Kısırlaştırılmış Kedilerde Beslenme

kısır kedi

Kısırlaştırılmış Kedilerin Besin İhtiyaçları

  Kısırlaştırılmış kedilerin normal kedilere göre besinsel ihtiyaçları oldukça farklıdır. Bu farklılıkları bilmek sevimli dostlarımızın daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlar. Dünyada veteriner kliniklerini ziyaret eden kedilerin %60 – 70 ‘i kısırlaştırılmıştır. İngiltere’de ise bu aran %95’tir. Kısırlaştırma operasyonun bir çok yararı vardır. Popülasyon kontrolü ve sağlık problemlerinde azalma görülürken; inleme, sürtünme, ağlama gibi davranış bozuklukları da olumlu yönde düzelir. Kısırlaştırılma sonrası kedinizin karşılaşabileceği riskli durumlar ise kilo alımı ve idrar taşlarının oluşumudur.

  Kısırlaştırma sonrası, kedilerde kilo alımı gözlenebilir çünkü; Metabolizmayı düzenleyen cinsiyet hormonlarında düşüş şekillenir. Bu düşüş özellikle kedilerin metabolizma hızının azalmasına ve buna bağlı kilo alımlarının şekillenmesine neden olur. Ayrıca kısırlaştırma sonrası kedilerin iştahı %17’den fazla artarken, enerji ihtiyacı ortalama %30 azalır. Bu nedenle kısırlaştırılmış kediler, kısırlaştırılmamış olanlara oranla 3,4 kat daha fazla kilo alma riskine sahiptirler.

  Kısırlaştırma sonrası, kedilerde idrar taşı oluşabilir çünkü; İdeal ağırlığının üzerinde olan kediler daha az hareket ederler ve su içme oranları da düşük olabilir. Bu durum kedilerin idrarlarının daha konsantre olmasına, dengesiz PH oranına dolayısıyla idrar taşlarının şekillenmesine neden olmaktadır. Buna bağlı olarak kısırlaştırılmış kediler, kısırlaştırılmamış olanlara oranla 3,5 kat daha fazla sitruvit taşı oluşturma, 7 kat daha fazla okzalat taşı oluşturma riskine sahiptirler.

 kısırlaştırılmış kedi maması

 

Kısırlaştırılmış Kedilerde Metabolik Değişimler

  Kısırlaştırma sonrası ilk 48 saatlerde kedilerde metabolik değişimler başlar. İşte bu nedenle beslenmelerinde mutlaka hızlı şekilde bir mama değişikliğine gidilmelidir. Yeni mamanın mutlaka enerji ve yağ içeriği daha düşük olmalıdır. Mamadaki L- karnitin ve lizin oranının yüksek olması; yağ yakımını hızlandırarak yağsız kas kütlesinde artış şekillendirir. Böylece minik dostunuzun kilo alması önlenmiş olur. Diğer yandan mama tarafından oluşturulan idrar PH’sının 6,2 – 6,4 dolaylarında olması ve kontrollü seviyelerdeki magnezyum – fosfor oranı kedinizde idrar taşlarının oluşma ihitmalini önler.

  Kısırlaştırılmış kedilerin diğer kedilerden farklı olarak özel beslenme ihtiyaçları olduğunu unutmamız gerekir. İşte bu nedenle Hills Science Plan Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 8kg ve Hills Science Plan Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 1,5kg seçenekleriyle, yavru kediler içinse Hills Science Plan Kitten Yavru Kuru Kedi Maması 5kg olarak kedinizin sağlığı için bütün riskli durumları ortadan kaldırır ve uzun süreli beslenmeye uygun olarak formüle edilmiştir. Hill’s Science Plan Sterilized Cat ve Hill’s Science Plan Vet Essensials Neutered Cat Lower Fat Young Adult olarak arama yapabileceğiniz Hill's kedi mamaları bulunmaktadır.

  İlginizi çekebilir: Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Etiketler: Cat, kedi, kedilerde beslenme, Kısırlaştırılmış, Kısırlaştırılmış Kediler, Kısırlaştırılmış Kedilerde Beslenme
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR