Kırmızı Kulaklı Su Kaplumbağaları

su kaplumbağası

Kırmızı Kulaklı Su Kaplumbağaları

  Bu kaplumbağa Kuzey Amerika’daki Misissipi Nehri havzasına has bir türdür. İsmini kafasının yan tarafında uzanan kırmızı çizgilerden alır. Evcil hayvan mağazalarından alındığında genelde birkaç cm olan bu kaplumbağa zamanla 20 cm’ye kadar büyüyebilir. Sorun da bu boya ulaştıktan sonra başlamaktadır. Artık bakıldığı kaba sığmayan kaplumbağa sorumsuz hayvan sahipleri tarafından göllere ve derelere bırakılmaktadır. Ev ortamında çok geniş bir akvaryumda tutulsa dahi ergin hale gelen kaplumbağalar eş bulmak umuduyla tutulduğu akvaryumdan kaçmak için elinden geleni yaparlar.

  

Su Kaplumbağaları

  Çok iyi tırmanabilir ve yuvarlanabilirler.  Doğada da benzer şekilde eş bulmak umuduyla bir gölden bir göle ulaşmak için karada uzun mesafeler kat edebilirler. Bu yüzden doğal ortama bir kere bırakıldıklarında çok hızlı yayılırlar. Çok kısa sürede de doğada yumurtlamaya ve yeni yavrular dünyaya getirmeye başlar. Dünyadaki en tehlikeli 100 istilacı tür arasında yer alan kırmızı kulaklı su kaplumbağası şu an ülkemizdeki birçok sulak alanda çoğalmaya devam etmektedir.

 

 

  Yayıldıkları sulak alanlardaki yerli su kaplumbağaları ve balık türleri üzerine yıkıcı etkileri olduğu bilinmektedir. Bir göle bırakılan bir tane kırmızı kulaklı su kaplumbağası ekolojik denge için ciddi bir sorun olarak görülmeyebilir. Ancak yüzlercesi zamanla çok ciddi bir sorun oluştururlar. Bu duruma sebebiyet vermemek için bu kaplumbağaların ithali, evcil hayvan mağazalarında satışı ve sonrası çok sıkı denetlenmelidir. Hayvan severlerin ülkemizdeki diğer hayvan türlerinin sağlığı ve varlığı için başka bir evcil dost edinmelerini tavsiye ederiz. 

Kırmızı Kulaklı Su Kaplumbağalarının Doğal Alanlarımızdan Uzaklaştırılması İçin Neler Yapabiliriz?

- Doğal ortamlardaki sayısını azaltmak için kırmızı kulaklı su kaplumbağaları sulak alanlardan yakalanıp toplanmalı

-  Artık bu hayvanları evinde bakmak istemeyen insanlar için ilgili kamu kurumu tarafından teslim alma programı oluşturulmalı

-  İnsanların bu hayvanları bırakabileceği kontrollü havuzlar yapılmalı

-  Bu türlerin ithalatı yasaklanmalı ve evcil hayvan mağazalarında satışı sıkı denetim altına alınmalı veya tamamen yasaklanmalıdır.

 

 

  İlginizi çekebilir: Su Kaplumbağası Yemleri

 

 

İstanbul Veteriner Hekimler Odası

Egzotik ve Yaban Hayat Hekimliği Komisyonu

Etiketler: su kaplumbağası, kırmızı kulaklı kaplumbağa, süs kaplumbağası
Nisan 19, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR