Hamsterlar Neden Çok Uyur?

hamster

Hamsterlar Neden Çok Uyur?

  Hamsterlar aslında birer çöl hayvanıdır. Çok yüksek sıcaklarda uyumayı tercih ederler. Hamsterlar uyuduklarında vücut fonksiyonları yavaşlar. Bu şekilde yüksek çöl sıcaklıklarıyla başa çıkabilirler. Evlerde beslenen hamster’lar da aynı özelliklere sahiptir diyebiliriz. Genetik özellikleri gereği hamsterlar 27 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında uyumayı tercih ederler. Uykuları öyle derin olur ki, kimi zaman öldükleri bile sanılabilir.


  Hamsterlar doğaları gereği uyumayı oldukça severler. Özellikle gündüzleri sıcakta uyuyup gece hareketlenirler. Aslında hamster’lar yapay ışıktan hiç de haz etmezler.


  Doğadaki hamsterların kışın soğuktan korunmak için yaklaşık 2 ay kış uykusuna yattıkları bilinir. Ancak evlerdeki hamsterlarda bu kış uykusu görülmez. Çünkü onlar için böyle bir ihtiyaç yoktur.

 

 

Hamster Besleyenlerin Sayısı Artıyor 

  Özellikle son yıllarda hamster besleyenlerin sayısı gittikçe artmaktadır. Hatta çocuklu ailelerin hamsterlara olan ilgileri daha fazladır diyebiliriz. Ancak kedi ve köpekler kadar beslenmesi yaygın olmadığı için, hamsterların hakkında çok fazla şey bilinmiyor. Buna hamsterların uykuyu çok sevmesi de dahil. Bu bilgi eksikliği karşısında insanlar, hamsterların bu kadar çok uyumasını hayretle karşılıyor. Hal böyle olunca insanlar kendi uykularıyla, hamsterların uykularını karşılaştırıyor.


  Doğada yaşayan hamsterlar gündüzlerini uyuyarak geçirir, gece olduğunda yiyecek aramaya başlarlar. Yani hamsterlar da hareketli hayvanlardır. Onları gündüz uyurken gördüğünüzde sadece çok uyuduklarını düşünürsünüz.

  

  İlginizi çekebilir: Hamster Kafesleri

 

 

Hamster Nasıl Uyandırılır? 

  Özellikle çocuklar hamsterlarla oynamak istediklerinde, gündüzleri onların uyanık olmasını istemektedirler. İşte o zaman hamster’ı uyandırmak gerekir. Fakat onu birden sert hareketlerle uyandırmamak gerekir. Aksi halde korkabilirler. Bu nedenle hamsterlar uyandırılırken yavaş hareketlerle uyandırmak gerekir.


  Hamsterların uykuları oldukça ağır olduğundan onu uyandırmak biraz zamanınızı alabilir. Yine de sabırlı olmak ve uykusunun açılmasını beklemek gerekmektedir. Uyandırma işlemini yaparken odada fazla ışık olmamasına da dikkat edin. Işığa alışmaları da ekstra bir zaman alabilir. Ayrıca uyanır uyanmaz ele almamak gerekir. Eğer hamsterlar kulaklarını geriye doğru yatırmışsa çok sinirlenmiş demektir.

 

 

Hamsterlar Günde Kaç Saat Uyur?

  Normal olarak hamsterlar akşam üzeri uyanırlar. Gece 1 ile 3 arasında tekrar uyurlar. Yani günde yaklaşık olarak 8 saat uyanıktırlar. Başka bir deyişle günün 16 saatini uyuyarak geçirirler. Bu nedenle hamsterlar aslında çok uyumazlar, sadece ihtiyaçları kadar uyurlar. Bu sebeple endişelenmeye hiç gerek yoktur.


  Hamsterlar yemek seçmemeleriyle bilinir. Çeşitli tohumlardan, tahıllara, böceklerden fındığa muza kadar hemen hemen her şeyi yemeyi severler. Hamsterlar kedi ağırlıklarının yarısı kadar yiyeceği de, sırtlarına kadar uyanan keseciklerinde saklarlar. Yiyecek bulamadıklarında bu keseden beslenirler.

 

Hareket Etmezlerse Hamsterlar Kilo Almaya Eğilimli

  Hamster’lar yemeyi ve uyumayı çok sevdiklerinden, kilo almaya eğilimlidirler. Bu sebeple onları hareket ettirmeye zorlayacak aksesuarlardan edinmezseniz normal ağırlığı 100 gram olması gereken hamsterınız kısa sürede şişmanlayacaktır. Onları formda tutmak için uyanık kaldıkları zamanlar sürekli olarak hareket etmelerini sağlamalısınız. Hamsterlar çark içinde koşmaya bayılırlar. Merdiven çıkmak da onlar için güzel gelen oyunlardan biridir. Doğadaki yuvalarını hatırlatan oyun tünelleri, borular onları oldukça keyif aldıkları hamster malzemelerindendir. Hamster oyuncaklarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 

Etiketler: hamster, hamsterlar hakkında bilgi, hamster uyku,
Haziran 02, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR