Muhabbet Kuşu

muhabbet kuşu hakkında

Muhabbet Kuşu

  Muhabbet kuşu, kuş türleri arasında en çok beslenen evcil hayvanlardan biridir. Özellikle ülkemizde muhabbet kuşu beslemek oldukça popülerdir. Şimdi size muhabbet kuşlarının yuvasının, kafesinin, yıkanmasının ve beslenmenin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

 


Muhabbet Kuşu Kafesi

  Muhabbet kuşu beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de muhabbet kuşu kafesi seçimini iyi yapmaktır. Zaman zaman muhabbet kuşunuzu dışarı çıkarmayı ihmal ettiğinizde bile, kafes içinde kısıtlı da olsa uçabileceği kadar büyüklükte bir kafes her zaman ideal olandır. Fakat evinizde yeterli bir alan yoksa ve bütçeniz kısıtlıysa küçük kuş kafeslerinden de kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Kuş kafesinin altına sereceğiniz bir gazete kağıdı hatta görüntüsünün daha estetik olmasını ve kuşlarınız için daha yararlı bir materyal arıyorsanız kumlu kafes altlığından da kullanabilirsiniz. Eğer kafes tabanına gazete kağıdı serdiyseniz hafta 2 kez değiştirmenizde, eğer kafes altı için kuş kumu tercih ettiyseniz de kirlenen yerleri kürek yardımıyla yine haftada 2 kez temizlemeniz gerekir. Kafes temizliğini sürekli olarak ihmal etmeniz durumunda, evcil hayvanınız çeşitli kuş hastalıklarına yakalanabilir. Muhabbet kuşlarının da diğer kuşlar gibi tüy döktüğü bilinmektedir. Özellikle tüy dökme mevsiminde neredeyse tüy tüylerini yeniler ve bu tüylerin evinizin içine saçılmasını elbette istemezsiniz. Bu sebeple sürekli olarak kafes tülü denilen, kuşunuzun dökülen tüylerinin dışarı saçılmasına engel olan kuş malzemesinden edinmeniz gerekmektedir. İhtiyacınız olan kuş malzemelerine koyu renkli yerlere tıklayarak göz atabilirsiniz.

 


Muhabbet Kuşu Beslenmesi

  Muhabbet kuşunu ideal şekilde beslemek, sağlıkları açısından son derece önemli bir konudur. Bu konuda en çok yapılan yanlışlardan biri de muhabbet kuşlarına çok çeşitli ve sık sık yemek yedirmektir. Muhabbet kuşlarına yem dışında sadece dal darı, marul ve lahana gibi gıdalardan vermelisiniz. Meyvelerden ise elma, kayısı ve kiraz gibi meyveler verebilirsiniz. Bunlarında dışında evcil kuşunuzun temel olarak yediği muhabbet kuşu yeminin ise açıkta satılan yemlerden olmamasını öneririz. Çünkü açıkta satılan yemler hava ile temas ettiklerinden tazeliklerini yitirirler ve hijyenik değildirler. Muhabbet kuşu yemi seçerken bilindik markalardan satın almanızı ve paketlerinin yırtık ve açılmış olmadığına dikkat edin. Petburada.com’da satılan muhabbet kuşu yemi çeşitleri ve diğer tüm kuş yemleri bilinen markalar olmakla birlikte kapalı ve son derece özenle paketlenmiş kuş yemleridir.  

 


Muhabbet Kuşu Bakımı

  Muhabbet kuşlarını yıkamak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan biri yağmurlama yöntemidir. Püskürtmeli su spreyleriyle muhabbet kuşunuzun gözüne kaçmayacak şekilde püskürtme yaparak yıkama yapabilirsiniz. Kuşunuzun göz kısmını elinizle kapatarak bu işlemi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak da, muhabbet kuşunu musluğun altında yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta suyun ılık olması gerekmektedir ve fazla tazikli olmaması lazım. Aksi halde kuşunuz ürkebilir ve durum sonrasında onda bir travma yaratabilir. En güvenli yöntem ise kuşunuzu yıkamak için bir muhabbat kuşu kuş banyoluğu satın almaktır. Kuş banyoluğunu kafesin içine koyarak kuşunuzun kendi kedine yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Yapmanız gerek kuşun ayak boyu kadar ılık su doldurmak ve sonrasında yıkanmak işlemini kuşunuza bırakmak. Eğer kuşunuz suyun içine girmeye çok hevesli gözükmüyorsa suyun içerisinde küçük kuş oyuncaklarından bırakabilirsiniz.

 


Muhabbet Kuşu Oyuncakları

  Muhabbet kuşları oyuncaklarla oynamayı çok severler. Özellikle siz evde yokken vakit geçirmek için kuşunuza kafes içinde oyun alanı yaratmalısınız. Muhabbet kuşu oyuncakları, evcil hayvanınızın sağlığı ve psikolojisi açısından oldukça gerekli olan kuş malzemelerindendir. Kuşunuz için oyuncak seçerken kafesin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak seçimler yapmalısınız. Kuş kafesiniz büyükse kuş oyun parkı gibi daha detaylı düşünülmüş kuş oyuncaklarından da satın alarak kafesin içine koyabilirsiniz, eğer kafesiniz küçükse de bu tür kuş bahçesi oyun alanlarını kafesin dışına da kurarak kuşunuzu dışarı çıkardığınız zamanlar şımartmada kullanabilirsiniz. Özellikle yeni sahiplendiğiniz bir kuşu evinize alıştırmanın en iyi yolu onu kuş krakeri, kuş oyuncakları gibi yöntemlerle eve alıştırmaktır. 

 

 

  İlginizi çekebilir: Kuş Kumu Ne İşe Yarar?

 

Etiketler: muhabbet kuşu, muhabbet kuşu kafesi, muhabbet kuşu ne yer,
Mayıs 25, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR