Kedi Tırmığı Hastalığı

kedi tırmığı

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

  İnsanlarda “Kedi Tırmalama Ateşi” olarak bilinen kedi tırmığı hastalığı, ne yazık ki biricik kedilerden bulaşan ve tüm dünyada yaygın olan bir hastalıktır. Ülkemizde Ankarada’ki kedilerin %8.2 ‘ sinin etkeni taşıdığı ve hastalığın görülme sıklığının %18.8 ; İstanbul yöresinde ise bu oranın %20.1 olduğu bildirilmiştir. Ülkemizin ılıman iklim kuşağında yer alması ve yüksek pire popülasyonuna sahip olması da hastalık riskini ne yazık ki artırmaktadır. Hastalığın nedeni ise Bartonella adında bir mikroorganizmadır.

 

  Kedilerin tırnakları ve dişleri kaşınma ve yalanma sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla kontamine olur ve kediler, tırmalama ya da ısırma yoluyla etkeni insanlara bulaştırırlar. Bulaşma, nadir olarak doğrudan pirenin ısırmasıyla da meydana gelebilir. Kedilerden kedilere bulaşma ise pireler tarafından etkenin taşınmasıyla olur.

 

kedi tırmığı

 

  

Kedi Tırmığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  Herhangi bir belirti göstermeden etkeni taşıyan kediler yıllarca böyle yaşabilirler. Pire yoğunluğunun daha fazla olduğu sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan kedi popülasyonlarında, özellikle Ağustos - Ocak ayları arasında etkene daha fazla rastlanır. Yani anlayacağınız evinde kedi besleyenler ve veteriner hekimler her zaman kedi tırmalama hastalığı’na karşı risk altındadır.

 

 

  Kedi tırmığı hastalığı insanlarda kedinin tırmaladığı yerde küçük bir deri lezyonu ile başlar. Bu lezyonlar papülden veziküle ve ülsere dönüşür. Ülserlerde birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen sürelerde kendiliğinden iyileşme görülür. İlerleyen olgularda; tek taraflı boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde lenfadenopati dediğimiz oluşumlar görülür. Bu oluşumlar da birkaç haftada iyileşebilir ya da aylarca devam edebilir. Kedinin tırmalamasıyla kedi tırmığı hastalığı’na yakalanmış hastaların bir kısmında görülen enfeksiyon belirtileri ; ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısıdır. Size yine de kedilerinizi sevmekten, onlarla oynamaktan vazgeçmeyin. Her kedi tırmığı hastalık getirmez, elleriniz tırmalanmaktan ne kadar yıpranırsa, sevginizi kedinizle o kadar çok paylaşmışsınız demektir.

 

 

 İlginizi çekebilir: Kedilerde Tüy Problemi

 

 

Etiketler: Kedi Tırmığı Hastalığı
Şubat 25, 2014
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR