Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler

kedi ve köpekler için zehirli bitkiler

Kedi ve Köpekler İçin Zararlı Bitkiler

  Kedi ve köpekler içgüdüsel olarak kendilerine zarar verecek yiyecek ve maddelerden uzak dururlar. Bazen bizler istemeden de olsa bahçe peyzajında bu bitkileri kullanır ya da bizlere lezzetli gelen gıdaları onlara ikram ederiz. Bize olan güvenleri ile içgüdülerini bir kenara bırakan minik dostlarımız bazen bu durumdan olumsuz etkilenebilir. 

 

  Genelde yemeklerimizi kendi damak tadımıza göre çeşnilerle lezzetlendiririz. Tuz ve baharatlar ilk sırada gelir ki hemen hemen hepsi kedi ve köpekler üzerinde olumsuz etki gösterir. yüksek miktarda kullanılan soğan sarımsak gibi sebzeler de masum görünen onlar için kötü sonuçlar doğuran sebzelerdendir. Bu yazımızda sırası ile köpekler ve kediler için zararlı maddeleri sıralayacağız.

 

  

köpek

 

 

  İşte kabaca ve ilk aklımıza gelen doğada oldukça sık karşılaştığımız ya da kullandığımız ürünlerde bulunan, kedi ve köpekler için zehir etkisi yaratan bitki, meyvesebzeler ve içindeki etken maddeler ve zehirleme şekillerini bunlardır. Yukarıdaki resimde bitki resimlerinin kenarındaki kısaltmalar kedi ve köpeklerin hangi sistemlerine zarar verdiğini tarif etmektedir. Bunlar sırasıyla

 

SD: Sindirim Sistemi (kusma,ishal,kanlı ishal,karın ağrısı)

DO: Dolaşım Sistemi (kalp atışında zayıflama, hızlanma)

SN: Sinir sistemi (kasılma, titreme, koordinasyon bozukluğu, gözlerde anormal hareketler, bayılma)

KC: Karaciğer (sarılık, tüm vücutta kanama)

BÖ: Böbrek (kusma, idrara çıkamama)

İK: İskelet ve Kas Sistemi (titreme, kasılma)

SL: Solunum Sistemi (boğulma, morarma, hızlı nefes alma)

  

Kedi veya Köpek Zehirlendiğinde Ne Yapmalıyız?

  Genel tedavi prosedürü uygulanmalıdır. Bu protokolde bizim yapabileceklerimiz, ilk müdahale olmalı ve derhal veteriner hekime müracaat edilmelidir. İlk olarak kedi ya da köpeğimizi etkilediğini düşündüğümüz bitki ya da her ne ise derhal uzaklaştırılmalıdır.

  

 

Zehirlenen Kedi veya Köpeğe İlk Müdahale

  Mümkünse kusturmaya çalışmalı zehirle temas olan yerler bol su ile yıkanmalıdır. Kedi ya da köpeğiniz temiz havadar bir alana çıkarılmalı ve beden ısı yükselmiş ise tüyler ıslatılmalıdır. Veteriner Hekimle irtibata geçilmeli şüphe duyduğunuz bitki yada obje ile birlikte derhal muayeneye gidilmelidir.

 

 

  İlginizi çekebilir: Çocuk ve Hayvan Sevgisi

 

Etiketler: köpekler için zehirli bitkiler, kediler için zehirli bitkiler
Mayıs 30, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR