Yaşam Evrelerine Göre Köpek Mamaları

köpek beslenmesi

  Evcil hayvanların beslenmesi konusunda bugüne dair pek çok şey söylenmiştir. Bu beslenme aslında hangi türden mamaların daha sağlıklı olduğu ve hangi beslenme planının evcil hayvanlara daha uygun olduğuyla ilgilidir. Biz de bu yazımızda size köpeklerin yaşam evrelerine göre beslenmelerinden bahsedeceğiz.

 

Yavru Köpek Mamaları

  Köpeklerin için büyüme periodu kritiktir ve köpekler oldukça hızlı büyürler. Enerji ve besleyici besin değerleri içeren sağlıklı gelişimlerini destekleyen en önemli unsur da köpek mamalarıdır. Köpeklerde yavruluk dönemi, köpeğin ebatına göre değişkenlik göstermektedir. Küçük ırk yavru köpeklerde yaşamlarının ilk 10 ayı yavru olarak nitelendirilirken, orta ırk köpeklerde yavruluk dönemi 12 aya kadar, büyük ırk köpeklerde ise yavruluk dönemi 18 aya kadar çıkabilmektedir. Hatta Saint Bernard ve Neapolitan Mastiff gibi devasa köpek ırklarında bu yavruluk dönemi 24 ile 36 ay arasında sürmektedir. Köpekler 6.haftalarına kadar muhakkak anne sütü ile beslenmelidir. 6.haftadan sonra yavru köpek mamalarına kademeli olarak geçilmelidir. Büyük ırk yavru köpeklerde anne sütü ile beslenme 8.haftaya kadar uzatılmalıdır.


  En kaliteli yavru köpek mamalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayınız.


  Büyüme dönemlerinde yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçları çok daha fazladır. Köpeklerin 6 aya kadar enerji ihtiyacı yani köpeğin kilosu başına ihtiyaç duyduğu kalori miktarı 2-2,5 katıdır. 6-12 aylık yavru köpeklerin ihtiyaç duyduğu enerji artışı yetişkin bir köpeğe oranla %40 ile %70 arasındadır. Bu enerji artışı köpeğin ırkı, köpeğin büyüklüğü ve fiziksel aktivitesine göre değişir.

 

Yetişkin Köpek Mamaları

  Yetişkin köpekler için temel besin öğeleri aslında yavru köpeklerle aynıdır. Yalnızca miktarları farklıdır. Ama bu köpeklerin büyüdüğü halde daha düşük kaliteli köpek maması veya besin değerleri düşük köpek maması yiyebileceği anlamına gelmez. Dengeli ve yüksek kaliteli köpek mamalarıyla uygun bir beslenme planı içerinde evcil hayvanınızın sağlığını ve ideal kilosunu korumak önemlidir.

  Yetişkin köpeklere, yetişkin köpek maması verirken köpeğin fiziksel aktivite miktarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu sebeple köpekleri günlük hareket miktarına göre sınıflandırabiliriz. Genel olarak bu sınıflar; günlük 1 saatten az fiziksel aktivite için düşük aktivite, günlük 1-3 saat arası aktivite için orta aktivite, günlük 3 saatten fazla aktive için yüksek aktivite olarak adlandırılır. Hiç egzersiz yapmayan köpekler ya da daha az fiziksel aktiviteye sahip köpekler ise aktif köpeklere göre %10 ile %25 arasında daha düşük kaloriye ihtiyaç duyarlar. Köpeğinize doğru miktarda mama vermek için bu kriterleri göz önünde bulundurarak mama paketlerine bakarak veya en doğru tercih olan veteriner hekiminize danışarak bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

 


Yaşlı Köpek Mamaları

  Köpeklerde yaşam süresi ırklara göre değişkenlik göstermektedir. Küçük ırk köpeklerin ve orta ırk köpeklerin yaşam süresi 12-16 yıl, büyük ırk köpeklerin ise 8-12 yıl arası bir yaşam süresi öngörülür. Ortalama olarak baktığımızda ise küçük ırk köpeklerin 8 yaşına geldiğinde, büyük ırk köpeklerin ise 6 yaşına geldiğinde yaşlılık dönemine girdiğini sözleyebiliriz.


  Köpeklerin yaşlanma sürecinde, doğal bir kas ve kemik kütlesi kaybı vardır. Bu aşamada köpeklere doğru bir besin kaynağı sunmak şarttır. Köpeklerde kas kaybını azaltmak için beslenme programlarında yeterli bir enerji sağlamalıdır. Yeterli enerji sağlandığında vücut tarafından proteinin yani kaslarının enerji olarak kullanılmasını önlediğini göreceksiniz. Bazı hayvanlar daha zayıf ve daha kaprisli bir iştaha sahip olabilir. Bu nedenle etobur hayvanların gereksinim duyduğu ideal makrobesin oranının korunmasına özen gösterilmelidir. Öte yandan, bazı köpeklerin yaşlılığında fiziksel aktivitede ve metabolik hızlarında bir azalma olduğundan bu dönemde kilo alabilirler. Yapmanız gereken veteriner hekiminizin beslenme talimatlarına uymak. Kalori harcamalarındaki azalma, düşük karbonhidrat ve yüksek kaliteli beslenme programlarını haklı çıkarır. Dolayısıyla yaşlı dostunuz için en iyi yaşlı köpek mamasını seçmeye özen gösterin. Kaliteli yaşlı köpek mamaları hayvansal kökenli proteinler, sindirilebilirliği yüksek ve besin maddlerinin metabolize edilmesini sağlayarak yaşlı köpeklere büyük kolaylıklar sağlar. Köpek mamalarında yağın hiçbir koşulda büyük ölçüde giderilemeyeceği veya yağ oranın indirilemeyeceği bilinmelidir. Yağlar köpeklerin vücudunda önemli rol oynayan omega 3 ve omega 6 gibi esansiyel yağ asitlerinin kaynağıdır.

 

 

   İlginizi çekebilir: Köpek Kıyafetleri

 

Etiketler: köpek mamaları, köpek maması, konserve köpek maması, yaş köpek maması, ıslak köpek maması, kuru köpek maması,
Nisan 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR