Feline Enfeksiyöz Peritonitis (FiP)

kedilerde enfeksiyon

Fip Nedir?

  Hakkında en çok soru sorulan, internette adına siteler kurulan ve belki de en çok speküle edilen hastalık. Kanser olduğunu söyleyenler oldu, aslında böyle bir hastalık yok diyenler oldu, teşhis edilemediği de söylendi. Birçok internet efsanesi kulaktan kulağa dolaşırken bizce de FIP (Feline Enfeksiyöz Peritonitis) üzerinde konuşulması gereken hastalıkların başında gelmektedir.

 

  Kedilerin karın zarının enfeksiyöz yangısı diye Türkçeleştirebileceğimiz Feline Infectious Peritonitis (FIP) Corona virüslerin neden olduğu kompleks seyirli enfeksiyöz bir hastalıktır.

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Taşıma Çantaları

 

 

Feline Infectious Peritonitis (FIP)

  En çok merak edilen noktaların başında bu hastalığa kedilerin nasıl yakalandığı gelir. Kediler bu hastalığa feko-oral ya da oral-oral yol ile yakalanırlar. Bu bulaşma yollarını şöyle açıklayabiliriz; enfekte kediler hastalığa neden olan virüsü en fazla gaita ile saçarlar. İlk bulaşma yolumuz feko -oral yol, gaita ile saçılan virüslerin başka kediler tarafından ağız yolu ile alınması anlamına gelir. Hastalığın belirli dönemlerinde enfekte kedilerin virüsü ağız ve burun salgılarıyla da saçtığı bilinmektedir. İkinci bulaşma yolu oral-oral yol, diğer sağlıklı kedilerin bu saçılan virüsleri ağız yolu ile veya soluyarak almaları anlamına gelir.

 

  Anlaşılacağı üzere kediler arasında hastalığın bulaşması kolay olmaz ve çok yakın temas gerektirir. Bu yüzden FIP’li kedilerin çoğu hastalığa daha bebeklik dönemlerinde yakalanırlar ve kaynak enfekte annedir. Bulaşmanın fazlaca olabileceği yerler arasında kedilerin toplu olarak kaldığı ortamlar başta gelir. Bu yerlerde enfekte bir kedi diğer kedilere hastalığı bulaştırabilir.

 

  Hastalık nedeni olan virüsün dış ortamda 4-6 hafta enfekte etme yeteneğini koruyabildiği unutulmamalıdır. FIP’li veya FIP (Feline Enfeksiyöz Peritonitis) şüpheli bir kedinin kaldığı ortamlar uygun dezenfeksiyon yapılamadığı durumda sağlıklı kediler için risklidir.

  

FIP İnsanlara Bulaşır Mı?

 

  Sıkça sorulan bir diğer husus hastalığın insan sağlığı açasından risk oluşturup oluşturmadığıdır. FIP (Feline Enfeksiyöz Peritonitis) insana bulaşan bir hastalık değildir. Yani zoonoz özellik göstermez. Bu nedenle kedisi FIP hastası olan bir kişinin kendi sağlığı açısından bu hastalık ile ilgili  endişe etmesini gerektirecek bir durum yoktur.

 

  Corona virüsler köpekler içinde hastalık nedenidir ancak kediden köpeğe bir bulaşma bildirilmemiştir.

 

  Peki FIP hastalığı neden bu kadar çok gündemde. Bunun başlıca nedeni hastalığın yüksek oranda öldürücü olması ve hastalığın seyri nedeni ile çoğunlukla geç farkedilmesidir.

 

  Hastalık etkeni virüs canlı organizmada ilk çoğalma dönemi için kedinizin ağız yutak mukozası (orofaringeal) ve bağırsak iç yüzey hücrelerini (villuslar) seçer. Virüsün bu tercihi hastalığın ilk semptomlarını oluşturur.

 

  İlk önce solunum yolu rahatsızlığı veya sindirim sistemi problemi ile kendini gösterir. Solunum güçlüğü veya ishal , dışkıda kan ilk belirtiler olabileceği gibi özellikle solunum problemleri hastalığın ilerlemiş şeklinde tipiktir. Tabi ki, her öksüren veya ishal olan kedi FIP anlamına gelmez.

  

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Tüy Problemi

 

Etiketler: dışkıda kan, Feline Enfeksiyöz Peritonitis, FIP, FIP Hastalığı, hatalık, ishal, kedi, kedi hastalığı, kedi rahatsızlığı, Solunum güçlüğü, villuslar
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR