Köpeklerde Beslenme

köpek beslemek

Köpek Beslemek

  Yavru köpeğiniz eve ilk girdiği andan itibaren en önemli nokta ilk günden nerede yemek yiyeceği ve su içeceğinin belirlenmesidir. Hem kuru mama hem de suyu için 2 ayrı temiz kap bulundurun. Suyunun her zaman taze ve temiz olmasına önem verin. Sizin için özenle seçtiğimiz köpek mama ve su kaplarına koyu renkli yere tıklayarak göz atabilirsiniz.

  Burada diğer önemli bir noktada yavru köpeğinizin yeme zamanı her zaman sizden sonra olmalıdır. Böylelikle evde patronun kim olduğunu daha bebekken anlatırsınız.

  

Yavru Köpeklerin Büyüme Dönemleri

  Yavru köpeğinizin büyümesi ırkına ve büyüklüğüne göre değişse de her yavru için büyüme iki açamadan oluşur;

  İlk 5 veya 6 aya kadar çok hızlı gelişir. İskelet sistemi güçlenip, günlük kilo kazancı hızlı olduğundan bu dönem önemlidir. Bu sırada sindirim sistemi halen tam gelişmemiştir ve katı gıdaya geçişe yavaş yavaş alışır. Yetişkinlik dönemine kadar sindirim sistemi gelişir.

  İkinci dönemde (ırktan ırka değişir; 6 ve 10-15 aylık arası), büyüme hızı yavaşlar. İskelet sistemi iyice güçlenir, kaslar gelişir ve kalıcı dişleri (3 - 7 ay arası) çıkar.

 

 

Köpekler Ne Kadar Sürede Gelişirler?

-  Mini Irklar (yetişkin ağırlığı 1-10 kg arası), 10 aya kadar

-  Medium Irklar (yetişkin ağırlığı 11-25 kg arası), 12 aya kadar

-  Maxi Irklar (yetişkin ağırlığı 26-44 kg arası), 15 aya kadar

-  Giant Irklar (yetişkin ağırlığı 45 kg üstü), 18-24 aya kadar

  Yaşamlarının ilk haftalarında bağışıklık anneden geçer. 4 ile 12 haftalar arasında kendi savunma sistemleri gelişmeden vücutlarındaki antikorlar azalmaya başlar. Bu dönem çok kritik olup, hastalıklara karşı hassastır. Aşılama ile bağışıklık arttırılır Sinerjik antioksidant kompleks (Vitamin C&E, taurin, lutein) ve antikor üretimini arttırması için MOS içermesine dikkat edin.

  Yavruların ileriki dönemlerindeki sağlıkları büyüme dönemindeki bakımlarıyla ilgili olduğundan bu dönemde beslenme açısından hiçbir hata yapmamaya dikkat edin. Köpekler karnivor olduklarından insanlardan tamamen farklıdırlar bundan dolayı da bizle aynı gıdaları yiyemezler!

  Maması enerji sağladığı gibi vücut hücrelerinin sağlıklarının devamlılığını sağlamalı, sindirim,eklem ve yaşla birlikte görülebilecek problemleri de önlemelidir. Bu dört önemli noktayı yerine getirebilmesi içinde çok iyi ve dengeli formüle edilmelidir. Proteinler, mineraller, oligo-elementler, vitaminler, yağlar ve glusitler beslenmede önemli rol oynarlar. 

  Miktarları her köpeğin büyüklüğüne ve hatta bazı ırklarda özel olarak ne az ne de fazla olacak şekilde ayarlanmalıdır.

  

Köpeklerin Boyutuna Göre Beslenme

  Her bir köpeğin boyutuna göre beslenme şekli çok önemlidir. Örneğin bir Chihuahua ve St.Bernard arasında yetişkin ağırlıklarında oldukça fark vardır. Bundan dolayı da ihtiyaçları hem büyüme hem de ilerleyen dönemlerinde ayrıdır. Yetişkin ağırlığı ve büyüklüğünün yanında, fiziksel aktivitesi, yaşı, ırkı ve özel hassasiyetleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 

  Örneğin Golden Retriever ve Labrador Retriever her ne kadar ilk bakışta benzer gözükse de aynı özelliklere sahip olmadıklarından besinsel ihtiyaçları farklıdır.

  Köpeklerde mamanın formülünün yanında tanelerin büyüklüğü, yapısı, şekli ve yoğunlukları da çok önemli olup çene ve dişlerine uygun olmalıdır. Örneğin Bulldog, Pug ve Shih Tzu'lar brachycephalic kafa yapısına(kısa,büyük ve yuvarlak) sahiptirler. Ayrıca alt çeneleri de daha uzun olduğundan bu köpekler mama tanelerini almakta zorlanırlar. Bundan dolayı da kolay yiyebilecekleri şekilde ve büyüklükte özel mama tanesine ihtiyaçları vardır.

  Köpeğinizi hiçbir zaman ev yemeği,mama artığı ve sürekli ödüllerle beslemeyin. Bu yiyecekleri hazırlarken onların yaş, büyüklük, fiziksel kondisyonu ve ırkının ihtiyacı olan ham maddelerin hepsini temin etmeniz, sürekli taze olarak hazırlamanız, uygun oranda ve miktarda doğru pişirmeniz zor olduğu gibi siz masadayken masaya atlamasına teşvik edebilirsiniz. İyi formüle edilmiş kaliteli komple bir kuru mama tüm ihtiyaçlarını karşılar ve sindirim problemlerini de azaltır.

 

  

köpek besleme 

  

Köpeğiniz İçin Beslenme Tavsiyeleri

  5-6 aya kadar günlük tavsiye edilen miktarı 3 öğüne bölerek veriniz.

  Eğer mamasını değiştirmeniz gerekirse yavrunun sindirim sisteminde bir problem olmaması için mamayı aşamalı olarak veriniz. En iyisi ve doğru olanı da eski mamasını yeni maması ile karıştırmaktır;

  • 1.&2. günler; %75 eski mama + %25 yeni mama
  • 3.&4. günler; %50 eski mama + %50 yeni mama
  • 5.&6. günler;%25 eski mama + %75 yeni mama
  • 7.gün ve sonrası; %100 yeni mama

 

  İlginizi çekebilir: Golden Retriever ve Genel Özellikleri

 

Etiketler: köpek maması, köpeklerde beslenme, köpek beslemek, köpek mamaları,
Ekim 01, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR