Köpek Maması Alırken Küçük Hatırlatmalar

köpek maması seçerken

Köpek Maması Alırken Küçük Hatırlatmalar

  Evlerimizin en sadık dostu olarak yanımızdan hiç ayırmak istemediğimiz her an, her saniyemizi onlarla geçirmek istediğimiz evcil hayvanlarımızın bakımı bizler için çok önemli. Evde, bahçede, çiftlikte veya sokakta; nerede yaşarsa yaşasın köpek mamaları köpeklerin sağlıklı bir gelişim ve yaşam süreci içerisinde olması için oldukça gereklidir. Elbette köpeklere enerji ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir gıdayı vermeniz durumunda doymaları için gerekli asgari şartı sağlamış olursunuz. Ancak köpeklerin sahip olduğu fizyoloji sandığınızdan çok daha hassastır ve köpek maması ile beslenen köpekler ile diğer tip beslenme süreci içerisindeki köpekler arasında yaşam süresi bakımından 2 kata varan farklar söz konusudur.

  Köpekler 1 yaşa kadar protein değerleri yüksek ve büyümeyi teşvik edici nitelikleri olan gıdalarla yani, yavru köpek maması ile beslenmelidir. Yetişkin olarak kabule edildikleri 1-8 yaş arasında ise normal köpek mamaları veya ırka özel üretilmiş köpek mamaları tercih edilebilir. Şişman dostlarımız için ise diyet köpek mamaları tercih edilebilmektedir. Tabii 8 yaştan itibaren yaşlı köpek mamaları kaçınılmaz hale gelecektir. Bu mamaların enerji değerleri daha düşük olmakla birlikte muhtemel sağlık sorunları üzerinde de önleyici ve iyileştirici etkileri bulunmaktadır.

  “Bizim köpeğimiz eskiden biz ne yersek onu yerdi” söylemi oldukça popüler bir cümle olmakla birlikte gözden kaçan bir unsur vardır. Eskiden köpeklerin ömrü 6-8 yıl olarak kabul edilirken, günümüzde köpek ömrü ortalaması 13, tespit edilen üst sınır ise 25dir. Yani beslenme ve yaşam koşulları iyileştikçe dostlarımızın ömrü uzamaktadır. Buna köpek mamaları ve diğer köpek beslenme ürünlerinin etkisi ise tartışılmaz boyuttadır.

  Tüm bunların dışında köpek mamaları sizi büyük bir yükten kurtarır. Ev yemeklerinde köpeklerin ihtiyacı olan tüm unsurlar bulunmaz. Sizin köpeğiniz için özel olarak yemek yapma çabanız ise aileniz için ayırdığınızdan çok daha fazla olabilir.

  Tüm bu nedenlerden dolayı, satın alacağınız en ekonomik köpek mamaları dahi, evsel beslenmeden çok daha avantajlı olacaktır.

Köpek Maması Çeşitleri

  Köpek maması, etli, tavuklu, balıklı ve kuzu etli olarak ayrıldığı gibi aynı şekilde standart ya da özel olarak da değişiklik göstermektedir.

Özel Köpek Mamaları

  Bu köpek mamaları bazı ırklara özel olarak üretilmiştir. mutlaka içeriğinde o ırka özel gereksinimi olan maddeler eklenerek üretilmiştir. Mamanın tane büyüklüğünden lezzetine kadar her şey düşünülmüştür. Örneğin Alman kurtları için üretilmiş mamaların içeriğinde normal mamalara oranla daha fazla glukozamin kondrotin içerir.

Yavru Köpek Mamaları

  Tavuklu, balıklı, etli ve kuzu etli gibi lezzet çeşitleri olan yavru köpek maması 12 aya kadar tüm ırklardaki köpek yavruları, hamile olan ve emzirme dönemindeki köpekler için üretilmiştir. içeriğindeki protein miktarı ve kalitesi ile yetişkin köpek mamalarına göre farklılık gösterir. Yavruların gelişimi için onları yavru köpek mamaları ile beslemek şarttır. Aynı zamanda bu mamalar hamile ve emzirenler için de ideal bir seçimdir.

Yüksek Enerjili Köpek Mamaları

  Yüksek enerjili köpek maması 12 aya kadar tüm ırklardaki köpek yavruları, hamile olan ve emzirme dönemindeki köpekler ve aktif olarak çalışan köpekler için için üretilmiştir. Özellikle av köpekleri gibi yılın belirli döneminde yüksek enerjiye ihtiyaç duyan çok hareketli köpeklerin bu tip mamalarla beslenmesi önerilir. Normal aktivitedeki köpekler bu mama ile beslenirlerse kilo almaya ve obeziteye meyilli olurlar.

Standart Köpek Mamaları

  Yetişkin köpek maması sağlıklı beslenmeleri ve gerekli olan bütün ihtiyaçlarını gidermeleri amacıyla üretilmiştir. Standart yetişkin köpek maması besin değeri yüksek besinler bir araya getirilerek oluşturulmuş bir mama türüdür.  Besin değerleri gelişimini tamamlamış ve normal aktivitedeki köpekler için idealdir ve genel olarak 8'li yaşlarda eklem, kas ve kalp sağlığı için yaşlı köpek mamalarına geçilmelidir.

  Lezzetine ve içeriğine göre mama çeşitlerini kabaca sıralayacak olursak;

- Taze kuzu etli ve pirinçli yetişkin köpek maması; tüm ırklardaki yetişkin köpekler için üretilmiştir.

- Tavuklu ve balıklı yetişkin köpek maması; tüm ırklardaki yetişkin köpekler için üretilmiştir.

- Kuzu etli düşük tahıllı köpek maması büyük ırk köpeklerin maması olarak üretilmiştir.

- Somon ve pirinçli köpek maması tüm ırklardaki köpekler için üretilmiştir.

- Kuzu etli tahılsız köpek maması büyük ırk köpeklerin maması olarak üretilmiştir.

- Somonlu köpek maması büyük ırk yavru köpek maması olarak üretilmiştir.

- Tahılsız somonlu köpek maması tüm ırklardan yaşlı köpekler için üretilmiştir.

- Ördek ve pirinçli köpek maması tüm ırklardan aktif köpekler için üretilmiştir.

- Somon ve ringa balıklı köpek maması yarışmaya hazırlanan köpekler için üretilmiştir.

- Tahılsız, balıklı ve portakallı köpek maması büyük ırk köpekler için üretilmiş köpek mamasıdır.

- Tahılsız, kuzu etli, bal kabaklı köpek maması tüm ırklardaki yavru köpekler için hazırlanmıştır.

  Siz de köpeğinizin yaşına, aktivitesine, fizyolojik durumuna göre istediğiniz köpek maması türüne sadık dostunuza tercih edebilirsiniz. Seçim yaparken bu kriterleri veteriner hekiminiz ve siz belirlerken ona sunacağınız tek seçim hakkı lezzeti olacaktır.

  İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri

 

Etiketler: köpek maması, köpek maması çeşitleri, köpek maması seçimi
Mart 06, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR