Kedilerde Evin İçine Dışkılama

kedi dışkılama

Kedilerde Evin İçine Dışkılama

  Aslında kediler tuvalet alışkanlıkları konusunda çok titizdirler ve tutarlı bir şekilde varsa evin içindeki kedi tuvaletlerini kullanacak ya da bahçeye dışkılayacaktırlar. Bu nedenle kediniz dışkısını evin içine yapmaya başladıysa yanlış giden bir şeyler var demektir ve bu durum endişeye neden olabilir.

  Yine de kedilerin bir defa mahsus kabul edilebilir olan, evin içine dışkılayabileceği bazı durumlar olabilir. Kedinizin rahatsızlanması, bir odada kapalı kalması veya aniden korkuya neden olacak bir durumla karşılaşması evin içine dışkılama sebeplerinin başında gelir. Fakat bu hoş olmayan davranış birden fazla yaşanırsa ve sürekli olarak devam ederse, kedinin sağlık ve refah durumu incelenmelidir.


  Nedeni ne olursa olsun, kedinize bu davranışı için ceza vermek çözüm değildir. Kedinize ceza vermeniz durumunda sorunu büyütmekle kalmazsınız, aynı zamanda kedinizi korkak hale getirirsiniz.


  Kediler intikam almaz ve herhangi davranışınıza yönelik bir misilleme yapmazlar. Evin içine dışkılıyorlarsa onların hayatında yanlış giden bir şeyler var demektir ve bu sorunu iyi bir gözlemle tespit edip çözebilirsiniz.

 


Kedilerin Dışkı Yaptığı Yerin Temizlenmesi

  Kaza olsun veya olmasın kediniz tuvaletini yapmaması gereken bir yere yaptıysa hassas burnu, onu aynı yeri tuvaleti olarak kullanması konusunda teşvik edecektir. Kedinizi bu yanlış davranışından vazgeçirmenin en iyi yolu mümkün olduğunca onu uzun süre boyunca tuvaleti yaptığı yanlış yerden uzak tutmak olacaktır. Kedinizin algılayabileceği kokuyu yok etmeniz gerekmektedir ve o bölgeye ulaşımını engellemek için mobilyaların yerini değiştirebilirsiniz. O bölgeyi %10 biyolojik solüsyon veya enzimatik toz deterjanla yıkayabilirsiniz. Sonrasında soğuk su ile durulayın ve kurumaya bırakın.

 


Kediler Neden Evin İçine Dışkılar?

  Kedilerin evi içine tuvaletlerini yapmaya başlamalarının çeşitli nedenleri vardır. En sık karşılaşılan nedenleri çözümleriyle birlikte sizler için anlattık.

  

Kedilerde Rahatsızlık Sebebiyle Evin İçine Dışkılama

  Kedilerde üriner sistem rahatsızlığı veya ishal, onların kedi kum kabına veya dışarı yapmaktansa beklenmeyen zamanlarda ve beklenmeye yerlere tuvaletini yapmalarına sebep olabilir.


  Olası Çözüm: Önerebileceğimiz en iyi çözüm yöntemi kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmeniz olacaktır. Veteriner hekim tarafından uygun görülen tedavi sonrası kedinizin bu alışkanlığı uygun şekline geri dönecektir. Bu sorun çözülene kadar yapabilecekleriniz ise başka bir yer ilave bir kedi kum kabı koymak ve kedinizi orayı da kullanmaya teşvik etmektir. İlave bir kedi kum kabı, diğer kedi kum kabından daha yakın olabileceğinden, kedinizin beklenmeyen zamanlarda ve beklenmeyen yerlere tuvaletini yapmasının önüne geçmesinde büyük rol oynayacaktır. Sizin için seçtiğimiz kaliteli kedi kumlarını koyu renkli yere tıklayarak göz atabilirsiniz.

  

 Alışveriş önerisi: Kedi kumu çeşitleri

Yaşlı Kedilerin Evin İçine Tuvaletini Yapması

  Yaşlı kediler kötü havalarda bahçeye çıkmak istemeyebilir ya da eklem sertlikleri sebebiyle kedi kapısı olan evlerde, kedi kapılarının kullanımında güçlük çekiyor olabilirler. Yaşlanan kediler gün geçtikçe daha güvensiz hale gelirler ve çevresindeki diğer kedileri birer tehdit olarak görebilirler.


  Olası Çözüm: Kedilerin yaşlılık dönemlerinde, evin içinde güvenilir ve kolay ulaşılabilir bir tuvalet yerlerine ihtiyaç duymaları kaçınılmazdır. Kediniz daha önceden tuvalet ihtiyacını dışarıda gideriyorduysa artık evin içine bir kedi kum kabı almanın zamanı çoktan gelmiş demektir.

   

Kedilerde Korku veya Kaygıya Dayalı Evin İçine Dışkılama

  Kedilerin en savunmasız anlarından biri dışkalama yaparkenki anlarıdır. Kediler tuvaletlerini yaparken tehdit edildiklerini hissederlerse bunu yapmaktan vazgeçebilirler. Başka bir kedi veya herhangi bir gürültü onlar için tehdit unsuru oluşturabilir. Bu sebeple korku veya kaygıdan dolayı tuvaletleri kendi kedi kum kapları dışında evin başka bir yerine yapabilirler.

  Olası Çözüm: Kedinizin kendini rahat hissedebileceği ve kaygıdan uzak olabileceği yerler seçin, kedi tuvalet kabını koyarken. Kabın evin içinde kolay ulaşılabilir ve gürültüden uzak bir yerde olması kedinizin istenmeyen yerlere tuvaletini yapmasının önüne geçecektir.

  

Kediniz Evdeyken Eve Yabancı Birinin Gelmesi

  Evinize kedinizin tanımadığı bir misafir geldiyse ve kedinizin tuvaletini yapması için misafirin bulunduğu odandan geçmesi gerekiyorsa, bu durumdan rahatsızlık duyup idrarını veya dışkılamasını evin başka bir yerine yapabilir.


  Bazen de siz evde olmadığınız zamanlar kedinize bakmak için eve gelen bir yabancı kediniz için tehdit oluşturabilir. Evde tek başına kalan kedi, evi savunma görevi üstlendiğini düşünebilir. Hatta bu savunma görevlerinin gereği olarak evin belli bölgelerini özellikle de sahiplerinin yataklarını yoğun bir kokuyla ‘işaretleme’ davranışında bulunabilirler.

 

  Olası Çözüm: Kedinizin yabancılara ‘hazırlıksız yakalandığı’ durumlar için saklandığı odaya bir kedi kum kabı daha koyun. ‘Evde Tek Başına’ kalan kedilerin içinse onların başka bir yere dışkılamasını önlemenin en iyi yolu olarak yatak odanızın kapısı kapalı tutun ve siz evde yokken kedinize bakacak olan kişiye alışmasını sağlayın.

  

 

Veteriner Hekiminize Danışın

  Kedilerde evin içine dışkılama sorunu yukarıda özetlenen yöntemler kullanılarak tamamen düzelebilmektedir. Fakat bazı durumlarda bu sorun daha uzun bir süre devam edebilmektedir ve bu sorunu kendi başınıza çözmekte ısrar etmektense bir uzman yardımı alıp veteriner hekiminizle konuşmanızı tavsiye ederiz.

 


Etiketler: kedilerde evin içine tuvaleti yapma, kedim tuvaleti eve yapıyor, kedi ve tuvalet, kedi idrarı, kedi kakası, kedi ev içine kaka,
Mart 16, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR