Yavru Kedi Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

yavru kedi tuvalet
 

İçindekiler

Yavru Kedi Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

  Birçok ailenin evlerine kedi alırken akıllarında onlarca soru şekillenir. Bu sorular; Nasıl bakarız? Tatile giderken ne yapacağız? Kedimizi neyle besleyeceğiz? Tuvalet eğitimini nasıl vereceğiz? gibi sorulardır.

  Genelde her sorunun cevabı bizde saklı olsa da sadece tuvalet eğitiminde cevap bulmakta tek başımıza zorlanmaktayız. Kedinize tuvalet alışkanlığını öğretmek istiyorken ilk yapmanız gereken onları öncelikle iyi tanımalıyız.

 

Kediyi Tuvalete Alıştırma 

  Her kedinin kendine has karakterinin olduğu ve bunu yıkmanın zor olduğu unutulmamalıdır. Kediler kendine has hareketleri bireysel tepkileri olan canlılardır. Etobur olan bu memeliler sosyal olarak kendi türleri ile anlaşmada sorun yaşasalar da başka türlerle anlaşması oldukça zordur. Evcilleştirilmeleri de çok uzun yıllara dayanmasının sebebi de çevreye olan güvensiz yaklaşımları olsa gerek. Kediler bu güvensiz yaşam alışkanlıkları ile aslında kendilerini korumayı hedeflemektedir. Koruma güdüleri her alanda olduğu gibi yaşam alanlarında kendilerine tehdit gördüğü diğer canlılara karşı gösterdikleri çabalardan biri olan; iz bırakmama en önemlileridir. Kediler tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra çevredeki diğer canlılara iz bırakmamak için çiş ve kakalarını örterler. İşte bu doğal alışkanlıkları bizler için aslında kedinin tuvalet eğitimini kolaylaştıran en önemli özellikleridir. İçgüdüsel olarak mutlaka kaka ve çişlerini örtmek istiyorlarsa bizde bu içgüdülerine kolay bir kaç işlem yaparak tuvalet eğitimini vermiş olacağız demektir. 

  Evde sizi rahatsız etmeyecek ve kedinizin kolaylıkla ulaşacağı bir kum, tuvalet eğitiminde olmazsa olmazlarındandır. Bu imkanı ona sağlamak için kedi kum kabına ihtiyaç duyan aile kendi kullanım kolaylığına göre bir kum kabı seçmelidir ki: alabildiğince çeşitlilik arz eden kedi kum kapları, kapalı bir kabin yada açık standart içine kum dökebileceğiniz bir haznede olabilir.

 

Kedi Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

  Kapalı kedi tuvaletlerinin en büyük avantajı kokunun ve kumun etrafa yayılmasını en aza indiren ürünler olmasıdır. Üstelik kediler tuvalet ihtiyaçlarını görürken etrafın kendilerini izlemesini ve görmesini istemeyen canlılar olduğundan daha rahat ihtiyaç giderdikleri düşüncesindeyiz. Uygun yere yerleştirdiğiniz kedi kum kabına kokuyu hapseden yapılan çiş yada kakayı kedinin kolay saklayacağı emiş gücü yüksek kum seçilmelidir. Kedi kumları farklı kullanım tarzlarında olabilmektedir. Topaklaşan, emen, iri taneli, ince taneli, parfümlü çeşitleri olan kedi kumlarından son zamanlarda rağbet gören silika kedi kumlarıdır.

  Bazen bu seçimi kediniz belirler. Kimi kediler istemediği ya da hoşlanmadığı kuma çiş ya da kaka yapmayı reddederler ki; bu da istenmeyen çiş kazalarına sebep olabilir.

Kedi Kumu Seçimi

 Kedinizi tuvalete alıştırırken en büyük etkenlerden birisi kedi kumudur. Kedi kumu seçiminizi yaparken farklı kedi kumu çeşitlerini farklı dönemlerde deneyerek ve kedinizi gözlemleyerek yapabilirsiniz. Kedi kumları bir çok farklı ham madde ve özellikle üretilmektedir, çok geniş bir konu olduğu için onu ayrıca anlattığımız "kedi kumu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yavru Kedi Kuma Alıştırma

  Kısaca doğru kum kabı ve kum seçimi yapılınca kedileri  tuvalete alıştırmak oldukça kolaydır. Bazen siz tüm olanakları sağlasanız da kediler evde başka yerlere ve saksılara çişlerini yaparlar. Bunun sebebini bulmak oldukça karmaşık olsa da ilk akla gelen kedinin en başta söylediğimiz kişilikli olmaları ve bir şeyleri protesto etmesi ya da sizi cezalandırması olabilir. Kediler temizliklerine oldukça düşkün canlılardır ve kum kabının biraz kirli olması onların kabın içine girmesini engelleyebilir. Bu sebeple kedilerin dışkı ve idrarları sürekli olarak uzaklaştırılmalı ve kum kabına sürekli kum ilave edilmelidir. Dışkı ve idrar atıklarının minik partiküller halinde kumda kalacağı unutulmamalı ve 15-20 günde bir kum komple değiştirilmeli ve kum kabı yıkanmalıdır.

  

kedi maması kategorisi

 

  Kediniz saksılara çiş yapmayı çok tercih edenlerdense bu karmaşık bir durumdur ve bu alışkanlıktan vazgeçirmek oldukça zordur. Bazen anlamsız bir inatla ne yaparsanız yapın buna devam eder. Bunun sebebi  bulunmasa da doğal kumda var olan fenomenler olduğu düşünülmektedir. Size en pratik önerimiz alüminyum folyolardan yada iri çakıl taşlarından saksılara dekor yapmanızdır. Bu sayede kedinin kumla temasını keserek onun saksıya tuvalet yapmasını engelleyebilirsiniz.

  Kedinizi kızgınlık yani çiftleşme isteğinin en üst seviyede olduğu dönemde partnerlerine randevu vermek amacı ile evin çeşitli yerlerime koku bırakabilir. Özellikle dişi kedilerin kaka yapmaları oldukça sık görülen bir durumdur.

 

Yavru Kedi Çişe Nasıl Alıştırılır?

  Bazen çiş ve kaka kazaları bir hastalığın belirtisi ya da habercisi olabilir. Özellikle sistit dediğimiz idrar yolları enfeksiyonlarında kediler kum yerine dışarı yaparlar. Adeta size idrar yollarındaki kanamayı göstermek isterler. Eğer böyle bir şüpheniz varsa ilk yapmanız gereken vakit kaybetmeden veteriner hekime müracaat etmenizi tavsiye ederiz.

  İşte yukarıdaki çiş ve kaka kazaları haricinde kedilere tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır. Sizin de yavru yada yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız ilk yapmanız gereken bir kum kabı ve kedi kumu almaktır. Kabaca yukarıda saydıklarımızda tuvalet eğitimin in olmadığından değil kedilerin çevresine anlatmak istediğindendir.

 

Yavru kedi mamaları Kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

kedi kumu

Kedi Kumu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Karakterleri Ve Özellikleri

Tıpkı insanlar gibi, kedilerin de kendilerine özgü alışkanlıkları vardır! Kedilerin sahip olabileceği tüm farklı özellikleri ve bireysel istek ve ihtiyaçlarına göre neyi sevebileceklerini gözlemleyerek karakter özelliklerine göre sınıflandırıyoruz. Amerikan Veteriner Hekimler Birliği tarafından yapılan bir araştırma, kedilerde 5 kedi karakteri olduğunu bilimsel olarak tariflenmiştir.

Kedilerde Anoreksiya

Anoreksiya, kabaca iştah kaybı ve buna bağlı gıda alımının azalması ya da tamamen durması anlamına gelir. İştahın azalması bir çok hastalıkta görülen bir semptom olsa da geçicidir. Anoreksiyada iştah tamamen durduğundan bir çok hastalık şekillenmektedir. Bu durum ciddiye alınmadığı taktirde ölümle sonuçlanmaktadır.

Alerjen azaltan kedi maması nedir?

Pro Plan® LiveClear® günlük ve düzenli beslenmenin üçüncü haftasından itibaren kedi tüyünde bulunan alerjenleri güvenli ve etkili bir şekilde azaltarak olağanüstü bir beslenme sağlar.Yüksek lezzete sahip, %100 tam, dengeli ve olağanüstü beslenme sağlayan çığır açan kedi maması. Günlük ve düzenli beslemenin üçüncü haftasından itibaren, kedi tüyünde bulunan alerjenleri ortalama %47 oranında güvenli bir şekilde azaltır.

Kedi Ve Köpeklerde Kusma Sebepleri

Kedim neden kusuyor? Kediyi ne kusturur? köpekler neden kusar? Kusunca ne yapmam gerekir? gibi onlarca sorunun cevabını bir evcil hayvan sahibi olarak aramışızdır. Bazen kusma fizyolojik bir durum olsa da kimi zaman patolojik ciddi bir sorun olabilmekte. Genelde kusma ve halsizlik ayna anda seyrediyorsa Veteriner Hekime müracaat şart olmaktadır.

 

 

Etiketler: yavru kedi tuvaleti, kedi kumu, kedi tuvaleti, kedi kum kapları,
Ekim 01, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR