İshal Köpek Ne Yemeli?

köpeklerde ishal

Köpeklerde Kanlı İshal

  İshal bir çok hastalıkta görülen bir belirtidir. Özellikle yavru köpeklerde çok sıklıkla görülen bu semptom en fazlada bu dönemde korkutucudur. Parvoviral enterit denilen kanlı ishal, gençlik hastalığı ve parazit enfeksiyonlarında yavrularda ölüm oranları oldukça yüksektir. İlk 4 aylık yaşta ki köpeklerde görülen ishallerde beklemeden hareket etmek en doğrusudur.

  

Köpekler Neden İshal Olur?

  Viral ve bakteriyel ishallerde bizlerin yapacağı pek bir şey olmamakla birlikte bunlar sıklıkla olan problemler değildir. Hızlıca veteriner hekiminize müracaat etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle kusma ile birlikte seyreden ağır kokulu ishaller kanlı ishalin habercisi olabilmektedir. Yoğun askarit adı verilen parazitler de bu dönemde yavru köpekler için üzücü sonuçlar doğurabilmektedir. derhal parazit tedavisi yapılmalıdır ki hemen akabinde hızlı bir iyileşme gözlemlenir.Bu sıraladığımız ishallerde ana sebepler oldukça riskli olduğundan hızlı hareket edilmeli ve derhal veteriner hekiminize müracaat edilmelidir.

  Bazı ishaller alerjik olabilmektedir. Bunlar sürekli aynı mamayı tüketen köpeklerde kuru mamada yada konserve köpek maması içerisinde kullanılan bir maddeye alerjisi olanlarda görülür. Bu durumlarda mamayı değiştirmekle çözüm sağlanabilmekte sensitive ya da hipoalerjenik diyetler kullanılmakla sorun giderilmektedir. İşte alerji olduğunu düşündüğümüz durumlarda ve gıdaya bağlı ishallerde bizler evde küçük uygulamalarla sorunları çözebilmekteyiz. 

  Öncelikle gıda değişikliğine bağlı ishallerde derhal köpeğinizin alışık olduğu köpek mamasına geçiş yapılmalıdır. Eğer mama değişikliği yapılması zorunlu ise yavaş yavaş yeni mamaya geçilmeli belirli bir süre eski mama ile yeni mama karıştırılarak verilmelidir. Bazen aileler köpeklerine iyilik yaptığını düşünerek alışık olmadıkları lezzetleri sunarlar ve köpeklerinin zevkle yediklerini gördükçe bunu abartırlar. Bu durum alışık olmadıkları gıdaya bağlı barsak mukozasını bozarak onların ishal olmasına sebep olmaktadır. Burada da kural onlar zevkle yiyor diye her şeyi vermemenin gerektiğini bir kural haline getirmeliyiz.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri

 

  

Köpekte İshali Ne Keser?

  Gıdaya bağlı ishallerde evde yapmamız gereken; eğer kusma yok ise panik olmamak ilk yapmamız gerekendir. Bu dönemde mama miktarı azaltılmalı mide ve barsak hareketleri azaltılmaya çalışılmalıdır. Yağsız gıda tercih edilmelidir yağsız tavuk eti, pilav, yada bağırsakta su tutan gıdalar azar azar verilmelidir. İshale birlikte hafif bir ateş varsa ılık bir banyonun iyi geleceği unutulmamalı. İshalde köpeğinizin günlük kaka yapma sayısının artacağını düşünerek normalden daha fazla tuvalet için yürüyüşlere çıkılmalıdır. Bağırsağın içerisinde iyi bakterilerin varlığı bilinmektedir. İşte bu iyi bakterileri besleme amaçlı hem bağışıklık güçlendiriciler hemde probiyotikler verilmelidir.

  Bu gibi basit ishaller küçük tedbirlerle evde tedavi edilebilmektedir. 2 günden fazla süren ishallerde mutlaka veteriner hekime müracaat edilmeli basit bir kaç spazm kesici ve ishal durdurucu ilaçlarla kolayca tedavi edilmelidir.

  Asla bunlar yapılmamalı!

- Gıda alımını kesmek.

- Rastgele ilaç vermek.

- Su alımını azaltmak.

- Uzun süre vakit kaybetmek.

   

  İlginizi çekebilir: Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler

 

Etiketler: ishal köpek, kanlı ishal, hasta köpek, ishal köpek ne yer
Mayıs 31, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR