Kuru Mama İçeriği

kuru mama

Kuru Mama İçeriği

 
Kuru mamaların içeriğini kontrol ettiğimizde et ve et unu mısır buğday vs hemen hemen ilk rastladığımız içerikken bazı içeriklerin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmemekteyiz. İşte bu yazımızda mama içeriğinde bulunan bazı maddeleri ne amaçla kullanıldığı hakkında kısa bir bilgi bulacaksınız. Birçoğumuz kedi yada köpeğimize kuru mama seçerken içeriğinde protein kaynağına bakar alırız . Hatta protein kaynağı ve evcilin yaşına göre mama isteriz.''Falanca markanın Tavuklu yetişkin köpek maması'' gibi ama içeriğinde tavuktan yada kuzudan başka neler var pek bizleri ilgilendirmez gibi davranırız.Kedi yada köpek mamasının içeriğindeki malzemeler oldukça önem arz etmektedir. Bazı maddeler petler de alerjiye sebep olmakta bazılarında ise sindirim sistemi bozulmalarını yaşatmaktadır. Ana kaynaktan sonra en çok kuru mamada kullanılan maddeleri sırası ile tanıtalım istedik hangi madde ne amaçla konulmuş bunu bilmekte yarar var düşüncesi ile bu makaleyi yayınladık.
 
Biberiye; kuru mamalarda sıkça kullanılan doğal bir koruyucu ve antioksidandır. Ayrıca kanseri önleyici bir madde olarak da bilinmektedir. Bilinen herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Kuru mamalarda düşük oranlarda kullanılmaktadır.

 

Bira mayası yararlı olup olmadığı tartışmaya açık bir ham maddedir. Bira mayasının oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemine destek olması, yaraların kapanmasını hızlandırması, stresi azaltması, sindirim sistemine yarar sağlaması bunlardan bazılarıdır. Ancak nadir olarak görülse de bazı köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Yan ürün olduğu için üretim koşullarının sağlıksız olabilme ihtimali de bulunmaktadır.
 
Selenyum hem köpekler hem de insanlar için gerekli bir mineraldir. Köpek beslenmesinde gerekli olan mineraller, köpek mamalarında çok çeşitli formlarda bulunabilir. Örnek vermek gerekirse doğal ve yapay olarak... Selenyumun fazlası zararlı olduğundan dolayı AAFCO köpek mamalarında olması gereken maksimum selenyum değerinin 2 mg/kg olarak sınırlamıştır. Selenyum, köpeklerde tüylerinin sağlığına etken olan başlıca minerallerden biridir.
 
Methionine hem kediler hem de köpekler için gerekli olan bir aminoasit çeşididir. Çoğu köpek maması içeriklerinde görmüşsünüzdür içerikte methionine bulunduğunu. Bu aminoasit eğer içerikte yazıyorsa sonradan yapay olarak eklenmiş ve oranı arttırılmış anlamına gelmektedir. Methionine köpeklerde ve kedilerde idrarı asitleştirmek için kullanılmaktadır. Karbonhidrat ve tahılla dolu köpek mamaları köpeklerin idrarının alkali bir hal almasını sağlar bu da pek çok hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı karbonhidrat oranı yüksek ve tahılla dolu mamalara sonradan yapay olarak köpeklerin idrarının alkali bir hal almamasını sağlamak için methionine eklenmektedir. İçeriğinde methionine ekli köpek mamalarını tercih etmemenizi öneririz.

 

Şeker pancarı küspesi ve pancar posası olarak da bilinmektedir. Genellikle kurutularak kuru mamalara katılmaktadır. Şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Büyükbaş hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır. Bu ürünün köpek mamalarında kullanılmasının nedeni ucuz olması ve lif kaynağı olmasıdır. Kalitesiz bir ürün olduğundan dolayı bazı mama firmaları bu ürünü mamalarına koymak yerine yulaf gibi daha kaliteli lif kaynaklarını seçmektedir.
Günümüzde soya sütten, çikolataya kadar pek çok üründe kullanılmaktadır. Kullanılmasının ilk sebebi ise ucuz bir ürün olmasıdır. Dikkat ederseniz çoğu etli ürünlerde et yerine soya kullanılmaktadır. Hazır aldığımız mantılardan, kullanılan protein tozlarına kadar pek çok ürünün içinde soya bulunabilir.

 

Soya yüksek protein değeri içermesine karşın kaliteli bir protein sunamamaktadır ve sindirilebilir protein oranı düşük bir üründür. Ayrıca köpek kuru mamalarında bulunan soya ürünlerinin ise alerjiye yol açtığı bilinmektedir.
Pirinç en fazla kullanılan hububat olmasına rağmen bazen pirinç hipergliseminin ana faktörü olarak gösterilmektedir.Fazla kullanılmasının amacı en az alerjen ürün olmasından kaynaklıdır.

Alışveriş önerisi: Yavru Köpek Maması

 

Etiketler: kuru mama
Ekim 02, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR