Köpekler Neden Isırır ve Bunu Nasıl Engelleriz?

köpek ısırması

  Köpekler toplumsal yaşantıya ayak uydurabilmiş canlılardır. İlk evcilleştirilmesinden bu yana insanoğluna faydaları saymakla bitmez. Koruma, kollama, oyun ve en önemlisi de bizlere can yoldaşı olabilmeleridir. Evcilleştirilmeleri ile birlikte bazı doğal  karakterleri günümüze aktarılmıştır. Öncelikle köpeklerin neden ısırdıklarını irdeleyelim.

 

Köpekler Neden Isırır?

1) Köpeklerin koruma ve kollama iç güdüleri bazen köpek sahipleri için içerisinden çıkılmaz bir hal alır. Birinin sizi korumasının elbette size hissettireceği güven tartışılmazdır. Evinizi koruyan bir köpeğiniz varsa bu köpek evinize ya da bahçenize yabancıların müdahalesini ekarte etmek için idealdir. Fakat her yabancı size yada evinize tehdit değildir ve bazen köpeğiniz gelenin iyi yada kötü niyetini çözmeden ısırmaya yönelir. Bu tamamen sizi yada alanı sahiplenme güdüsünden kaynaklanan bir durumdur.

2) Bazen karakter olarak korkak ve ürkek köpekler kendilerini korumak amaçlı ani hamlelerle ve kontrolsüz olarak ısırmayı tercih ederler. Onlar için herkes ya da her şey tehdittir ve tehditleri kendi savunma sistemi olan ısırma ile yok etmeye çalışır. Isırmanın sonrası da kaçarak kendini güvende hissedeceği bir yere sığınmaktır.

3) Bazı anne köpekler yavrularının güvenliğini sağlamak için özellikle yabancılara karşı tehditkardır. Emziren bir anne köpek, hormonlarının da etkisi ile biraz saldırganlaşmaktadır. Bu sebeple yavruları olan bir köpeğe yaklaşırken temkinli olmak gerekmektedir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri

4) Prey Drive tarzı ısırıklar. Bu tip ısırıklar daha çok köpeklerin avcılık içgüdülerinden kaynaklanan ısırıklardır. Motosikletli kişiler, koşanlar, bisiklet sürenlere karşı yapılan bir eylemdir ve yakalama içgüdüsünü aktive eder ve köpeğiniz kontrolden çıkar. Adeta hareketli olanı bir av olarak algılar ve avını yakalamak için harekete geçer.

  

 

5) Bazı hastalıklar ısırmaya neden olur ve bunun altında yatan sebep de aslında kendini koruma ve korkudan kaynaklıdır. Örneğin kuduz saldırganlığı ya da canı yanan köpeğin gösterdiği davranış gibi.

 

6) Kaşınmaya bağlı ısırma ve kemirmeler hemen hemen her köpek yavrusunda görülen bir durumdur. Diş değiştirme döneminde kaşınan damak için köpekler bazı objeleri kemirirler. O dönemde kaşıntının verdiği ısırmalar bazen alışkanlık olarak kalır ve kaşınmanın dozunu ayarlayamayan köpekler ısırma eylemini istemeden de olsa gerçekleştirir.

  

7) Merak ve parçalama güdüsü yine doğal hayattan günümüze aktarılan bir davranış şeklidir. Avlanma ya da ava ulaşmak için parçalamaya çalışırlar ve sonunda hedefe ulaşırlar. Örneğin bir ağaç ya da çalılık içerisindeki av için yaptıkları bu davranış günümüzde ev yaşamında yataklarını ısırarak parçalama halini almıştır. Günümüzde davranış bozukluğu olarak tanımlanan bu hareket aslında içgüdüsel bir davranıştır ve onların hedefe ulaşması için yaptıkları bir eylemdir.

 

Etiketler: köpek ısırması nasıl engellenir, köpek niye ısırır,
Nisan 18, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR