Köpeklerde Kulak Akıntısı

köpek kulak akıntısı

Köpeklerde Kulak Akıntısı

  Köpeklerde kulak akıntısının nedeni genelde kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır. Köpeklerde kulak enfeksiyonu aynı köpeklerde burun akıntısı gibi acı verici ve ağrılıdır. Köpeğinize bu acıyı yaşatmamak için kulak akıntısı belirtilerini farkettiğinizde veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Köpeklerin kulağında kanama, yara ve akıntı gördüğünüzde geç kalmadan köpeğinizi muayene ettirmenizi öneririz. Köpeklerde kulak akıntısının belirtilerini, önlenmesini ve tedavisi ile ilgili en doğru bilgileri veteriner hekimden almalısınız. Biz bu yazımızda sadece köpeklerde kulak akıntısı hakkında bir fikrinizin olması ve bu durumla karşılaşıldığında olası senaryoların neler olabileceği hakkında yazmaya çalıştık.

 


Köpeklerde Burun Akıntısının Nedenleri ve Tedavisi

  Köpeğinizin kulağına dokunduğunuzda ağrı varsa ve acı çekiyorsa, köpeğiniz kafasını bir tarafa doğru eğiyorsa, kulaklarını kaşıyorsa, kulağından koku geliyorsa ve iltihaplanma varsa kulak problemlerine dikkat edilmelidir.

 

köpeklerde kulak akıntısı

 


Köpeklerin Kulak Akarları

  Köpeklerin kulak akarları oldukça küçük olmasına rağmen özellikle genç köpekler için büyük problem olabilir. Köpeğinizin kulak akarı olabileceğinin belirtilerinden biri de kulağında siyah kahverengimsi bir akıntının olmasıdır. Köpeklerde kulak akarları için çeşitli tedaviler bulunur. Bazı tedavi tipleri sadece yetişkin akarları öldürür. Ancak yeni ürünler yumurtaları ve olgunlaşmamış formları da ortadan kaldırır. Bu ürünlerle yapılan tedavi oldukça işinize yarayacaktır. Köpeğiniz için en iyi tedaviyi iyi bir muayeneden sonra veteriner hekiminiz planlayacaktır. Sonrasında önerilen tedaviyi aksatmadan uygulamanız yeterlidir.

 


Köpeklerde Dış Kulak Enfeksiyonu

  Sarı, kırmızı veya kahverengimsi bir kulak akıntısı köpeğinizin kulağında enfeksiyon olduğunun habercisi olabilir. Köpeklerde görülen alerjiler, akarlar, fazla kulak mumu üretimi, aşırı banyo ve yüzme sonucu köpeğinizin kulağında enfeksiyonlar oluşabilir. Köpeğinizin kulak iltihabına yakalandığının diğer belirtileri arasında da; kötü koku, ağrı, sıcak kulaklar, köpeğinizin başını sallama bulguları yer alır. Bu belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir. Köpeklerde dış kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için, veteriner hekiminiz köpeğinize kullanması için antibiyotik, losyon, köpek kulak temizleme solüsyonları ve köpek kulak kurutucu maddeler önerebilir. Köpeklerde görülen dış kulak enfeksiyonunda, kronik problem yaşandığı zaman da bazen ameliyat gerekebilir. Köpeklerde dış kulak enfeksiyonları hemen tedavi edilmeli ve daha kötü hale gelmemelidir. Eğer tedavi edilmezse köpeğinizdeki kulak enfeksiyonun ilerlemesi evcil hayvanınızda sağırlığa neden olabilir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Aksesuarları 

 


Köpeklerde İç Kulak Enfeksiyonu veya Orta Kulak Enfeksiyonu

  Köpeklerde tedavi edilmemiş bir dış kulak iltihabı, ağrılı iç kulak ve orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Köpeklerde görülen orta veya iç kulak enfeksiyonu muhakkak antibiyotik kullanılması gereken bir hastalıktır. Köpeğinizi muayene ettirmeye veteriner hekime götürdüğünüzde, veteriner hekim köpeğinizin kulağını temizler ve gerekli tedavi planlamasını yapar. Fakat enfeksiyon çok ciddi aşamalara geldiğinde köpeğiniz için ameliyat gerekli olabilir. İç kulak enfeksiyonu ve orta kulak enfeksiyonu oldukça ağrılı ve acılı bir rahatsızlıktır. Vakit kaybetmeden ilaçları temin etmeli ve köpeğinizin iyiliği için ilaçlar yardımıyla ağrıyı bastırmalısınız.

 


Veteriner Hekime Ne Zaman Başvurmalıyım

  Veteriner hekime gitmeden önce evde kendiniz bir takım incelemeden geçirebilirsiniz köpeğinizi. Öncelikle köpeğinizin kulaklarını hafifçe çekerek içine ve etrafına bakın. Köpeğinizin kulaklarında görmeniz gereken temiz ve pembe bir deridir. Eğer köpeğinizin kulağında kızarıklık, şişme veya koku farkederseniz vakit kaybetmeden veterinere danışmalısınız. Tedavi edilmediği takdirde köpeklerde görülen kulak problemleri ciddi, ağrı, kanama, denge sorunları ve hatta sağırlık ile sonuçlanabilir. Unutulmamalıdır ki köpeklerde kulak akıntısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir ve koku, renk, kıvam gibi belirtiler tanıyı koymada çok önemlidir. Köpeğinizin kulak akıntısının nedenini ve tedavi yöntemini veteriner hekim belirlemelidir.

 


Köpeğin Kulağına İlaç Uygulama

  Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kulak akıntısını temizlemek için kulak damlası önerebilir. Birkaç hafta boyunca bu damlayı uygulamanız gerekmektedir. Köpeğinizin kulağına damlayı uygulayabilmek için bazı ipuçlarına ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle kulak damlalarınını köpeğinizin yakınında bulundurun. Evcil hayvanınızın kafasını tutup parmaklarınızı köpeğin çenesinin altına sarın. Köpeğinizi kaldırın ve balmumundan pamuklu bir bez veya kulak temizleme çubuğu ile temizleyin. Kulağın fazla derinine inmemeye özen gösterin ve kulak borusuna zarar verebilecek çubuklar kullanmayın. Buna ek olarak kulak zarına zarar verebilecek uygulamalardan kaçının. Köpeğininzin başını sabit tutarak veterinerin önerdiği miktarda damlayı kulağın içine damlatın. İlacı damlattıktan sonra köpeğinizin kafasını bir süre sabit tutun. Böylece köpeğiniz kafasını sallayıp ilacı dışarı atamaz. Köpeğinizin kulağına 30 saniye boyunca masaj yapın. Köpeğinizin kulak tıkanıklığını gidermek için kulak temizliğine dikkat edin ve ilaçlarını kullanmayı aksatmayın. Köpeğinizin temiz ortamlarda bulunması  ve sağlıklı olması olması için veterinerin verdiği talimatları yerine getirmeye çalışın.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri 

 


Köpeklerde Kulak Sorunlarının Önlenmesi

  Köpeklerde kulak problemlerine yatkın olan türler sarkık kulaklı köpekler, basset köpekleri, İrlanda setterleri ve spanieller gibi köpek türleridir. Fakat herhangi bir köpek türü de kulak akarlarına yakalanabilir, kulaklarında enfeksiyon gelişebilir ve kulaklarında tıkanıklık oluşuracak maddelr görülebilir. Köpeğinizde kulak problemlerini önlemeniz onun mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Köpeğinizin kulak problemleri tedavi edilmez ise daha büyük sorunlara neden olabilir. Köpeğinizin kulağında enfeksiyon ve bakteri oluşmasını önlemek için sürekli kontrol etmelisiniz.

 


Köpeklerin Kulaklarının Sağlıklı Olması İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

- Köpeğinizin kulağında kir, koku veya yabancı cisimler olup olmadığına bakın.

- Köpeğinizin kulaklarını 15 günde bir kontrol ederek gerekli bakımları yapın.

- Köpeğinizin kulaklarını sürekli temiz ve kuru tutun.

- Evcil hayvanınızın kulaklarını temizlerken baskı yapmamaya çalışın ve kulağına zarar verecek maddelerle temizlik gerçekleştirmeyin.

- Köpeğinizin suda vakit geçirdiği zamanlara dikkat edip gerekli önlemleri alın.

- Köpeğinizin kulağında herhangi bir akıntı gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekimle görüşün.

- Eğer veteriner hekim köpeğinize tanı koyduysa önerilerde bulunduysa tedavisini aksatmadan uygulayın.

 

 

   İlginizi çekebilir: Yaş Evrelerine Göre Köpek Mamaları


Etiketler: köpek hastalıkları, köpek kulak hastalıkları, köpeklerde kulak akıntısı, köpeklerde iç kulak iltihabı, köpeklerde orta kulak iltihabı, köpeklerde dış kulak iltihabı,
Nisan 19, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR