Köpeklerde Diş Taşı

köpek diş taşı

Köpeklerde Diş Taşı

  Köpekler ve kediler için dişin önemi anlatmakla bitmez. Özellikle köpekler severek yedikleri kemikleri parçalamak için sağlıklı dişlere ihtiyaç duyarlar. Sindirim köpeklerde ağızda başlar ve sağlıklı bir sindirim sistemi için yiyeceklerin parçalanarak mideye gönderilmesi gerekir. Köpeklerde diş çürükleri, diş taşları ve diş eti enfeksiyonları kötü bir sindirim başlangıcı olduğu gibi kötü bir ağız kokusunun sebebi olabilir!

  

köpek diş taşı

 

 

Köpeklerde Diş Problemleri

  Köpeklerde en fazla görülen diş problemleri, diş taşları (tartar) ve diş eti iltahabı (gingivitis) dır. Diş taşları köpeklerde en fazla görülen problem olmasına rağmen bir kaç tedbirle oluşumu geciktirilip, basit medikal uygulamalarla diş taşları giderilebilmektedir. Tedavi edilmeyen diş taşları diş çürüklerine ve diş eti iltihaplarına sebep olmaktadır.

 

köpek diş taşı 

 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıklarından Korunma

  Diş eti hastalıktan korunma ve tedavi mümkündür. Veteriner hekim kontrolü ve evde iyi bir bakım ile evcil hayvanınızın ağız sağlığı kolaylıkla sağlanabilir. Ağız sağlığı yerinde olmayan köpeklerin ağızlarındaki koku onlarla olan ilişkilerimize bazen olumsuzluklar getirebilmektedir. Diş taşlarının dişe ve diş etine zarar vermesine fırsat vermeden en az yılda bir kez Veteriner Hekiminizi bu konuda sizleri yönlendirmesi ve tedbir için muayene ettirmenizde fayda olduğu unutulmamalıdır.

 

  Yumuşak gıdalarla beslenen köpeklerde diş taşı oluşumu daha kolay şekillenmektedir. Köpeklerin mamayı kırarak beslenmesi adeta diş yüzeyindeki sürtünmeden dolayı diş taşının dişe tutunmasına engel olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile diş taşı görülme olasılığı giderek artmaktadır. Buna fırsat vermemek için köpeğinizin dişlerini uygun bir köpek diş macunu ve köpek diş fırçası ile günde en az bir kez fırçalamanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda diş taşı oluşumunu engelleyen köpek ağız antiseptikleri ve solüsyonları ile temizliğini yapabilirsiniz.

 

 

köpek diş taşı  

 Köpeklerde Diş Taşı Gidericiler

  Köpekler için üretilmiş toz yada likit şeklinde köpek diş taşı gidericiler mevcuttur. Bunlar tükürüğün ph yapısını değiştirerek diş taşlarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

  Bazı oyuncaklar da oynarken köpeklerin diş ve ağız bakımını yapması için tasarlanmıştır. Diş iplerive kauçuk köpek oyuncaklarının bir kısmı ısırma sırasında dişlere yaptığı mekanik etki ile ağızdaki çürüme ve diş taşı oluşumuna sebep olan yemek artıklarını temizlemektedir.

   

 Köpeklerde Diş Taşları

  Diş taşları çürüyen dişle birlikte kan dolaşımına bakteri girişine sebep olduğu için bir çok organa zarar vererek sistemik problemlere neden olmaktadır. Aynı zamanda diş etinde yaptığı olumsuzluklarla birleşince diş kayıplarına sebep olur ki bu asla istenmeyen bir durumdur. Köpekler etçildir ve eti parçalamaları gerekir. Diş kayıplarında maalesef fonksiyonel olan dişlerin olmamasından kaynaklı sindirim problemleri yaşanır.

  Bazı geç kalınmış durumlarda diş taşı gidericiler işe yaramaz ve mutlaka Veteriner Hekim tarafında müdahale gerektirir. Kısa süreli bir diş taşı temizliği operasyonu ile köpeğiniz sağlıklı dişlere kavuşur.

 

 

  İlginizi çekebilir: Adım Adım Köpeğinizi Bebeğinizle Tanıştırmanın İpuçları

 

 
Etiketler: köpek diş taşı giderici, köpeklerde diş problemi, köpeklerde diş çürükleri, köpeklerde diş taşları, köpeklerde diş eti hastalıkları,
Ocak 28, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR