Kedilerde Tırnak ve Tüy Kesimi

kedi tırnak kesimi

Kediler Nasıl Yürür?

  Kedi familyası ayak parmaklarının uçları ile yürür. Ön patilerinde beş ve arka patilerinde dört parmakları bulunur. Çita, balıkçı kedi ve yassı baş kedi haricinde bütün kediler tırnaklarını parmaklarından dışarı uzatıp tekrar geriye çekebilirler. Yürürken kendiliğinden çıkmamaları ve böylece boş yere, yıpranmamaları için tırnaklarını çıkarmak için özel kasları vardır. Tırnaklar kullanılmadıkları zaman, derinin içinde saklı şekilde durur.

 

Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

  Tırnak kesme uygulamasına kediniz yavruyken alışmasını sağlamanız ileriki dönemlerde olası güçlükleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Yavru kedilerin tırnakları iğne gibi sivri ve keskindir. Yavru kedilerde tırnak kesimi sivri bölgeyi alarak bir başlangıç sağlanabilir yavru kedilerde tırnak keserken çok dikkatli olunmalıdır.

  Kedilerde tırnak kesimi orta kısımda damar ve sinirleri içeren canlı doku ve onun ilerisinde ölü tırnak dokusundan oluşmaktadır. Kedi tırnağı kesilirken ölü dokunun kesilmesi gerekir eğer canlı dokuyu da keserseniz kanamaya neden olursunuz. Beyaz tırnaklı kedilerde tırnak kesimi kolayca ayırt edilebilir ölü doku ve  canlı doku bu işlemi biraz daha kolaylaştırmaktadır. Siyah tırnaklı kedilerde durum tam tersidir. Bunun için yapmanız gereken kedinin patisine sıkıca bastırmak ve dışarıya çıkmasını sağlamak sonra kuvvetli bir tırnak makası ile canlı tırnağı kesmemeye gayret ederek geride 2-3 milim kalacak şekilde tırnağı kesiniz.

  Tırnak kesimi için özel olarak tasarlanmış kedi tırnak makaslarından yararlanabilirsiniz. İnsanlar için üretilen tırnak makasları bu iş için uygun değildir. Hiç bir zaman kanamaya neden olabilecek şekilde tırnak kesmeyiniz. Eğer tırnak kanıyorsa o zaman pıhtılaşmasını sağlayan bir preparat kullanmalısınız, elinizde gümüş nitrat içeren ürün varsa kanamayı durdurmak için kullanabilirsiniz. Eğer kanama durmuyorsa tüm patiyi bandaja alabilirsiniz. Bunda da sonuç alınamıyorsa veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

 

Kedilerin Tüyleri Nasıl Kesilir?

  Kedim çok tüy döküyor, nasıl keserim nasıl kısaltırım soruları varsa hayatınızda toplanın sorularınıza yanıt buldunuz…

  Genellikle kedilerin tıraş işlemi anestezi altında ve ya sakinleştirici bazı ilaçların altında yapılan bir işlemdir. Çünkü kediler tıraş makinesinin titreşiminden ve sesinden rahatsız olur ve tepki gösterirler, kıpırdıyabilirler ve bu kıpırdanma esnasında kazalar meydana gelir. Kullanılan ilaçlar hafif sakinleştirici olup tıraş işlemi bittiği zaman ikinci bir enjeksiyonla kediyi uyandırılır. Kedinin tüyleri isteğe bağlı olarak başında veya kuyruğunda bırakılarak biraz daha güzel bir görüntü elde edilebilir.

  Kedilerde tıraş genellikle yaz aylarında tercih edilen bir durumdur çünkü çok yoğun tüy dökümü başlar bahardan sonra tüylerin değişim zamanı gelir ve bu esnada uzun tüylü kedilerde evde çok fazla tüy dökümü olabilir. Hem hayvanın yazın rahat etmesi hem de evdeki tüy dökülmesi problemini çözmek için tıraş gereklidir. Tüyler uzadıktan sonra 6 ay kadar tüy dökülmesi görünmez. Kedi kendini taratmıyorsa bu durumdan hoşlanmıyorsa uzun tüylü kedilerde tüy topaklanmaları oluşabiliyor ve bu topaklar deride yaralara sebep olur. Oluşan lezyonların ve yaraların iyileşmesi içinde mutlaka tıraş etmek gerekir.

  Bütün kedilerin dökülmeye hazır tüylerinin toplanması için tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Kedinizin tüy bakımını yaparken onun sağlığını da gözden geçirme fırsatı bulabilirsiniz. Bu sırada derideki herhangi farklılıkları da gözden geçirme fırsatı elde etmiş olursunuz yara pire vb. gibi. Eğer kedinizin bir hastalığı yok ise tüyleri de güzel görünecektir. Sağlıklı deri ve güzel tüyler iyi bir beslenmeyle sağlanmaktadır. Kediyi taramaya yavruyken başlamanız ve bu işlemi sık sık yapmanız ileriki dönemlerde bu işlemi tatsız bir hal almaktan alıkoyacaktır.

 

Kedilerde Tüy Bakımı

  Kedilerde tüy bakımı tüy tiplerine göre farklı şekillerde yapılabilir. Tüy tiplerinden kısaca bahsedersek 3 gruba ayırabiliriz kısa uzunlukta orta uzunlukta ve uzun tüylüler. Tüy bakımı için gerekli olanlar kedi tarak ve fırçalarıdır. İnsanlar için üretilmiş taraklar etkili olmayabilir. Uzun tüylü kediler için kalın dişli tarak kullanılır.

 

Reklam 

Etiketler: kedi tırnağı, kedi tırnak makasları, kedilerde tırnak bakımı, kedilerde tırnak kesimi, tırnak bakımı, tırnak kesimi
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR