Küçük Irk Yavru Köpekler

küçük ırk yavru köpekler

Mini Irk Köpekler

  Küçük ırk köpekler, yetişkin ağırlığı 10kg’ı aşmayan köpekler olarak nitelendirilir. Her ne kadar avcılıkta kullanılan ırklardan türemiş olsalar da küçük ırk köpekler refakat köpeğidir. Genelde kapalı alanlarda yaşarlar ve gezintileri kentsel çevrede gerçekleşir.

  

Küçük Irk Yavru Köpeklerin Gelişimi

  Küçük ırk yavru köpekler 8-10 ay arasında hızla gelişilir, büyük ırk köpeklere göre de daha uzun bir ortalama yaşam süreleri vardır. Günde ortalama 20gr alarak ilk altı aylık dönemde gelişimlerinin büyük kısmını tamamlar küçük ırk köpekler. Dolayısıyla bu kısa ve yoğun büyüme dönemlerinde dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlardan en önemlisi de, değişen diş yapılarıyla aşırı kilo almaya müsait olan beslenme tarzlarıdır.

  

Küçük Irk Köpeklerin Diş Yapısının Değişmesi ve Ağız Bakımı

  Yorkshire Terrier gibi küçük ırk köpek yavrularında ilk çıkan dişler yani sütleri çok küçüktür ve sadece diş eti yüzeyinde gözükürler. Kalıcı dişlerinin yerini alması 4 ile 6 ay arası vakit alır. Yorkshire Terrier’lerde yavru köpek mamasının taneciği boyut ve yapı olarak mini ırk köpeklere uygun şekilde üretilmiş olmalıdır. Buna ek olarak yavru köpeklerin beslenmesi ve diş yapısı yakından takip edilmelidir. Alt ve üst diş arkları arasındaki diş arkı kapaması kötü tıkanıklıklara, dişlerinin taç kısımlarında yiyecek birinkintilerine ve sonuç olarak da bakteriyel kolonizasyona maruz kalmaktadırlar. Bu sebeple aslında bütün mini ırk köpekler ağız ve diş problemlerine daha fazla maruz kalmaktadırlar diyebiliriz. Köpek ağız ve diş sağlığı ürünlerine koyu renkli yere tıklayarak göz atabilirsiniz.


 

Küçük Irk Köpeklerin Büyüme Dönemi ve Beslenmesi

  Mini ırk yavru köpeklerinin sütten kesilme dönemlerinde, laktoz sindirim yeteneğinin azaldığı görülür ve yavaş yavaş tahıl nişastasını sindirebilecek hale gelir. Sindirim yetenekleri hızla gelişmesine rağmen gıdalardaki protein, yağ, organik madde ve enerji olarak yetişkin bir köpekle karşılaştırıldığında 3 aylık bir yavru tarafından daha az kullanılabilir. Yavru köpeklerde diyetsel geçiş, doğal savunmalarını desteklemeye katkıda bulunan ve optimal sindirim toleransı sağlarken düzenli büyümeyi destekleyen, çenelerinin ve dişlerinin boyutuna göre uyarlanmış sağlıklı beslenmeye geçiştir.

 

  Bazen küçük ırk köpekleri memnun etmek aşırı kilo alma risklerini de göz önünde bulundurmayı gerektirir. Yeni doğan mini ırk bir köpeğin ağırlığı, yetişkin ağırlığının yalnızca %5’i kadardır. Yani büyük ırk yavru köpeğe göre 5 kat daha fazladır. Çoğu mini köpek ırkları, çok kısa bir büyüme dönemiyle, yani 2 ay içinde ağırlıkları 20 katına çıkıp maksimum seviyeye ulaşacaklardır. Bazı küçük süs köpeği ırkları (Şivava, Minyatür Spitz gibi) ise büyüme dönemlerini 8 ay, bazılarını da 10 ay içinde tamamlayacaklardır. Bu erken büyüme dönemleri sebebiyle, mini ırklarda yağ dokusu gelişimi çok erken başlar.


  Adiposit oluşumu tüketilen kalori miktarını doğrudan etkilediğinden, küçük ırk köpeklerde kilo eğilimini gözlemlemek önemlidir. Ayrıca köpeklerde kısırlaştırma genel olarak kilo alma eğilimlerini arttırır. Küçük ırk yavru köpek mamaları ya da diğer adıyla mini ırk yavru köpek mamaları, onlar için özel besin değeriyle ayarlanmış olup önerilen miktarlarda verildiğinde köpeğinizin için oluşan riskleri önleyecek ve sağlıklı büyümesine katkıda bulunacaktır. Bu ek olarak köpeğinizin gıda gereksinimi gözlendiğinde köpek ödül maması vermenizi öneririz ve bu köpek ödüllerinin de köpeğinizin sağlıkla büyümesi için günlük gıda alımına dahil edilmesi gereklidir.

 


Etiketler: küçük köpek ırkları, küçük ırk köpek maması, mini ırk köpekler,
Nisan 02, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR