Kedilerde Göz İltihapları ve Nedenleri

kedi göz iltihabı

Kedilerde Göz İltihapları ve Nedenleri

  Kediler hareketli ve avcı canlılardır. Yaradılışından bu güne beslenme şekilleri etobur olduklarından avlanarak ya da evcilleştirilmeleriyle yemek artıkları ile olmaktayken, son zamanlarda en doğru besleme yolu olan kuru mama ile olmaktadır.

  Lakin birçok kedi, sokaklarda hayatlarını sürdürmektedir ki yemeği bulmak kadar hayatta kalabilmek için yemeğini görmesi gerekmektedir. Bu sebeple göz tüm canlılar için önemli fakat sokak kedileri için daha önem arz etmektedir.

 

kedi göz iltihapları


Alışveriş önerisi: Kedi maması

   

Kedilerin Göz Kapakları

  Kedilerin göz kapakları 3 adettir. Alt göz kapağı, üst göz kapağı ve ince zar görünümünde üçüncü göz kapağı vardır. Bu kapak gözün iç açısından dışa doğru perde gibi kapanarak gözü koruyan bir organdır.

  Yavru kedilerin gözleri doğuma kısa bir süre kalana kadar kapalıdır. Yaklaşık 10-15. günlerde göz kapakları açılır ve göz görülebilir bir hale gelir. Gözlerin korunması için göz etrafına yerleşmiş göz yaşı bezinden salgılanan sıvı ile sürekli nemli tutulur. Eğer gözde gereğinden fazla ıslaklık var ve bu gözden akar pozisyonda ise bu bir sağlık sorunu olabilir.

   

Kedilerin Göz Kapaklarında Akıntı

  Bu akıntılar şeffaf sıvıdan, yeşil iltihaplı bir hal aldığı gibi kanla karışmış da olabilir. Gözlerin sürekli iltihaplı olması göz yüzeyine zarar verir ve körlüğe kadar giden sonuçlar doğurabilir.

  İltihap bazen göz kapaklarını birbirine yapıştırır. Yani göz ile kapaklar arasında irin birikir. Bu sorun göz kayıplarının en fazla görülen sebebidir. Gözde irin birikmesi daha çok 1-2 aylık kedi yavrularında görülür. İltihaplanmanın sebepleri göz enfeksiyonları, viral hastalıklar, gözde yabancı cisimler sayılabilir. Mutlaka tedavi gerektirir.

  Birçok iltihaplı göz hastalığının tedavi oldukça kolaydır. Geç kalınmış vaklarda kedide göz kayıpları olduğu gibi tedavi ile derhal iyileşme şekillenmektedir.

  

kedi göz iltihapları 

Alışveriş önerisi: Kedi kumu

 

Gözleri Kapalı İrinli Bir Kedi Görürsek Ne Yapmalıyız? İltihaplı Kedi Gözü Nasıl İyileştirilir?

  İlk yapmamız gereken size en yakın veteriner hekimle kediyi buluşturmak olmalıdır. İltihabın sebebi belirlendikten sonra veteriner hekimin reçetesine harfiyen uyulduğunda göreceksiniz ki kediniz birkaç gün içerisinde iyileşecektir. Bazı durumlarda gözdeki irin sistemik ve viral bir hastalığın belirtisi olabilir ki bu üzücü sonuçlarla noktalanabilmektedir.

 

Sokak Kedilerinde Göz İltihapları ve Nedenleri

  Bazen yakalanamayan sokak kedileri ile karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda ilk yapmamız gereken Belediye Veteriner İşlerinden yardım almak olmalıdır.

  Eğer çevrenizde bir Veteriner Hekim yoksa basit bir kaç uygulama ile onun iyileşmesine yardımcı olabiliriz.

  Kedinin göz kapakları birbirine yapışmış ise ilk yapmamız gereken göz kapaklarını aralayarak irinin akmasını sağlamak olmalıdır. Buna kediler biraz itiraz etseler de bunun yapılmaması durumunda göz kaybı yaşanacağı unutulmamalı ve mutlaka yapılmalıdır.

 

Kedilerin Gözleri Nasıl Temizlenir?

  Göz ve çevresi göz temizleme losyonu ile temizlenmelidir. Gözün temizliği tamamen yapılmalı hiç iltihap kalmamalıdır.

  Göz temizleme losyonunu bir pamuğa dökerek gözün içinden dışına doğru hafif silme hareketleri ile temizlik yapabilirsiniz.

  Eğer mümkünse göz içine antibiyotikli göz damlası uygulanmalıdır. Hangi göz damlası olduğunu telefonla veteriner hekimden bilgi almanız esastır. Bazı göz damlaları kediler için zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Kediye iyilik yapmak isterken göze zarar vermemek için mutlaka Veteriner Hekimlerle temasa geçilmeli ve tavsiye alınmalıdır. Durumunuzu anlattığınızda hiçbir hekim sizi geri çevirmeyecektir.

  Bütün bunları belirtiler gidene kadar devam etmenizde fayda vardır. Unutulmamalıdır ki iltihaptan kaybedeceği göz ona mutsuzluk ve açlıktan başka bir şey vermeyecektir.

  

 İlginizi çekebilir: Kedi Aşıları  

 

Etiketler: kedilerin göz sağlığı, kedilerde göz temizliği, kedilerde göz iltihapları, kedilerde göz hastalıkları,
Ocak 28, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR