Diş Bakımı Kediniz İçin Neden Önemli?

kedilerde diş bakımı
 
 
Kedilerde diş bakımı neden önemlidir? Çürük dişler ve sağlıksız diş etleri kediler için ciddi bir sağlık sorunu mudur? Sağlıksız ağızlar vücutta hangi olumsuzluklara sebep olur? İşte size birkaç neden:  

  • 1.  Diş hastalıkları birçok kedide ciddi ağrıya neden olabilir ve bu da onların yaşam kalitesini etkileyebilir.
  • 2.  Tedavi edilmeyen diş hastalıkları vücutta çeşitli sorunlara neden olur.
  • 3.  Kedilerde diş hastalıkları çoğunlukla geç fark edilir ve bu durum diş kayıplarına sebep olur.
  • 4. Sindirimin ağızda başladığı bir gerçektir. Ağrıdan dolayı çiğnenmeyen ya da parçalanmayan gıdalar direk yutulduğundan sindirim sistemi hastalıkları yaşanır.
  • 5.  Diş eti hastalıkları ağızda salya artışına ve enfeksiyona neden olur ki; bu durum pis kokulu bir ağız demektir.

  

Reklam

  

 
 

  Kediler genelde ağrılarını çok belli etmeyen canlılardır. Ağız ve dişlerdeki ağrıları geç fark etmemiz bu sebeptendir. Çürük dişler genelde diş eti enfeksiyonları ile birlikte seyreder. Sağlıksız diş etleri kedilerde yoğun salyaya sebep olur.  İltihaplı ve enfekte olmuş diş etleri, bakterileri durmadan kan dolaşımına sokar. Bakteriler daha önce hasar görmüş ve mevcut sorunları daha da kötüleştiren dokuda kolonileşme eğilimindedir. Doğrusal olmayan kan akımı olan kalpler normal kalplerden daha fazla kolonizasyon riski altındadır. Kronik hastalık süreçleri olan organ sistemlerinde kolonizasyon riski daha yüksektir. 

  Bu nedenle, örneğin kediniz kronik böbrek hastalığına sahipse, diş eti hastalığı bunu daha da kötüleştirebilir. 

  

 

Reklam

 

Kedilerde En Sık Karşılaşılan Ağız Hastalıkları

  En sık gördüklerimiz diş eti iltihabı ve periodontal hastalık, rezorptif lezyonlar ve travmatik diş kırıkları ile tartar birikimidir. Bu problemler, yaşamlarının bir noktasında hemen hemen her kedi için sağlık sorunları yaratır. Yine de kediler ağız hastalıkları ve diş ağrısı semptomlarını çok iyi gizlediği için, çoğu kedi sahipleri veteriner muayenesi sırasında keşfedilene kadar bu sorunların farkında değillerdir.  

  

Kedilerin Dişlerinde Tartar Birikimi, Diş Eti iltihabı ve Periodontal Hastalık

  Kediler, tıpkı insanların yaptığı gibi diş plağı ve tartar biriktirir. Plak ve tartarın birikme hızı kediler arasında büyük farklılıklar gösterir ve genetik ve diyet dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenir. Plak ve tartar birikmesi, periodontal hastalığa ilerleyen diş eti iltihabına neden olur.

 

  Eğer kedinizde yoğun bir diş taşı varsa bu veteriner hekimlerin müdahalesini gerektir. Bir çok kedi diş taşları yüzünden dişlerini kaybetmektedir. Eğer diş taşı giderici ilaçlar fayda etmiyorsa mekanik olarak temizlemek gerekir. 

 

 
 
 

Kedilerde Resorptif Lezyonlar

 

  Kedilerin aynı anda birden fazla çürük lezyona sahip olmaları oldukça yaygındır ve aynı anda birden fazla dişin çekilmesine yol açar.

   

Kedi Reklam

 

Kedilerde Diş Travması

  Kırık dişler, kediler için sık görülen bir durumdur ve sıklıkla bilinmeyen bir ağrı ve enfeksiyon kaynağıdır. Kedilerdeki kırık dişlerin çoğu, önce dişi zayıflatan çürük lezyonların sonucudur. Bu gibi durumlarda, diş zaten geri dönüşümsüz şekilde hasar görür ve diş çekimi genellikle en iyi seçenektir. 

 

Kedilerde Diş Çekimi Sonrası

  Endişelenmeyin, kedinizin dişlerinin tamamı olmasa da, birkaç dişini kaybettikten sonra yemek yiyebilir. Kediler, doğal olarak dişleri çiğnemekten daha ziyade parçalamak üzerine işlevseldir. Çiğnemeye doğal ihtiyaçları yoktur. Kuru kedi maması ve yaş kedi maması yiyen kediler mamayı  çiğnemek zorunda kalmazlar, bu yüzden çoğu evcil kedi dişlerini hiç kullanmaz.  

  

Reklam

 

  

  Hepimiz dişimiz ağrıdığında ya da ağız içi başka hastalıklarımız olduğunda nasıl da rahatsız oluyoruz değil mi? Kedinizin de ağrılı diş problemleri olan, huysuz enerji tüketen bir kedi yerine mutlu, eğlenceli, ağrısız, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını istemez misiniz? Bunu kim istemez ki?!

 

Alışveriş önerisi: Kedi diş bakım ürünleri
Etiketler: kedi diş taşı, diş çürüğü, kedi diş ağrısı, kedi diş çürüğü
Ocak 21, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR