Kedilerde Kulak Uyuzu

kedi kulak uyuzu

Kedilerde ve Köpeklerde Kulak Uyuzu Hastalığı

  Kulak uyuzu Otodectes Cynotis adı verilen, derinin alt kısımlarına yerleşerek kaşıntılı ve akıntılı bir kulak hastalığıdır. Eğer kediniz ve köpeğiniz sürekli başını sallıyor, kulaktan kahve telvesi renginde parçacıklar çıkıyorsa ilk akla gelen kulak uyuzu olmalıdır. Oldukça eziyetli ve can yakıcı bu hastalık bir çok kedi ve köpekte sıklıkla görülmektedir.

  

Reklam

 

Kedilerde Kulak Uyuzu Hastalığının Bulaşma Yolları

  Genelde hasta kedi ve köpeklerde temasla şekillenir. Özellikle dar alanda hasta olan canlının diğerleri ile teması kaçınılmazdır. Böylece kulak uyuzu etkeni sağlıklı olan canlıya hızlıca geçer. Hasta kedi köpek ve köpeğin kulağını temizlemek ya da tüylerini fırçalama için kullanılan objelerin sağlıklı kedi ve köpeklerde kullanılması ile bulaşır. Genelde hemen  hastalık belirtileri görülmez kulak uyuzu etkeni fırsatçıdır, kulağa yerleştikten sonra kedi ya da köpeğin stresli ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumları bekler ve hastalığı oluşturur.

 

Reklam

 

 

Kedilerde Kulak Uyuzu Hastalığının Belirtileri 

  Kedi ve köpekler başlarını sağa sola sallarla ve aniden kulak bölgesini kaşımakla belirtiler görülür. Uyuzun etkisi ve kaşınma ile kulak ve çevresinde kıllar seyrekleşir. Hatta dökülmeler dikkat çeker. Birçok olguda kulak kanalından pis kokulu ve kahve tonlarında akıntı gözlenir.

   

Reklam

 

 

Kedilerde Kulak Uyuzunun Teşhisi

  Şüphelenilen hastanın kulağından alınan akıntı mikroskop altında incelenir ve Otodectes Cynotis adı verilen etkenin görülmesi ile teşhis konulur. Otodectes Cynotis teşhisi veteriner hekimlerce teşhisi kolay konulan bir kulak hastalığıdır.

 

 

Kedilerde Kulak Uyuzunun Tedavisi

  Kulak uyuzunun tedavisinde temizlik esastır. Kedi ve köpekler için üretilmiş kulak temizleme solüsyonları ile kulaklar günlük olarak temizlenmelidir. Kulak temizliği tedavinin esasını oluşturmaktadır. Veteriner Hekiminiz tarafından önerilen pomat yada losyon şeklindeki ilaçlar kulak içerisine uygulanır. Kulak kanalında kronikleşmiş vakalarda antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

 

 

Kedilerde Kulak Uyuzundan Korunma Yöntemleri

  Kedi ve köpeklerin kulakları uygun kulak temizleme solüsyonu ile temizlenmelidir. Hasta kedi ve köpeklerle temastan kaçınılmalıdır. Kulak temizliği ve bakımı sırasında kullanılan malzemelerin hijyeni sağlanmalıdır. Hastalığın başlangıcında tedavi daha kolay olacağından rutin Veteriner Hekim ziyaretlerinde Hekimlerce muayenesi sağlanmalıdır. Özellikle dar ve kapalı alanlarda uzun süreli temaslardan kaçınılmalıdır.

 

 

  İlginizi çekebilir: Diş Bakımı Kediniz İçin Neden Önemli?

 

 

Etiketler: kedi kulak uyuzu, köpek kulak uyuzu, kulak uyuzu, kedilerde kulak hastalıkları
Şubat 04, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR