Köpeklerde ve Kedilerde Yabancı Cisim Yutma

yabancı cisim yutmak
 

 

Köpeklerde ve Kedilerde Yabancı Cisim Yutma

  Yabancı cisim yutma, özellikle genç hayvanlarda sıklıkla karşılaştığımız ve çoğunlukla acil müdahale gerektiren bir durumdur. Kedi ve köpekler; kemik, oyuncak, çorap, toka, lastik top, iğne veya ip gibi linear cisimleri oyun esnasında yutabilmektedir. Hasta sahibinin bu durumu fark edebildiği olgularda teşhis konusunda hızlı olunabilmekte ve ciddi komplikasyonlar meydana gelmeden tedavi sağlanabilmektedir.  

Reklam

 

Yabancı Cisim Yutan Evcil Hayvanlarda Belirtiler 

  Yabancı cisim yutan hayvanlarda, sürekli kusma, regurgitasyon, aşırı salivasyon, öğürme, iştahsızlık, huzursuzluk ve depresyon belirtileri ortaya çıkar. Hasta sahibi, bu belirtileri fark ettiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekimine başvurmalıdır. Çünkü geciktirilen olgularda hasta, kusma ile birlikte potasyum, klor ve sodyum kaybetmekte ve hızlı bir şekilde genel durum bozukluğu meydana gelmektedir. Ayrıca yutulan yabancı cismin, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda obstruksiyona (tıkanma), mukoza hasarına ve hatta perforasyona (delinme) yol açabileceği unutulmamalıdır. Perforasyonla sonuçlanan vakalarda peritonitis (karın zarının iltihabı) gelişebilmekte ve bunu takiben hasta hızlı bir şekilde septik şoka girebilmektedir.

Reklam

 

Yabancı Cisim Yutan Evcil Hayvanlarda Teşhis Nasıl Yapılır

  Kliniğe getirilen hasta için veteriner hekimin hasta sahibinden aldığı bilgiler önemlidir. Evde kaybolan bir oyuncağı var mı, yabancı cisim yutma huyu var mı gibi sorular bizi teşhise götürebilmektedir. Alınan bilgilerden sonra hastanın klinik muayenesi yapılır. Özellikle kedilerde dil kökünün muayenesi ip gibi linear cisimlerin teşhisi için önemlidir. Karın bölgesinin elle muayenesinde hasta, ağrı kaynaklı tepki verebilmektedir. Yine elle muayenede yabancı cisim bazen hekim tarafından hissedilebilmektedir. Teşhis için radyografi (direkt-kontrast madde ile), ultrasonografi ve endoskopi kullanılmaktadır.

 

Reklam 

Yabancı Cisim Yutan Evcil Hayvanlara Müdahalede Karar Verme

  Tespit edilen yabancı cismin yapısı ve lokalizasyonu tedavi şekline karar verme konusunda önemlidir. Cismin yapısı ve yerine göre; medikal tedavi ile mi, cerrahi müdahale ile mi veya endoskopi ile mi uzaklaştırılacağına karar verilir. Perforasyon meydana gelmiş vakalarda acil cerrahi müdahale gereklidir. Laksatif (Dışkıyı yumuşatıcı) ve kayganlaştırıcı ilaçlarla  bağırsaklardan geçebileceği düşünülen pürüzsüz yapıdaki yabancı cisimler için medikal tedaviye karar verilebilir fakat bu durumda hastanın her gün röntgeni çekilmeli ve eğer yabancı cismin konumunda 24 saat boyunca herhangi bir değişiklik olmadığı saptanırsa cerrahi müdahale ile uzaklaştırma konusunda hızlıca karar verilmelidir. Geciken tedavinin perforasyon riskini arttırdığı unutulmamalıdır. Kusma içeriğinde veya dışkıda kan görülmesi yabancı cismin mukozal ülserasyona sebep olduğunu akla getirir. Şiddetli mukozal hasar tespit edildiyse hasta 24-48 saat aç bırakılmalıdır. Ayrıca hayvanın genel durumu incelenmeli, enfeksiyon tespiti için kan tahlili yapılmalıdır. Kusma ile birlikte meydana gelen sıvı-elektrolit ve asit-baz dengesizliğini düzeltmek amacıyla operasyondan önce hayvana medikal tedavi ile destek sağlanmalıdır. Yüksek ateş ve lökositozun olduğu durumlarda tedaviye uygun bir antibiyotik eklenmelidir. 

  

Reklam

 

Evcil Hayvan Sahiplerinin Yabancı Cisimler Konusunda Dikkatli Olması Gerekir

  Yabancı cisim yutmada prognoz, erken müdahele edilen ve komplike olmamış vakalar için iyidir. Hasta sahibinin, hayvanına orantısız kemik parçaları veya parçalayıp yutabileceği oyuncaklar vermemesi konusunda uyarılması önemlidir. 

   

 

Reklam

 

  

 

Veteriner Hekim  E. Merve ALAN

VETPLUS VETERİNER POLİKLİNİĞİ

Barbaros Bulvarı İ.B.A Blokları Çınar Apt. No:24/1A Balmumcu-Beşiktaş/İSTANBUL

 Tel : 0212 216 45 46  E-mail: [email protected]

 

 
Etiketler: yabancı cisim, kedi yabancı cisim yutma, köpek yabancı cisim,
Şubat 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR