Evcil Kuş Bakımı Hakkında Genel Bilgiler

evcil kuşlar

Evcil Kuşlar 

  Kuşlar tabiatın olduğu gibi bahçelerimizin, hatta evlerimizin de canlı birer süsü, neşe, canlılık kaynağıdır. Issız bir ormanda kuş sesleri ortalığa nasıl bir canlılık verirse, sabahları uyanınca bahçemizden, yakındaki bir korudan gelen kuş cıvıltıları da bize neşe aşılar. Evimizde beslediğimiz kuşlar ise bambaşkadır. Ötüşleri, dedikodu yapar gibi sürekli cıvıldamaları, pır pır kafes içerisinde şirinlik yapmaları, bazılarının konuşması, odaya saldığımız zaman yanımıza gelip sevgi göstermelerinin keyfine doyum olmaz.

 
 
 

 

 

Evcil Kuş Türlerinin Bakımında Ortak Noktalar

 

- Evimizde beslediğimiz kuşlar türlerine göre hepsinin ayrı özel bakımı olsa da değişmez genel bakımları vardır.

 

- Türlerine büyüklüklerine göre muhakkak rahatlıkla hareket edebileceği büyüklükte kuş kafesleri tercih edilmelidir.

 

- Direkt güneş ışığına maruz kalmaması gerekirken gün ışığı görebileceği havadar bir konum seçilmelidir. Ilık, kuru havalarda balkonunuzda gölge bir yere çıkarabilirsiniz. Özellikle sıcak havalarda hava akımı olmayan yerlerde tutmamak gerekir. Bu durum ölmesine neden olabilir. Soğuk havalarda da aynı hassasiyeti göstermenizde fayda vardır.

 

- Evde beslediğimiz kuşların sürekli suni ışığa maruz kalmaları onlara zarar verir. Kuşlar zaman zaman sessiz sakin yerde bırakılmalıdır. Uykuya yatan kuşlar rahatsız edilerek uyandırılmamalı ve uyku zamanlarında kafese siyah bir örtü örterek rahat bir uyku çekmeleri sağlanmalıdır.

 

- Kullanılacak kuş yemleri, kuş vitaminleri, kuş gaga taşları ve kuş kumu ile ilgili olarak muhakkak profesyonel kuş bakımı hakkında bilgi sahibi kişilere ya da veteriner hekiminize danışmalısınız. Türlere göre beslenme şekillerindeki farklılık yanlış yönlendirildiğinde hayvanın ölümüne sebep olabilir.

 

- Kuşlarda tırnak bakımı oldukça önemli bir konudur ki ihmal edilmesi durumunda tırnakları kafes içerisindeki herhangi bir şeye ya da kafes örtüsüne takılarak bilek incinmesi ve kırılmalara sebep olabilir. Tırnak kesimini öncelikle veterineriniz ya da kuş bakımı hakkında bilgi sahibi kişilere yaptırmanızda fayda vardır. Zaman içerisinde siz de öğrenerek kendiniz bu bakımı yapabilirsiniz. Fakat bilinçsiz yapma durumunuzda kılcal damarlara zarar verebilirsiniz.

 

 

  Kuş Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: kuş bakımı, kuşlar hakkında, kuş malzemeleri, evcil kuşlar, evcil kuş türleri,
Mart 12, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR