalar ani ısı değişimine karşı daha hassas olduklarından kolay hastalanabilirler. Bu yüzden hava akımının iyi ayarlanması gerekir. İguanaların iskelet yapısının gelişim ve güçlenmesi için D vitamini çok önemlidir. Doğal ortamlarda iguanalar D vitaminini güneş ışınları alarak karşılayabiliyorlar. Burada yapmanız gereken şey kafese UV ışınlı bir lamba yerleştirmektir.

    

   İlginizi çekebilir: Sürüngen Lambaları

 

 

  İguana periyodik banyo yapmak zorundadır. Bu onun deri değişimi sırasında, derinin kolaylıkla soyulabilmesine de katkı sağlar. Suda yüzmek iguananın hareketliliğini sağlar. İguanalar suyu derileriyle de emerek böylece nem oranını dengeler. Evcilleşen iguanaların yaşadığı ortam düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Ayrıca iguanaların özel bakıma da ihtiyacı vardır. 2 ile 3 haftada bir de tırnaklarının uç kısmı kesilmelidir. Bir diğer önemli nokta ise iguananın ağız yapısıdır, ortalama diş sayısı 60 ile 100 adet arasında değişmektedir. İguanaların dişleri şeffaftır ve devamlı yenileniyorlar, agresifleştiğinde ısırıp sahibine zarar verebilirler. İguanalar terlemezler, fazla tuzu hapşırarak dışarı atarlar ve günün büyük kısmını dinlenerek geçirirler. 

   

 

  İlginizi çekebilir: Sürüngen Isıtıcıları

  

 

 

Etiketler: iguana beslenmesi, iguana bakımı, iguana ne yer,
Haziran 21, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR