Burmese Kedi Irkı

burmese kedi

Burmese Kedi Irkı

  Burmese kedileri son derece oyuncu ve zeki kedi ırklarındandır. Hatta bu kedi ırkı yaramaz kediler arasında bir sıralama yapılsa ilk sıralarda yer alır. Dolayısıyla evinizdeki eşyalara zarar verme gibi bir duruma hazırlıklı olmalısınız.

  Burmese kedi ırkı diğer hayvanlarla ve çocuklarla çok sıkı bir bağ kurma potansiyeline sahiptir. Bilhassa zeki olmalarından ötürü oyunlara ve aktivitelere kendilerini tam anlamıyla verebilirler. Özellikle işin ucunda kedi ödül mamaları varsa tüm kedi oyun parkurlarında sizi şaşırtacak bir performans sergilerler.


Burmese Kedilerinin Karakter Özellikleri

  Burmese kedileri kedi oyuncağıyla harikalar yaratabilecek türden kedilerdir. Özellikle kedi eğitim-zeka oyunlarına bayılırlar ve genelde bu tür kedi oyunları kedi ödül mamalarıyla oynanır. Kedinizi eğitirken sizle onunla oynamaktan büyük keyif alacaksınız. Fakat bu süre zarfında kedinizin yaramazlıklarına göz yummak zorundasınız. Burmese kedi ırkının safkan özellikleri arasında kendilerine has çıkardıkları bir takım sesler vardır. Ağızlarıyla çıkardıkları bu sesler diğer kedi ırkları tarafından taklit edilemez. Bu seslerle gerçek cinsi kolaylıkla anlayabilirsiniz. Burmese kedisi olan evcil hayvan sahipleri bu seslerin neler olduğuna zaten aşinadır.

 

Burmese Kedilerinin Vücut Yapısı

  Burmese kedileri sınıfsal olarak orta boy kediler arasında yer almaktadır. Fakat aksine burmese kedileri çok daha ufak gözükebilir. Kafaları vücutlarıyla orantılı olup ince ve narin görüntüye sahiptirler. Burmese kedilerinin gözleri ise yuvarlak ve sevgiyle bakan türdendir, kulakları kepçe gibi öne eğilimlidir. Fakat bu fiziki özellikleri onu daha da sevimli hale getirir, parlak tüylerini ortanca bir kuyruk izler ve kuyruk uç kısmına doğru incelir. Safkan burmese cinslerinde tüyleri son derece parlaktır.


Burmese Kedilerinin Kökeni

  Burmese kedileri Atlantik coğrafyasından, 1930’lardan bu yana var oldukları bilinen kedi ırklarındandır. Burmese köken olarak özel bir program olan mutasyon kedi yetiştirmesi kasamında günümüze kadar getirilmiştir. Burmese kedi ırkının soy ağacında birçok farklı ırka ait kedi olduğu tahmin edilirken araştırmaları yürüten bilim insaları yavrularla mutasyon programına başlamadan önce çok karışık bir aile yapısı olduğunu dile getiriyorlar. Genelde burmese kedilerinin ikinci ismi olarak Türkiye’de Burma kedisi olarak bilinir. Avrupa’da ise Yangon kedileri, Rangoon kedileri, Birman kedileri gibi farklı isimlerle anıldıklarını da görebilirsiniz.

 

Burmese Kedilerinin Tüy Bakımı


  Burmese kedilerinin tüy yapısı saten dokusuna benzer. Tüy bakımlarını birçok kedi türü gibi kendileri yapmayı tercih ederler. Günümüzde burmese kedileri gibi ince tüylere ve parlak bir kürke sahip başka kedi ırkı bulmak son derece zordur. Yine de kedinizin tüylerinin her zaman ideal formda olmasını sağlamak için, kediler için üretilen kedi tarak ve fırçalarıyla kedinizin tüy bakımını yapabilirsiniz.

 


Burmese Kedilerinin Renkleri

  Burmese kedilerinde farklı renklerin ortaya çıktığı yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda netleşmiştir. Bu kedi ırkı siyah olup safkan ırkta doğrudan bu renkle türemiştir. Fakat sonradan daha farklı renklerle bezenen bir ırk haline gelmiş, çok daha geniş renk skalalarına ulaşmıştır. Aralarında alaca renklere rastlanmamasına karşılık tekil renklerde dört farklı rengi tescillenmiş durumdadır.


Burmese Kedilerinin Beslenmesi

  Burmese kedileri, sağlıklarına ve yaş gruplarına göre farklı beslenme programlarıyla beslenebilir. Uygun beslenme programını belirlemek için veteriner hekiminizle görüşmenizi öneririz. Yine de genel bir bilgi verecek olursak, sağlıklı olan burmese kedileri herhangi bir kedi maması tüketiminde bir sorun yaşamamaktadır. Doğru olan ise veteriner kontrolüyle beraber cinsiyet, kilo, sağlık ve belirgin kıstaslara göre bir beslenme programı ayarlanmasıdır. Olası hastalıklar doğru beslenme programlarıyla bertaraf edilebilir.

 


Burmese Kedi Bakımı ve Sağlık Durumları

  Burmese kedilerinde en sık rastlanan hastalık, Burmese hastalığı olarak bilinen göz hastalıklarıdır. Kalıtsal olarak göz ve görme rahatsızlıklarının çok sık ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Günümüzde Burmese kedilerinin bakımı konusunda sahipleri en çok düşündüren detay da budur. Sık sık veteriner kontrolüne gitmek gerekebilir.

  Ömürleri yaşam koşullarına göre değişebilmekle birlikte ortalama 15 yıl kadardır. Göz hastalıklarının da bu süreci doğrudan etkileyen bir faktör olmadığını söyleyebiliriz. Yine de ilerlemiş bir görme kaybının yaşamsal kalitesine etki edeceği konusunda tüm uzmanlar hem fikirdir. Bu sebeple daha yavruyken düzenli olarak veteriner hekiminize muayeneye götürmenizi öneririz.

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Kumu İnce Mi Olmalı Yoksa Kalın Mı?

   
Etiketler: burmese kedi, birman kedi, burmese kedi bakımı, kedi ırkları,
Nisan 22, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR