Golden Retriever ve Genel Özellikleri

golden köpek

Golden Retriever Köpek Irkının Tarihi

  19. yy da tarih sahnesine çıkan bu köpek ırkı iskoçya civarında ortaya çıkmıştır. Golden Retriever 1865 yılında Brighton’ da batının tek sarı yavrusu olan “Nous” adında bir retriever’dı. Wavy Coated Retriever, Newfoundland ve Irish Setter‘in çaprazlanmasıyla elde ediliyordu. 

 

golden retriever
 

 

  “Nous” mükemmel bir yüzücüydü ve Guisachan’da yapılan av aktivitelerine çok çabuk adapte olmuştu. 1868 yılında “Nous”, günümüzde soyu tükenmiş olan, Tweed Water Spaniel ırkı “Belle” isimli dişi köpekle çiftleştirildi. “Belle” Tweed nehri yakınlarında, Ladykirk kasabasında oturan David Roberson‘dan temin edilmişti. “Belle“, “Nous” ile olan çiftleşmesinden 4 adet sarı dişi yavru doğurdu. “Ada“,”Primrose“, “Crocus” ve “Cowslip” isimleri verilen bu dört yavru, Lord Tweedmouth‘un Golden‘lerinin köklerini oluştururlar.

  

Golden Retriever Köpek Irkının Karakteri

 

  Zeki, uslu, sevecen, eğitime müsait ve güvenilir kelimeleri ile golden retriever ırkı köpekleri tanımlamak yanlış olmaz. Golden'lar tam bir aile köpekleridir. Aile bireyleri ile kolay iletişim kurabilirler, çocuklara ve bebeklere karşı dost canlısı ve korumacı tavırları onları belkide dünyanın en çok tercih edilen aile köpeği yapmaktadır.

  Bu iyi huylarının yanında kötü karakter yapılarından da bahsetmek gerekir ki bu durumlar tamamen sahiplerinin tutumuna bağlıdır; sevgisiz ve yalnız bırakıldıklarında yaramazlık yapmaya başlarlar. Hareketli ve aktif bir köpek ırkı oldukları için sürekli bir aktiviteye ihtiyaç duyarlar aksi halde beklentilerinizin aksi bir durum ile karşılaşmanız olasıdır. Aşırı sıcak kanlı yapılarından dolayı bekçi köpeği olma potansiyelleri neredeyse hiç yoktur. Avcılık konusunda yeteneklidirler bataklık, sulak ve kara da kolaylıkla çalışabilirler.

 

Golden Retriever Köpek Irkının Eğitimi

  Birçok yeteneğe ve yüksek zeka seviyesine sahip olan golden retriever birçok konuda başarılı bir şekilde eğitim alabilir ve görevlendirilebilir. Bunlardan bazıları

-  İz sürme,

-  Avcılık,

-  Vurulan avı getirme,

-  Narkotik köpeği,

-  Patlayıcı ve bomba imha köpeği,

-  Akut,

-  Kılavuz köpeği

  Eğitim konusunda kısaca dünyanın köpekler zeka seviyesinde 4.lüğe sahip bu köpek ırkı gayet başarılıdır ve iyi işler yapmaktadırlar. Golden'lar ayrıca sahibine aile bireylerine çok sadık oldukları için çocuk bakımı konusunda da yardımcı bir köpek ırkıdır.

 

Golden Retriever Köpek Irkının Bakımı

  Bu köpek ırkı yemeği, aktiviteyi, sporu hatta yüzmeyi çok sever bunlara bağlı olarak ta temelde dikkat edilmesi gereken şeyler günlük olarak tüylerinin taranması (üst ve alt tüylerinin) ayrıca yemek konusunda onun değil sizin günlük yemek miktarını ayarlamanız gerekmektedir yoksa aşırı kilolu olabilirler ve bu durumda onlarda kalça problemleri yaratabilir. Mevsim değişimlerinde tüy dökmeleri normaldir korkulmamalı ve beslenme konusunda bu konu göz önüne getirilerek beslenmesi sağlanmalıdır.

  

golden retriever
 

  

Golden Retriever Köpek Irkının Beslenmesi

  Yaklaşık 25 – 35 kg ağırlığında olan yetişkin golden retrieverlar aktif ve işçi sınıfı köpekler oldukları için yaşam durumuna (ne kadar aktif? çalışıyor mu? yavru mu? yaşlı mı? ) göre beslenmesi gerekmektedir. Uzun tüy yapılarına uygun ürünler tercih edilmeli ve unutulmamalı ki bu köpekler ne kadar aktif ise o kadar protein oranı iyi bir mama tercih edilmeli, bu ırka özel köpek mamaları bazı markalarda yer almaktadır.

Royal Canin Yavru Golden Retriever Kuru Maması

Eukanuba Golden Retriever Yetişkin Köpek Maması

bu ürünler golden retriever ırkında özel bazı markaların ürettiği mamalardır, bunların haricinde goldenlar tavuk ve kırmızı etli ürünleri daha çok severler, balık konusunda pekte istekli olmayabilirler. Orta ırk veya iri ırk olarak düşünüldükleri için alınan köpek mamasının tane büyüklüğü biraz daha büyük olarak tercih edilmeli ve aşırı yemesinin önüne geçilmeli kontrollü bir beslenme sağlanmalıdır.

 

  Beslenme dahilinde ihtiyaç duyulan bazı vitamin ve mineraller de vardır özellikler bunlardan birkaçı;

1 - Eklemlerin korunması için ; glukozamin ve kondroitin
2 - Yangı giderici ; Omega 3 yağ asitleri ve manganez
3 - Hücre yapılanması ve ayrıca hücre yıkımını önlemek için ; antioksidanlar
4 - Kas yapısını ve vücut ağırlığını koruması için ; azaltılmış yağ oranı gerekmektedir (%10-%15), L-Karnitin (yağ yakıcı)
5 - Yavaş sindirim için; Arpa

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Nasıl Yıkanır? 

 

 

   
Etiketler: golden hakkında retriever hakkında, golden köpek maması, golden retriever, köpek maması, özel ırk köpek maması
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR