Köpekler Sadece Kuru Köpek Maması Mı Yer?

köpekleri beslerken

Köpekler Sadece Kuru Köpek Maması Mı Yer?

  Köpekleri iyi ve sağlıklı besleyebilmek için öncelikle onların sindirim ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmamız lazım. Çok eski dönemlerde, köpekler avcılık yaparken sindirim sistemleri etçil olmaya yönelikti. Günümüzde evcilleşmeyle beraber köpeklerin yeme alışkanlıkları da değişti. Sadece insanların hayatlarına değil, yemeklerine de ortak olmaya başladılar. Bunun sonucunda köpeklerin beslenme alışkanlıkları değişti ve artık yarı etçil denebilecek sindirim sistemlerine geçtiler. Köpeklerin tüm beslenme değerlerine buna göre ayarlanmaya başlandı.

  

Köpeklerin Sindirim Sistemi

  Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpekleri beslemekle doyurmak da birbirinden farklı kavramlardır. Sadık dostlarımızı insan artıklarıyla beslemek doğru bir fikir değildir ve bu besleme yöntemi ileride köpeğinizin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına sebebiyet verir. Hatta genel olarak insanların da doğru ve yeterince beslenmediğini düşünürsek, insan yemeğinin artıklarıyla bir köpeğinde yeteri derece doğru beslendiğini söylemek mümkün olmayacaktır. Buna ek olarak bizim sindirim sisteminizle köpeklerin sindirim sisteminin farklılığı, insanlar için çok sağlıklı ve besleyici besin maddelerinin köpeklerin sindirim sistemi için sakıncalı olabileceğini unutmamanız gerekir.

 

 

Köpekleri Beslemenin Pratik ve Hijyenik Yolu

  Günümüzde köpekleri besleyebilmenin en pratik ve en hijyenik yolu onları kuru köpek maması ile beslemektir. Kuru köpek mamaları, köpeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için şuanda en kolay yol olarak gözükmektedir. Ancak kuru köpek mamalarının da kendi aralarında kalite sınıflandırmaları vardır. Kaliteli ve dengeli bir köpek mamasının ham maddeleri gerçek kaynaklardan elde edilir. Dolayısıyla aile bireyi olarak gördüğümüz köpeğimiz için de kaliteli köpek mamalarından tercih etmenizde yarar var. Kaliteli köpek mamalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. Köpeğinizin ırkına, yaşına ve besin kaynaklarının kökenine bağlı olarak çeşitli köpek mamaları üretilmektedir. Köpeğinizin damak zevkine ve egzersiz planına bağlı olarak günlük beslenme planlarını oluşturabilir, sonrasın en uygun köpek mamasını seçerek köpeğinizi besleyebilirsiniz.

  

Köpeklerin Çiğ Etle Beslenmesi (Raw Diet)

  Bazı köpek sahipleri, köpeklerini ekonomik sebepler veya kuru köpek mamasına olan güvensizlikleri nedeniyle köpeklerini doğal yolla beslemeyi tercih ederler. Doğru hazırlandığı takdirde bu çeşit besleme de son derece köpeğiniz için yararlı olabilir. Özellikle protein kaynaklarının pişirilmeden köpeklere besin olarak verilmesi, köpeğin maksimum derecede proteinden yararlanmasına olanak tanır. Köpekleri çiğ besleme (row diet) diye bilenen besleme modeli genelde üçte iki protein kaynağı, üçte bir sebze, meyve ve karbonhidrat bileşimiyle sağlıklı bir karışım oluşturulmasıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çiğ beslemede protein kaynağının parazitler ve patojen bakterilerden arındırılmış olması gereklidir. Eğer köpeğe vereceğimiz protein kaynağından emin değilsek, en doğrusu da pişirmek olacaktır. Köpeğe verilecek olarak row diet (çiğ besleme) modelinde verilen etin çiğ olması kesinlikle köpeklerin vahşileşmesine ya da saldırganlaşmasına neden olmaz.

   

  İlginizi çekebilir: Köpek Tasması

 


Evde Köpek Maması Hazırlama

  Evde hazırlanacak köpek maması tarifi vermek gerekirse, şöyle bir karışım hazırlayabilirsiniz. Malzemeler;


  300 gram tavuk eti, hindi eti, koyun eti veya dana eti

  100 gram tuzsuz lor peyniri

  1 adet haşlanmış yumurta

  100 gram yulaf

  100 gram doğranmış kabak, elma, havuç karışımı

  20 gram ufalanmış fındık ve ceviz

  50 gram sığı jelatini


  Bu tarifi etle bütünleştirip porsiyonlara ayırıp köpeğinize sabah ve akşam verebilirsiniz. Kalan kısmı buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak bu tür besleme modeline geçmek hem bütçenizi zorlayabilir, hem de alışverişte harcanılan ve mamayı hazırlama da harcanılan süre ve bulaşıklar düşünüldüğünde çok da cazip gelmeyebilir. Tercih sizin. Sonuç olarak köpeğinizi ister köpek maması ile besleyin, isterseniz de evde hazırlanmış çiğ besleme modeliyle ama unutmayın ki köpeğinizi kaliteli ve dengeli besin maddeleriyle beslemeniz her zaman en doğrusudur. 

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Nasıl Yıkanır?

  


Etiketler: köpek maması, köpek mamaları, row diet, köpekleri çiğ besleme,
Mayıs 18, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR