Maltese Terrier (Malta Köpeği)

malta köpeği

Maltese Terrier Genel Özellikleri (Malta Köpeği Genel Özellikleri)

  Maltese Terrier olarak bilinen köpeklerin diğer adı da Malta Köpeği’dir. Maltase Terrier köpeklerin küçük bir vücudu olsa da, bu minik vücutlarının altında güçlü, sağlam bir köpek bulunmaktadır. Alt kürkü yoktur ve tüyleri kıvırcık olmaz. Malta köpeklerinin tüylerinin toplam uzunluğı 22-23cm’a kadar ulaşabilir. Kulakları uzun ve aşağı doğru düşük bir haldedir. Kulakları ve kuyruğu da uzun beyaz tüyleriyle kaplıdır. Göz yapısı koyu renkli ve yuvarlaktır. Burun kısımlarının ucu hafif sivridir ve genellikle malta köpeklerinin burnu siyahtır. Alınları belirgindir.


  Maltese Terrier cinsi köpekler hiperaktif bir yapıya sahiptirler. Fakat yavru maltese terrier köpekler günde 18 ile 20 saat kadar uyuyabilirler. Büyümelerine orantılı olarak uyudukları süre de azalacaktır. Yetişkin maltese terrier köpekler ise günde 12 ile 14 saat uyurlar. Uykusunu alamayan bu köpekler huysuz olabilir, normale oranla daha çok havlayabilir. Köpeğinizin uykunu iyi alması için birkaç önerimiz var.


- Özellikle uyuduklarında çabuk üşüyebilen maltese terrier köpeklerin uyuyacağı yerin sıcaklığı 25 derece ve üzeri olmalıdır.

- Köpek yatağının kaliteli ve yumuşak olması oldukça önemlidir.

- Sizin yatak odanızda değil de başka bir odada yatması daha iyi olur.

- Köpek yatağının yanında sevdiği bir köpek oyuncağı olursa daha iyi hisseder.


 

Maltese Terrier Diş Bakımı

  Her köpek için olduğu gibi Maltese Terrier için de düzenli olarak diş fırçalama önerilir. Diş sorunlarına eğilimleri nedeniyle, köpekleri sadece yumuşak yiyeceklerle beslememek gerekir. Kuru ve yumuşak mama karışı bir beslenme planı önerilir. Yani ne çok set ne de çok yumuşak olmaması tavsiye edilir. 3 haftalıkken maltese terrier köpekleri süt dişleri çıkmaya başlar. 2 aylık olduklarında dişleri tamamen çıkar. 28 adet olan süt dişleri özenle fırçalanmalıdır. Bu işlemi yaparken muhakkak köpek diş fırçası ve köpek diş macunu kullanmalısınız. Aksi halde insanlar için üretilmiş olanlar köpeğinize ciddi zararlar verebilir. Köpek dişmacunu ve köpek diş fırçasına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 


Maltese Terrier’de Görülen Genel Köpek Hastalıkları

  Patella lükx: Patella dizkapağı anlamına gelir. Luxasyon ise anatomik bir parçanın çıkması demektir. Patellaer luxasyonu, diz eklemi içeri girip çıkarak ağrıya neden olur.


  Portosistemik: Karaciğer rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta kanın temizlenmediğinden şüphelenilir.


  Progresif Retine Atrofisi (PRA): Göz bozukluğu olarak bilinir. PRA’nın neden olduğu körlük, gözün arkasındaki foto reseptörlerin kaybından yaşanır. Veteriner hekimden yardım almalısınız.


  Beyaz Köpek Titreme Sendromu: Öncelikle beyaz köpekleri etkileyen bu hastalık tüm vücutta titreme, koordinasyon eksikliği ve gözlerde hızlı hareketleri gibi belirtiler gösterir.


  Köpeklerde içten hapşırma özellikle köpeğinizin heyecanlandığında veya hızlık yemek yediğinde ortaya çıkar. Yine yaz aylarında görülen polenler veya diğer tahriş edici maddeler de alerjik hapşırmalara neden olabilir.

  

malta köpeği 


Maltese Terrier Köpeklerde Göz Temizliği


  Bu köpek cinsinin gözlerinden akan sıvının dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi halde göz ve çevresinde lekeler oluşur. Hem görüntü olarak hem de köpeğinizin sağlığı açısından hoş olmaz. Bu göz temizliğini yapmak için adım adım şunları yapmalısınız.


  Maltese köpeklerde lekelerin oluşumunu engellemek ve geçmesi için gözleri günlük olarak ılık su ile temizleyin ve çapakları steril bir pamukla silin.


  Maltese Terrier köpekelr hazır su içmeye alıştırın. Mineral içeriği yüksek olan su lekelenmeye sebebiyet yarattığından köpeğiniz için arıtılmış, şişelenmiş su alabilirsiniz.


  Köpeğinizi plastik kapta değil paslanmaz seramik veya camdan yapılmış bir mama ve su kabında besleyin.


  Köpeğinizin mama ve su kaplarını düzenli olarak temizlemeyi unutmayın. Kullanılan kabın temizliği ve yenilen köpek mamasının temizliği göz rahatsızlığını etkileyen enfeksiyonların köpeğinize bulaşmasını etkiler.

 


Maltese Terrier Tüy Bakım Önerileri

  Maltese Terrier köpeklerin uzun ve ipeksi tüyleri vardır. Tüyleri beyaz olmakla beraber sarımtırak veya kahverengi lekeleri de olabilir. Günlük tüy bakımlarını yapmak oldukça önemlidir. Göz sıvısından oluşan lekelenmeleri engellemek için günlük göz temizliği ve tüy bakımı gereklidir. Bu bakımı köpek tarağı ile yapmalısınız. Maltese Terrier köpeklerinin saçının dökülmesi beslenmelerinden kaynaklı olabilir. Yüksek kaliteli köpek mamaları ve köpek vitaminlerini kullanmak bu sorunu çözecektir. Eğer köpeklerin saçında aşırı bir dökülme varsa Alopesiden kaynaklanabilir. Bu köpek hastalığı vücuttaki tüylerin dairesel şekilde dökülmesi olarak görülür. Hormonlardan kaynaklanan bir hastalık olabileceği gibi başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu hastalığın birçok nedeni olabileceğinden köpeğinizi bir veterinere götürerek doğru tespiti sağlayabilir ve gerekli tedavi için önerileri edinebilirsiniz.

 

  İlginizi çekebilir: Küçük Irk Yavru Köpekler

 

   
Etiketler: malta köpeği bakımı, maltese köpeği bakımı, malta köpeği genel özellikleri, maltese köpeği genel özellikleri,
Mayıs 31, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR